6 razlogov, zakaj bi moral vsak moški poskusiti jogo

4. 6. 2018
Deli
6 razlogov, zakaj bi moral vsak moški poskusiti jogo (foto: profimedia)
profimedia

Naj vas ne bo strah, da ste TISTI moški na vadbi joge. To ni vadba le za gibčna dekleta, to je morda najboljša odločitev za vaše mišice in razvoj atletičnih sposobnosti.

A veliko moških je še vedno zmedenih, kaj se dogaja na vadbah joge. Raztezanje, meditacija ali kaj drugega? Vam lahko resnično koristi pri razvoju gibljivosti ali vas spremeni v novodobnega hipija, ki bo nosil figo?

Odgovor je: Joga vam lahko pomaga tako pri vašemu fizčnemu telesu kot pri psihičnem zdravju (je workout in work-in, bi rekli v angleškem jeziku). Je tudi skrivnost velikega števila profesionalnih športnikov, saj pomaga pri mentalni pozornosti, pri fizičnih sposobnostih, pomaga, da se vaš sistem reši strupov, izboljša fleksibilnost... Čas je torej, da vzamete podlogo in sami poskusite, kako joga vpliva na vaše telo in um. 

1. Joga vam bo predstavila povsem nove gibe

Bolj kot vadimo le neko omejeno gibanje, bolj omejeni postanemo fukncionalno. Verjetno nam je vsem jasno, da je dobro kombinirati čim več različnih gibanj. 

Pri jogi boste razprli svoja sključena ramena in trde boke, izboljšali prebavo in pomagali telesu, da se razstrupi – kot spužvo ožamemo svoje telo, da izloči nepotrebne strupe, ki so se nakopičili nekje v telesu.

2. Joga izboljša dihanje

Morda mislite, da dihate čisto v redu. A pri jogi boste ugotovili, kakšen izziv je resnično osredotočanje na vdih in izdih, medtem ko poskušate zadržati določene poze in gibe.

Širi se kapaciteta vaših pljuč, ki omogoča, da lahko enako količino ali več kisika dobite z manj vdihi. Tako trenirate svoje telo, da se bolj učinkovito navda s kisikom, kar je pomembno za vašo kardio aktivnost, trening za moč in gradnjo mišic.

3. Okrepili boste stabilizacijske mišice

Vsak vaditelj joge ima zgodbo, kako je močan in mišičast moški prišel na jogo in se izkazal za šibkega pri svojih stabilizacijskih mišicah. Joga vključuje veliko unikatnih gibov in ravnotežnostnih izzivov, ki sicer niso pogosti pri ostalih vadbah. Tovrstni gibi prisiljo telo, da deluje na povsem nov način in okrepijo manjše stabilizacijske mišiče ter izboljšajo zdravje sklepov.

4. Vadba za dan aktivnega počitka

Joga je odlična izbira za dneve, ko imate aktiven počitek, torej dni, ko si želite gibanja, a ne vaše tipične vadbe. 

5. Joga uravnoveša

Ne le vaše čakre, tudi dejansko izboljša vaše ravnotežje. Ne glede na to, koliko sklec in počepov z utežmi lahko naredite, boste v jogi vedno našli svoje šibkosti. Deluje tudi kot dobra preventiva pred poškodbami, izboljša regeneracijo in lajša bolečine v hrbtenici, bokih in ramenih.

6. Razgrajuje stres

Manjša krvni pritisk in zmanjša stresno odzivanje ter tako omogoča boljše počutje.  Za razliko od glasnih in hrupnih telovadnic, ki lahko še povečajo utrujenost in agresijo, se lahko pri vadbi joge resnično umirite. Ko umirite um in misli, pa morda celo dobite odgovore na vprašanja, ki ste jih tako dolgo iskali. Hkrati pa vam ena ura preživeta na joga podlogi, brez telefona in računalnika zagotovo ne bo škodila. Kdaj ste nazadnje zavedali svojega diha?

Čeprav se morda zdi vadba joge lahka in dolgočasna, vam lahko prinese izzive, ki jih niste pričakovali. Naj vas ne bo strah. Ni čudno, ni ekostično. Je zelo moško. Poskusite.

bodybuilding.com , mensfitness.com

Se še niste prijavili na joga izziv za začetnike z Nino Gaspari? Potem lahko to še vedno storite tukaj.

Pridružite se nam na dogodkih Dnevi joge

Merkur Zavarovalnica skupaj s Hitradiem Center po Sloveniji na šestih lokacijah na prostem, v objemu narave, organizira dogodke Dnevi joge

Pridružite se lahko ob sobotah med 9. in 12. uro dopoldne. Kje in kako?

Poglejte tukaj. 

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren