Smučanje je odlična aktivnost za celotno telo

Smučanje je odlična aktivnost za celotno telo (foto: Profimedia) Profimedia
3. 2. 2019

Smučanje je fantastična aktivnost, kjer čutiš sneg pod nogami, moč svojih nog, svež zrak na licih in srečo v srcu. Ko enkrat obvladamo smučanje, je to čista poezija. In prav zaradi tega, ker je smučanje tak užitek, velikokrat pozabljamo, da je to v resnici odlična aktivnost za celotno telo. 

Smučanje je odlična mešanica treninga vztrajnosti in odpornosti. Koliko pa boste odnesli od smučanja, je odvisno od vašega smučarskega znanja in kako močno se potrudite pri vsakem zavoju.

Smučanje je odlično tudi za za srce in cirkulacijo, prav tako za periferne mišice, zlasti za noge.
Raziskave so celo pokazale, da je smuk po naporu podoben kolesarjenju in veslanju.

Smučanje po celem snegu vam bo tudi močno pospešilo srčni utrip, celotno telo pa dela pri slalomu in veleslalomu.

Preverite: Kateri tip smučarja ste? (In kaj morate vedeti)Redno smučanje vam bo tudi
  • močno izboljšalo kondicijo,
  • odlično vpliva na raven sladkorja v krvi in
  • zniža pritisk.

Seveda pa je ena najboljših strani smučanja ta, da se dogaja na svežem zraku, daleč od onesnaženih mest in cest, tako da boste telo napolnili z svežim kisikom, kar je odlično za celice.

Prav tako so strokovnjaki med preučevanjem smučanja na naše zdravje ugotovili, da je odličen intervalni trening, kar je trenutno velik hit v svetu fitnesa. Pri vijuganju po belih strminah namreč menjamo tempo ter tako pospešimo in upočasnimo srčni utrip, kar je odlično za telo.

Seveda pa so pri smučanju najbolj obremenjene noge in ves spodnji del telesa. Mešanica počepanja, zasukov, poganjanja z rokami, zaviranja – to je pravzaprav edinstven trening za naše telo, pravi Thomas Stöggl z univerze v Salzburgu.

Prefinjeno, a ne tako nežno gibanje kolena in kolka predstavlja izziv za zelo obširen obseg mišic spodnjega dela telesa. Delajo prav vse mišice na nogi – od velikih mišic v stegnih do manjših mišic okoli kolen, pa vse do gležnjev in stopal. Journal of Sports Science and Medicine piše, da je smučanje popolna vadba spodnjega dela telesa.

Smučanje nam močno izboljša ravnotežje in stabilnost ter posledično nam lahko pomaga pri zmanjšanju poškodb pri teku in drugih aktivnostih. 

Pridite na brezplačno testiranje smuči!