Nevrobika

Nevrobika   (foto: Shutterstock) Shutterstock
24. 8. 2011

Določena področja v možganih, ki jih stimuliramo z vadbo, so odgovorna za procese učenja in spominjanja. Vsaka nova vaja ni le nov motorični izziv za telo, temveč je tudi nov izziv v procesu učenja. Vsaka nova vaja praktično priganja naše možgane, da širijo bazo podatkov.

To lahko imenujemo tudi mentalna stimulacija, ki lahko poveča kognitivne sposobnosti in bistveno pripomore k zmanjšanju starostne demence.

Nevrobika je sistem gibanja, ki se je populariziralo leta 1999 (znanstvenik Lawrence Katz). Poskusite jesti z drugo roko kot navadno, se česati z levo namesto z desno roko, na prvo stopnico stopite vsakič z drugo nogo … Tako boste pripomogli k rasti novih dendritov in nevronov v možganih, kar se sicer ne dogaja, saj smo večinoma podvrženi avtomatizmu.

Učenje novih vaj je pomembno

Prav gotovo ste že slišali, da je reševanje ugank, križank in drugih ugank dobro za vaše možgane? S podobnimi nalogicami dobro trenirate možgančke, na drugi strani pa s tem možgane prikrajšamo za pridobivanje novih motoričnih izzivov. Naj bo učenje novih gibalnih nalog vaša vsakodnevna aktivnost. Kmalu boste ugotovili, kako koristno je učenje novih gibov.

Če vam manjka inovativnosti, časa ali motivacije, se odločite za body trening pod nadzorom naših inštruktorjev. Vaje body tehnike od vas zahtevajo koordinacijo, dodobra tudi oksigeniramo telo, na drugi strani s pomočjo pravilnega dihanja in vizualizacije sproščajo in stimulirajo parasimpatični živčni sistem. Slednjega potrebujemo za pravilno delovanje vseh organov. 

Z vajami izboljšajte dotok krvi v možgane, zmanjšajte stres in naredite korak k bolj zdravemu življenju. Vaje demonstrira začetnica body tehnike v Sloveniji in master body inštruktorica Barbara Tavčar (PBS športni center odličnosti Kranj).

1. Ogrevalna vaja

Vaja, s katero se ne boste le ogreli, temveč raztegnili celoten zgornji del v sagitalni ravnini. Sklenite dlani za glavo in med vdihom močno uprite glavo v roke. Na zadnji strani vratu boste začutili aktivacijo mišic in raztezanje prsnega dela s prednje strani telesa.

Z izdihom poskušajte komolca čim bolj približati in istočasno previdno povijati glavo in zgornji del trupa v upogib. S tem boste raztegnili pogosto zakrčene mišice vratu in zgornjega dela prsne hrbtenice.

2. Ritmično udarjanje nog z rotiranjem trupa

Z vajo boste dodobra zaposlili možganske celice.

Z vdihom poskušajte v sedečem položaju čim bolj vzravnati telo, roki sta prepleteni pred telesom. Z izdihom se počasi »porolajte« nazaj. Istočasno rotirate trup v eno stran ter v kolenu iztegnete nogo. Na maksimalni točki poskusite zadržati trenutek in se z vdihom znova vrnite v sedeči položaj.

3. Aktivirajte svojo limfo

Nepretočnost limfnega sistema je lahko vzrok za resna obolenja in zdravstvene težave. S preprostimi vajami oziroma položaji bo vaša limfa brezhibno pretočna. Tukaj navajamo en primer.

V ležečem položaju na hrbtu ležite tako, da imate nogi dvignjeni proti stropu (vsaj pod kotom 45 stopinj). Z vdihom poskusite narediti čim večjo špičko s prsti (plantarna fleksija), kot da bi želeli s konico prstov na stropu narisati pikico. Z izdihom počasi in kar se da močno stopalo zategnite (dorzalna fleksija), dokler ne boste začutili aktivacije mišic prednje strani goleni, ter istočasno dvignite zgornji del trupa. Vse skupaj ponovite od šest- do osemkrat.

4. Sprostite se z dihanjem

Usedite se v klečeč položaj ter z zaprtimi očmi naredite nekaj globokih vdihov in izdihov. Z vdihom poskusite čim bolj napolniti trebuh z zrakom, kot da je to vaš balon z najčistejšim zrakom. Z izdihom narahlo povlecite glavo v odklon na eno stran – tako raztezamo mišice vratu, ki so najpogosteje napete zaradi dolgotrajnega sedenja.
Vaja vas bo pomirila in sprostila.

Barbara Tavčar, PBS športni center odličnosti
www.teoael.si