25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Video: Asane za stegna in zadnjico

27. 9. 2010

Sledeča jogijska sekvenca je izredno tekoča – flow joga, ki nas bo dodobra razgrela. Zaporedje bomo s ponavljanjem osvojili in se lažje posvetili povezavi diha z gibanjem. Pripravite se na pretok sveže energije po vsem telesu! Če le lahko, dihajte skozi nos.

Postavimo se na začetek blazine (sticky-mat, armafleks), stopala postavimo skupaj in združimo dlani pred srcem.

1. Vdih: sežemo z rokami navzgor in se z izdihom spustimo v predklon. Z naslednjim vdihom raztegnemo hrbet, pogled usmerimo naprej. Izdih: stopimo z desno in nato še z levo nogo nazaj ter telo skozi skleco – chaturango dandasano – spustimo navzdol in ob vdihu odpremo prsni koš, izdih se potegnemo v strešico.

2. Ob naslednjem vdihu dvignemo in iztegnemo desno nogo. Izdih: koleno potegnemo proti čelu, težišče telesa prav tako potegnemo naprej – stojna noga prenese težo na prste. Pazimo na to, da imamo aktivne trebušne mišice, saj bomo z močnim centrom lažje izvedli vajo. Vdih: noga se ponovno odpre navzgor. Ustvarimo nihljaj v telesu. Ponovimo vsaj petkrat do desetkrat.

3. Na koncu z iztegnjeno nogo zakrožimo v gležnju in sprostimo napetosti. Odpremo kolk, tako da stopalo pade proti nasprotni polovici zadnjice in koleno gleda čim bolj proti stropu.

4. Z izdihom nogo potegnemo naprej in odložimo golenico na tla. Za dva diha zadržimo razteg ter se potem z izdihom ponovno potegnemo v strešico.

5. Še enkrat dvignemo desno nogo ter tokrat z izdihom nogo potegnemo proti zunanji strani desne nadlahti. Če nam je ta različica pretežka, ponovimo točko 2. Nihljaja izvedemo petkrat.

6. Izdih: nogo potegnemo ponovno na začetek blazine ter odložimo golenico na tla. Z naslednjim vdihom potegnemo zadnjo nogo proti levi dlani. Desna roka naj na tleh podpira telo. Za nekaj dihov zadržimo razteg v variaciji enonožnega kraljevega goloba. Potem nas naslednji izdih spusti naprej. Pazimo, da imamo medenico v vodoravnem položaju. Tudi ta razteg zadržimo za nekaj dihov.

7.
Vdih: zadnjo levo nogo potegnemo naprej in se usedemo, tako da sta nogi prekrižani – gamukasana. Dlani odložimo na stopala, telo potegnemo naprej proti kolenom in dihamo v tem intenzivnem raztegu naših kolkov.

8.
Počasi se 'razvozlamo' iz položaja in se postavimo v desko, izdih napravimo skleco, vdih odpremo prsni koš, izdih potegnemo v strešico. Pokrčimo kolena in z vdihom stopimo na začetek blazine, pogled usmerimo naprej in raztegnemo ledveni predel. Izdih: predklon, vdih nas potegne navzgor. Izdih – zaključimo z dlanmi pred srcem.

Zaporedje ponovimo še z levo nogo. Pazimo, da tokrat naprej in nazaj stopimo z drugo nogo!

Daša Lakner, www.agniyoga.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri