Smučate? Upoštevajte teh 19 nasvetov!

Smučate? Upoštevajte teh 19 nasvetov! (foto: unsplash) unsplash
29. 11. 2018

Zbrali smo nekaj nasvetov, ki jih je vredno upoštevati na belih strminah. 

1. Priskrbite si primerno opremo

Ali si jo prej izposodite oziroma jo testirajte. Naj vam svetujejo strokovnjaki, ki zares vedo, katere smuči in smučarske čevlje potrebujete glede na vaše znanje in želje. Predobra oprema je za slabše pripravljenega ali izurjenega smučarja namreč lahko celo nevarna.

In pa: ne osredotočajte se le na smuči in ne pozabite na pomembnost dobrega smučarskega čevlja!

2. Ne pozabite na hrano

Čeprav na smučiščih v kočah postrežejo s krepko domačo hrano, ne pozabite na zajtrk! 

Preden jo mahnete na hrib, je najbolj pomemben zajtrk, ki naj vam zagotovi primerno gorivo. V žepu je morda priročno imeti še kakšno energijsko tablico, oreščke ali suho sadje. In še to - morda za zajtrk (pa tudi večerjo) izpustite česen – za dobro počutje tistih, ki se bodo peljali z vami v gondoli.

3. Ne pozabite na tekočino

Spijte dovolj tekočine tudi, ko je mraz! Veliko gibanja, slana hrana ... To lahko hitro privede do dehidracije. Imejte v mislih tudi, da ima kofein – kava, zeleni čaj ipd. – diuretični učinek ter še dodatno spodbujajo izgubo vode. Naj bo tekočina torej voda ali blagi čaj.

4. Čelada

Potrebujete razlog za nošenje čelade? Vaša glava denimo, ki je bolj dragocena kot "lepši" videz v kapi ali traku. Včasih si bil morda res "frajer", če si imel kapo, danes temu ni več tako.

5. Bodite fizično pripravljeni

Še preden se odpravite na smučišče, je dobro poskrbeti za fizično pripavljenost. Še posebej, če želite zdržati tempo tedenskega smučarskega dopusta. 

Za to seveda ni potrebno ure in ure preživeti v fitnesu. Tečite po stopnicah, hodite v klanec, delajte počepe, sedite ob steni s nogami pod kotom 90 stopinj in zdržite, kolikor lahko – če manj kot 10 sekund – boste morali prehoditi še več stopnic.

6. Povejte svojim prijateljem in družini, da vas ne bodo učili

In najemite smučarskega inštruktorja.

Ste med začetniki ali bi radi izpopolnili svoje smučarsko znanje? Naj vas ne učijo prijatelji, ki pač znajo smučati. Enako velja za vaše otroke! Največ se bodo naučili pod budnim očesom inštruktorja, z vašimi nepravilnim pristom se jim lahko kaj hitro zameri smučanje, pa še tvegate, da se boste skregali s svojimi bližnjimi. V najvišje dobro si torej vredno privoščiti učitelja. Nenazadnje gre za znanje, ki ga boste ali bodo obržali za večno in na ta način tudi napredovali z največjo možno hitrostjo.

7. Ne pogovarjajte se o smučanju z nesmučarji

To so posamezniki, ki so mnenja, da je smučanje preveč mrzlo, predrago, prenevarno … Ne potrebujete negativnosti v svojem življenju. Zakaj? Ker je smučanje lahko tudi toplo ali celo vroče, če se dovolj oblečete, ker tudi v gorah obstaja sončno vreme, ker je lahko tudi bolj ugodno, če se znajdete (izposodite opremo npr.), in ker je toliko nevarno, kolikor si ga naredite sami.

8. Nošenje smuči 

Pa pojdimo veselo na smučišče! Udarec s smučko seveda ni najbolj prijetna stvar. Še posebej, če je to obraz. Aua!

Če nosite smuči na ramenih, bodite torej pazljivi, kako se obračate in (po)mislite na ljudi za vami. 

9. Obnašajte se kot na cesti

Tako kot na cesti pogledate levo in desno preden zapeljete v drugo smer na križišču, enako velja na smučišču, kadar prečkate drugo progo ali zamenjate smer, če ne želite povzročiti nesreče - GLEJTE OKROG SEBE.

10. Ne zavzemite celotnega smučišča

Svoje dolge karving zavoje prihranite za jutra, ko ste prvi na smučišču. Ko se vam pridružijo drugi, jih zamenjajte za krajše in bolj ritimične zavoje. Vsak ima svoj tempo in ne morejo se vsi prilagajati vašemu.

11. Puščanje praznega sedeža na sedežnici, ko je za vami gneča

Četudi bi radi bili na sedežnici sami s punco ali fantom, ki vam je všeč – no, morda vam je v tem primeru oproščeno. Sicer pa naj vas ne bo strah sedeti ob nekom, ki ga ne poznate. Morda boste celo vzpostavili super pogovor in spoznali zanimive ljudi.  

12. Ustavljanje sredi proge

Če se želite pogovarjati z nekom, čakate na počasnejšega za vami, želite opazovati razgled, se spočiti, narediti selfija, poslati sporočilo … Vse to počnite na robu proge, kjer ne ogrožate drugih in sebe.

13. Ignoriranje nasvetov inštruktorja

Pustite vaš vsevedni ego doma. Še posebej, če smučate izven urejenih smučišč – pazljivo sledite navodilom inštruktorja. 

14. Alkohol in smučanje ne gresta skupaj

Tisto pivo v koči med pavzo se morda zdi nedolžno, a vam bo omehčalo kolena in zato lahko sebe ali druge spravljate v nevarnost. Vzdržite se do zabave ali "pancer tanza" zvečer, ko ste smučke že pospravili na varno.

15. Smeti

Če nekaj zakopljete pod sneg, to ne pomeni, da je izginilo in se razgradilo v prah. Ovitki čokolade, cigaretni ogorki, prazne plastenke in pločevinke – če ste jih prinesli, jih tudi odnesite. V letu 2014 je francoska skupina "Moutain Riders" v čistilni akciji zbrala kar 93 ton smeti v gorah! Ne bodite neodgovorni do okolja! 

16. Pravočasno izstopite iz sedežnice ali gondole

Primer, kako se ne izstopa:

17. Kajenje

No, saj ni nikogar, ki bi pomislil na kajenje v gondoli, kajne? 

18. Stati na smučeh drugih

V počasi premikajoči se gneči se je včasih težko izogniti temu, da zapeljete na smučko drugega. Pa vendar, lahko vsaj poskusite ... 

19. Uživajte!

Najbolj pomemben del smučanja je - užitek. Pustite skrbi doma, naužijte se razgledov, zvoka snega pod smučkami, sonca (upamo), svežega zraka, brezskrbnega in varnega drsenja v dolino ... 

Po navdihu: welove2ski.com