Kakšna je razlika med jogo in pilatesom?

Kakšna je razlika med jogo in pilatesom? (foto: Profimedia) Profimedia
29. 4. 2018

Pred nekaj leti je pilates obnorel Slovenijo. Vsi so hodili na pilates, ženske so zavzele vse telovadnice in počasi, malce sramežljivo, so se jim priključili tudi moški. Pilates je postal vodena vadba številka ena. Danes je različnih vodenih vadb že nepregledno število, pilates seveda ostaja med njimi, čedalje bolj pa znova postaja priljubljena joga, ki jo je pilates morda v preteklosti izrinil na stranski tir.

Joga je zadnja leta brez dvoma pravi hit in nanjo hodijo tudi ljudje, ki si prej niti v sanjah niso mislili, da bodo preizkušali različne asane in vadili z zaprtimi očmi.

Dobra novica seveda je, da ni treba izbirati med jogo in pilatesom, saj lahko izvajate obe vadbi, ki sta krasni za dobrobit vašega telesa.

Joga vs. pilates

Morda je res, da je pilates malce vplival na zahodnjaško jogo, a dejstvo je, da je joga zelo vplivala na pilates in je pri njej ideje iskal tudi gospod 'izumitelj' Joseph Pilates.

Gre za sistem vadbe, ki povezuje vaje za krepitev mišic in vaje gibljivosti. Z rednim treningom se utrdijo hrbtne in trebušne mišice, drža postane bolj pokončna, postava vitkejša, telo je bolj prožno in sproščajo se energetske blokade in napetosti v telesu. Temelji na zavestnem, tekočem in nadzorovanem izvajanju gibov rok in nog v ritmu dihanja, pri čemer se aktivirajo globoke mišice trupa, ki so pravzaprav središče moči, ki podpira telesno držo.

Metoda pilatesa deluje iz notranjosti telesa proti mišicam na površju in se ukvarja predvsem z manjšimi mišičnimi skupinami, ki so pri klasičnem treningu premalo ali napačno obremenjene.

Preberite: 5 jogijskih vaj za hrbtenico 

Joga temelji na vzhodni ideji o pretoku življenjske energije skozi telo. Bolj ko ta energija prosto prehaja po telesu in skozenj, bolje se počutimo. Psihična napetost zavira pretok energije in rezultat tega je, da so posamezna območja telesa boleča, zaprta in neprepustna.

Ker moči dodajo fleksibilnost, pilates čedalje bolj postaja del treningov vrhunskih športnikov.
S pilatesom ohranjajo prož­no telo, kar še okrepi njihovo moč in preprečuje poškodbe.

Joga je torej celovit sistem umske in telesne vadbe, ki se je razvila kot priprava na duhovni razvoj. Uči nas, da se predvsem zavedamo življenja in dogajanja tukaj in zdaj.

Za jogo ne potrebujete nikakršnih posebnih pripomočkov razen blazine in udobnih oblačil.

Popolna kombinacija

Obe obliki vadbe spadata med t. i. vadbe body&mind, pri katerih je poudarek na krepitvi telesa in duha v enem. Glavna razlika med vadbama pa je v tem, da je pri pilatesu gibanje veliko bolj tekoče, dinamično in je večinoma vedno možnost, da osnovno vajo nadgradite. Pri jogi pa je gibanje bolj statično, veliko je raztegov in krepitve, oblikovanja telesa, veliko je različnih tehnik dihanja. Poleg tega se vadba joge osredotoča predvsem na počutje, glavni cilj pilatesa pa je preoblikovati zmožnost mišic.

Najbolje je torej, da kombinirate obe vadbi, saj je to popolna kombinacija – naredili boste veliko za gibčnost in pomlajevanje, pilates pa bo dodal dinamičen sistem koordinacije mišic in  izboljšal vašo moč.

Joseph Hubert Pilates - od tarče posmeha do izklesanega telesa

Joseph Hubert Pilates, ki je zasnoval sistem vaj, se je rodil leta 1880 v Nemčiji. Kot otrok je bil šibkega zdravja, imel je zdravstvene težave in bolezni, kot so astma, rahitis in sklepni revmatizem, ki so ga zaznamovale kot bolehnega in telesno nerazvitega otroka, zato je bil pogosto tarča posmeha. Vse to ga je spodbudilo k ukvarjanju s svojim telesom. Delo se je obrestovalo in pri šestnajstih letih naj bi s svojim, po starogrških vzorih izklesanim telesom »poziral kot model za anatomske skice«.

Iz pomladne priloge Aktivni

Danes preizkusite: Tibetanske vaje: 5 obredov pomlajevanja