Aerial joga: Popolna joga za današnjega človeka

Aerial joga: Popolna joga za današnjega človeka (foto: Maša Gajič) Maša Gajič
18. 4. 2019

Vsi bi radi leteli in lebdeli, posebno po napornem dnevu ali tednu. Ali ne bi bilo včasih preprosto lepo postaviti se na glavo in pozabiti na vse?

V No stress centru na obnovljeni kmetiji v starem delu ljubljanske Spodnje Šiške je to mogoče – pozabiti na vse, postaviti se na glavo, razbremeniti hrbtenico, narediti nekaj zase in se znova počutiti kot otrok, igrivo in nagajivo.

Mina Morrgan, certificirana učiteljica joge in mednarodna učiteljica aerial joge unnata, je brez dvoma prva v Slovenijo pripeljala to zanimivo obliko joge, ki je nekakšna kombinacija tradicionalnih jogijskih asan, akrobatike, plesnih gibov, vse pa se dogaja v zraku s pomočjo viseče mreže iz posebnega blaga (hammock).

Butična vadba

"Naš center in aerial joga sta zagotovo namenjena specifični, butični publiki, in ne velikim skupinam. Skoraj vse delava sama s partnerjem Blažem, zato nama morda malce peša promocija. Večino časa in denarja sva vložila v izobraževanje in potovanja, to nama je najpomembnejše. Tudi prostoru v našem No stress centru sva se res posvetila – ena soba je pravljičen gozd, druga je grad in modro nebo nad njim," začne Mina, ki pravi, da aerial joga ni primerljiva z nobeno drugo vadbo.

"Učiti aerial jogo ni lahko, prav tako ne moreš imeti naenkrat zelo veliko strank. To je res posebna joga, ki je v tujini nekaj zelo prestižnega, ekskluzivnega in so cene zanjo astronomsko visoke, tudi po 50 evrov na uro. Slovenija je seveda specifičen, majhen trg. Pri tej vadbi moraš biti zelo natančen, potrebuješ pripomoček, ki ga je treba fiksirati v strop ... Vse to potegne za
seboj kup stvari, zato pravim, da smo butičen center," pravi Mina, ki sodeluje s številnimi centri aerial joge po svetu in je inštruktorica novih učiteljev po vsem svetu.

"Hvaležna sem za vse naše stranke in prav vsi so posebni ljudje, za katere si vesel, da si jih spoznal," pravi Mina, ki pove, da jeaerial jogo srečala po naključju.

Zabavno

"Prvič sem srečala aerial jogo na dopustu na Ibizi in takoj se mi je zdela zelo zabavna. Z navadno jogo sem se seveda ukvarjala že prej, že dolgo imava poseben odnos, če lahko tako rečem. Res pa je, da sem malo nihala – mi je bilo fino, pa mi ni bilo, a na splošno imam raje bolj sodobne zvrsti joge, všeč mi je, da je ta gibalni, fizični del bolj intenziven. Da smo danes tukaj, kjer smo, da imam ta studio, se je zgodilo po naključju. Studio sva odprla pred sedmimi leti, razmišljala sva še, ali bi sploh imela aerial jogo ali ne, saj to potegne za seboj kup stvari in tudi manj strank, ampak takrat smo potem začeli in še danes peljemo naprej. Bili smo prvi, ki smo začeli s to jogo pri nas, in moram povedati, da takrat niti navadna joga še ni bila niti približno tako popularna, kot je danes," se spominja začetkov Mina, ki je prej počela kup različnih stvari, a bolj v pisarnah in z glavo in prav nič v zraku in obrnjena na glavo. Tudi partner Blaž dela v No Stress Centru kot nutricionist in osebni trener.

Je aerial joga za vsakega?

"Lahko je za vsakega, seveda pa stopnjo in težavnost prilagodim skupini in tudi posamezniku. Individualno bi bilo lahko v resnici lahko za vsakega, tako za zelo mlade kot za starejše, ki potrebujejo več pomoči. Vse je stvar pripomočka, ki je pri tej jogi zelo specifičen, ki pa odpira veliko novih možnosti. Ta viseča mreža lahko vadbo močno poenostavi, lahko pa jo oteži. Sama pravim, da je lahko to tudi neka dodatna roka, na katero se nasloniš, ko ti na primer zmanjka ravnotežja. Ko se uležeš v mrežo, je to prijetna, mehka podlaga, nič te ne žuli in ne boli kot na tleh. Po drugi strani je odličen pripomoček za večje izzive. Deska na tleh je na primer veliko lažja kot deska v zraku, saj moraš biti veliko bolj stabilen in močen, da obdržiš položaj. V tem primeru mreža postane destabilizator, zato mora celotno telo veliko bolj delati, kar je odlično za stabilizacijske mišice ali mišice našega centra, trupa."

"Morda ni primerna za vse, ki imajo bolezni srca in ožilja, epileptike, pri težavah z očmi, saj se veliko postavljamo na glavo in obračamo," razlaga vaditeljica, ki je izučila že veliko slovenskih učiteljic aerial joge.

Kompleksno in igrivo

Vadba je zelo kompleksna, delajo vse mišice in uporabljajo se vse površine, tako tla kot mreža.

"Ne vem, ali poznam koga, ki je poskusil aerial jogo in ni bil navdušen. Res je super, to je druga dimenzija in dejansko se premikaš v prostoru. Nekaj imaš, kar te dvigne v zrak, in ves čas se igraš – ali z lastno težo ali s silo težnosti, igraš se s premikanjem. Veliko je fizike, različnih sil, ki vplivajo nate. Ali te vleče gor ali ti nekaj potiskaš stran, enkrat se zaviješ, se odviješ, res je zabavno, vsak se znova počuti igrivo. Veliko je senzorike, dotikanja, kup različnih načinov je in tako potem tudi drugače dojamemo sebe in svoje telo. Blago te enkrat objema in ti je prijetno, potem te reže in te boli, kup občutkov je, kup emocij, tega ni pri nobeni drugi vadbi, kaj šele jogi."

"Aerial joga je vadba za celo telo, prav vse mišice delajo, po drugi strani je veliko vaj za center, za percepcijo prostora, poleg tega naredimo še samomasažo, saj se blago dotika celotnega telesa. Sama pravim, da je to najbolj popolna joga za današnjega človeka, saj zaposli tako telo kot um. In na koncu naše vadbe je vsak zadovoljen in srečen, morda končno ponovno v sebi najde nekaj otroške igrivosti, ki jo veliko odraslih izgubi."

Kako narediti prvi korak do aerial joge

Mina vsak mesec organizira osnovne tečaje, ki so namenjeni vsem, ki bi radi preizkusili to posebno jogo v zraku. Lahko greste tudi na tečaj, če ste le radovedni in bi radi poskusili vadbe v zraku in občutek lebdenja. Tečaj, ki traja 90 minut, poteka podobno kot redna vadba in takoj je mogoče občutiti vplive na svoje telo.

Foto: Maša Gajič

Značke: aerial joga