Včasih je bolje zaviti na manj uhojeno pot (preizkusite tole aktivnost v naravi!)

Včasih je bolje zaviti na manj uhojeno pot (preizkusite tole aktivnost v naravi!) (foto: Danijel Čančarević) Danijel Čančarević
23. 3. 2020

Ko se z betonskih cest umaknete v naravo, pazite, da ne prekrižate poti kolesarjem. Kakšnim? Izveste v nadaljevanju. 

Gravel kolesarjenje oz. po slovensko vse večkrat naslovljeno kot ''makadamkanje'' je trenutno, globalno gledano, segment kolesarjenja z najvišjim odstotkom rasti. Razlog za to je, da se kolesarji od nekdaj radi umikajo s prometnih cest in da je v gozdovih veliko urejenih makadamskih poti. Te so manj izpostavljene vsakodnevnemu prometu, zato ponujajo večji užitek v vožnji. 

Prej so bile takšne ture rezervirane za gorska kolesa, z razvojem gravel koles pa so neravne podlage vse bolj dostopne tudi prejšnjim ljubiteljem cestnega kolesarjenja.

Danijel Čančarević

Davida Piberja, ki se tudi sam navdušuje nad gravel kolesarjenjem, smo vprašali, kaj bi moral vedeti nekdo, ki se prvič loteva tega športa. Kolesarjenje primerja s smučanjem: "Vsi imamo neko osnovno začetno znanje. Zelo pa je dobrodošlo, da tiste prve resnejše korake naredimo skupaj z inštruktorjem ali prijatelji, ki so mogoče tega bolj vešči. To nam lahko pri gorskem ali cestnem kolesarjenju pride še kako prav," je povedal. 

Davida je kolesarstvo privlačilo že od malih nog. Iz otroškega prevoznega sredstva se je kolo spremenilo v produkt, ki je oblikoval njegovo družbo – kolesarsko skupino osnovnošolcev. Pozneje se je vse skupaj stopnjevalo do obiskovanja kolesarskih trgovin, testiranj koles ter vožnje po parkih in na različnih lokacijah. 

Danijel Čančarević

Pri odločanju za gravel kolesarjenje morate torej preizkusiti različne tipe koles, kar omogoča že skoraj vsaka kolesarska trgovina.

Makadamkanje pa se od cestnega kolesarjenja precej razlikuje:
  • gume so širše, kar omogoča boljši opijem in več udobja ter manjšo možnost predrtja;

  • lažji prenosi za poganjanje (zobniki na cestnih kolesih so po navadi večji spredaj in manjši zadaj, kar pomeni težko poganjanje v klanec, gravel kolesa pa imajo zobnike gorskih koles);

  • okvirji so po geometriji rahlo bolj udobni, zato je pozicija manj agresivna in manj aerodinamična;

  • okvirji na neravninah malenkost bolje pobirajo udarce (od gumijastih čepov, ki so dodani v okvir, do manipulacije materiala, debeline, plasti itd.);

  • krmila so širša in imate možnost montaže prtljažnikov, torbic in drugih nosilcev za daljše vožnje oz. potovanja.

Več o gravel kolesarjenju pa vam Urban Bat predstavi v videu. 

Česa smo se naučili za življenje? 

David pravi, da ga je kolesarstvo naučilo pobrati se ob vsakem padcu in da za vsakim spustom sledi vzpon. Pa tudi to, da se tehnološki razvoj in človeška želja po novem ter boljšem nikoli ne končata. "Kolesarstvo je del mene in sam sem vesel, da sem lahko del kolesarstva," dodaja. 

In mi? 

Mi vemo, da se moramo večkrat ustaviti in se zasanjati ob čudovitem razgledu, pa tudi, da težko poganjanje v hrib na koncu prinese nekaj dobrega. 

S Peugeotom Rifterjem ne boste v dilemi, kako v avto spraviti kolo, saj prtljažnik nudi najrazličnejše možnosti prilagoditev. Vsak izmed 3 sedežev v drugi vrsti je samostojen in ga lahko preklopite po izbiri, če potrebujete še več dolžine, pa je možno poklopiti v tla sovoznikov sedež. S tem se prostor prilagaja najrazličnejšim situacijam in nudi možnost izbire med prostornino v prtljažniku ali prostorom za potnike

Danijel Čančarević

Elegantna in dinamična stilska zasnova zunanjosti Peugeota Rifterja preseneča s svojo privlačnostjo in močno identiteto. Njegova moderna notranjost prežeta z izčiščenimi linijami, vidno tehnologijo in kakovostjo končne obdelave, pa nudi  najnovejše sisteme za pomoč pri vožnji, ki jih v segmentu vozil z veliko prtljažnega prostora nismo navajeni.

Voznikovo mesto PEUGEOT i-Cockpit®, ki je posebnost Peugeot vozil (majhen volan za boljši oprijem in lažje krmiljenje, zaslon na dotik ter instrumentna plošča v višini oči), zagotavlja poleg odlične vodljivosti vozila, še vsakodnevno stimulativno in intuitivno vožnjo, ki je bila pred tem rezervirana za bolj limuzinski tip vozil.

Preizkusite uporabnost PEUGEOT RIFTER-ja tudi sami!

Za vas smo pripravili možnost testne vožnje, vse, kar morate storiti, je slediti povezavi spodaj.

Prijavi se na testno vožnjo!