Joga za nosečnice 1. del

17. 9. 2010

Predstavljamo jogo za nosečnice ter kar nekaj poz, ki jih lahko same varno izvajate doma. Če ste nosečnice, ki ste jogo vadile že dlje časa, lahko s skoraj istim tempom še naprej vadite, dokler vam telo dopušča ...

Opustite le poskoke, pregloboke zaklone, trebušnjake ter po prvem tromesečju ležanje na trebuhu.

Če pa ste jogo začele vaditi v nosečnosti ali zaradi prebranega članka, pa z veliko mero pazljivosti izvajajte naslednje vaje, a le do stopnje, ko vam je v položaju še udobno.

Joga je vadba, ki v vsakem življenjskem obdobju prinese koristi telesu ter umu. Vaje spodbujajo delovanje žlez ter uravnavajo hormone, raztezajo ter krepijo telo in skrbijo za njegovo stabilnost, dihanje ter meditacija pa poskrbita za zmanjšanje stresa, boljši pretok kisika ter nove energije.

Nosečnost je obdobje, ki se ga večina žensk veseli in v njem uživa, s seboj pa prinese tudi velike fizične in psihične spremembe ter odpre nove poglede na svet ter življenje.

V vsaki številki vam bom opisala po tri ali štiri asane, na koncu pa še opisala pranajamo (tehniko dihanja), ki je primerna za pripravo na porod. Če si boste shranili vse štiri članke, imate na koncu lahko že lepo sestavljeno vadbo, ki jo izvajate ves čas nosečnosti.

Asana drevo

Postavite se na blazino, umirite misli in z eno roko dvignite eno stopalo od tal. Idealna poza je, kadar je stopalo čim višje presredku, a s povečano težo v nosečnosti bodo ravnotežnostne poze vedno večji izziv.

Stopalo odložite na notranjo stran stegna, kolena ali gležnja, koleno odpirajte vstran, zravnajte hrbtenico (pazite, da se s križem ne uleknete preveč) in položite dlani v pozo molitve pred prsni koš ali iztegnite komolce nad glavo. Če vam gre poza odlično od rok, zaprite oči.

Asana mačka – krava

Ti dve asani, ki si vedno sledita in sestavljata eno vajo, sta super za ohranjanje moči v rokah ter gibčnost hrbtenice. Spustite se na vse štiri, roke in noge postavite v širini bokov oz. ramen, in z vdihom usločite hrbet ter usmerite pogled ali dristi v nebo, z izdihom pa izbočite hrbtenico in poglejte v popek.

To ponavljajte počasi in dokler vam ustreza. Za večji izziv lahko pri pogledu navzgor izmenjaje se dvigujete nogi ter se s stopalom poizkusite dotakniti glave.

Asana sveča

Svečo v prvem tromesečju lahko izvajate normalno, podprite se z rokami, po tem (odvisno od pridobljene teže) pa si pomagajte s steno. Ulezite se na tla, z zadnjico kar blizu stene, in počasi s hojo navzgor dvigujete boke ter hrbet. Še vedno si na koncu podprite ledveni del, a stopala naj ostanejo prislonjena.

Težja različica je, da izmenično odmikate stopali od stene in pri tem poizkusite čim bolj zravnati hrbet. Zadnjica se ne dotika stene, brado pritisnite na prsni koš. Ne pretiravajte v tej asani, raje jo ponovite dvakrat ali trikrat, zaradi obrnjenega pretoka krvi.

Če so vam jogijske asane povsem neznane, pojdite vsaj na kakšno uro k izkušeni učiteljici joge, preden jih začnete samostojno izvajati.

Natasa Zajc, učiteljica joge in lastnica Nataraja joga studia; www.natasazajc.com

Joga za nosečnice 2. del