6 življenjskih lekcij, ki se jih naučimo med plezanjem

6 življenjskih lekcij, ki se jih naučimo med plezanjem (foto: unsplash) unsplash
16. 1. 2020

Plezanje odlično zrcali življenjske lekcije, ki se jih mora naučiti vsakdo.

Kaj nas plezanje uči o življenju? 

1. Pozornosti na vsak korak
V plezalni steni je pomembna predvsem maksimalna pozornost na tukaj in zdaj. Pomembne so le noge, roke in kam jih bomo postavili. Naučimo se, kako biti zavestni vsakega svojega koraka.

2. Vse, kar imamo, je sedanji trenutek
V steni se pozabi na vse tegobe in težave, tam ni časa za jezo, premlevanje, razmišljanje o službi, zamerah in obveznostih... Čas se ustavi. Ni prostora za preteklost, je le sedanji trenutek in vprašanje, katero smer izbrati.

3. Poti je vedno več in so polne presenečenj
Morda smo imeli v načrtu določeno pot, pa se nenadoma pojavi priložnost, da gremo povsem drugje. Morda nam tako veleva naš notranji občutek, ki mu je potrebno slediti. Tudi v življenju imamo vedno na voljo možnost, da spremenimo smer, najdemo novo pot ter poslušamo intuicijo. 

4. Včasih je potrebno narediti samo en korak naprej
Ko se zdi, kot da ne gre več naprej in bi naraje obupali. Nato pa naredimo en korak naprej in se nam odpre povsem novo, lepše, lahkotnejše... To nas opomni, da gremo vedno lahko dlje, kot si mislimo. Pogum in premagani strahovi pa nas vedno obdarijo z radostjo in z občutkom, da zares živimo... 

5. Spoštovanje do narave
Gore nam dajejo občutek majhnosti, ranljivosti ter strahospoštovanja do matere narave. V njihovi steni človek spozna sebe, odkrije svoje sposobnosti in skrite potenciale ter se nauči zaupanja vase. 

6. Pomemben je miren um
Pri plezanju ni pomemben le fizični aspekt, pač pa tudi tehnika, a najbolj pomembna je psiha. Plezanje je meditacija v gibanju. Naše fizično telo potrebuje gibanje, pa tudi mir in povezanost z naravo. Le na ta način lahko zares sprostimo težave na telesnem in psihičnem nivoju. Če smo v umu in mislih razstreseni, polni strahov in panike, ne bomo prišli daleč. 

Poglejte si še:

Kaj nas pohodništvo uči o življenju? ali

Inštruktor plezanja Andraž Gregorčič: “Pri plezanju se naučiš padati“