Pilates v svetu športa

Pilates v svetu športa (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 9. 2012

Zakaj je pomembno, da se vsak športnik sreča s pilatesom? Fitnes navdušenci lahko končno obogatijo svoje treninge in profesionalni športniki lahko odkrivajo nove zmožnosti v svojem športu. Vse več trenerjev pri treningih namreč v redno prakso vpeljuje pilates.

Športni navdušenci vedno iščejo nove načine za izgradnjo moči, pridobivanje dodatne energije in ohranjanje ali pridobivanje na telesni pripravljenosti. Vedno na preži za novimi vajami in načinom krepitve za širitev fizičnega potenciala za dosego lastne limite, iščejo drugačne načine mišične krepitve za boljši tonus in večjo vzdržljivost.

Pilates v zadnjih letih vse pogosteje postaja obvezni del programiranja pri fitnes industriji zaradi dodatka kontrole in stabilnosti, ki ga gibanje pilatesa zahteva.

Glede na povzetek združenja IDEA ima v ZDA 68 % vseh fitnes centrov in športnih klubov v ponudbi tudi pilates. Takšen vzpon se nedvomno skriva za dejstvom, da je bistvo pilatesa usmerjeno programiranje vaj glede na biomehansko gibanje posameznika in je v zadnjem času pod obsežnimi znanstvenimi raziskavami.

Prednosti za vrhunske športnike

Pilates omogoča izgradnjo močnih, zdravih mišičnih sistemov, izboljša pretok in prekrvavitev telesnih struktur, med drugim tudi sklepov, razvije mišičevje trupa, izboljša gibljivost in učinkuje na telo v celoti.

Deluje od znotraj navzven in vpliva na popravljanje telesnih vzorcev gibanja, pomaga pri postrehabilitaciji po poškodbah in vzdržuje optimalno telesno stanje posameznika.

Pilates razvija kinestetično zavedanje telesa ali kje je telo v odnosu do okolice. Osredotoča se tudi na doseganje pravilne telesne drže, kar posamezniku pomaga dosegati vsakršen gib bolj učinkovito, zaradi česar se zmanjša količina nepotrebnih napetosti na mišice in sklepe.

Unikatni način krepitve prek izbranih vaj prav tako omogoča ponovno vzpostaviti ravnotežje mišic okoli posameznih sklepov, kar omogoča večjo moč v korelaciji z gibljivostjo.

Večina tradicionalne pilates prakse se začenja v supiniranem položaju (leže na hrbtu) in se pozneje, ko se izboljša ravnotežje, napreduje v stoječe ali sedeče položaje, kar se prenese tudi v specifično športno panogo. To profesionalnim športnikom omogoča treniranje ali vnovično vzpostavljanje pravih vzorcev mišične aktivacije zunaj okolja v svoj izbrani šport, kjer so lastnosti, ki jih vnaša pilates v telo, bistvene za spreminjanje napačnih vzorcev gibanja.

Nekateri viri pogosto naštevajo sedem fizičnih faktorjev, ki jih pilates učinkovito implementira:

 • drža,
 • ravnotežje,
 • mobilnost,
 • stabilnost,
 • koordinacija,
 • funkcionalna moč in
 • vzdržljivost.

Vse lastnosti torej, ki so nujne za izboljševanje zmogljivosti športnika.

Prednosti in pilates

Veliko športnikov in atletov vpeljuje pilates v svojo redno prakso med treningi. Sem spadajo Tiger Woods, profesionalni igralec hokeja Carlo Colaiacovo, plavalec Michael Phelps, teniška igralka Serena Williams, uro vadbe vsak dan pa opravi tudi David Beckham in številni drugi. Vendar zakaj?

Eden od konceptov, ki se v zadnjem času upošteva, je namreč LATD (Long-Term Athletic Development), kot sopomenka za dolgoročno razvijanje športnih sposobnosti. Način treningov vedno napreduje iz splošnega v bolj specifičen ter iz enostavnega v bolj kompleksen.

Pilates je zaradi lažjih uporov in uporabe sil iz različnih kotov glede na sklepe idealen za doseganje boljšega LATD kot tudi pri pridobivanju anatomskega prilagajanja (usmerjanje v razvijanje mišičnega spomina in vzorcev). Slednje se najpogosteje prične razvijati v pripravljalni fazi športnika, pred tekmovanji.

Obstajajo pa tudi druga področja športnega treniranja, kjer je lahko pilates zelo uporaben način krepitve.

Regeneracija je obdobje aktivnega okrevanja od napornega treninga ali tekme. Pilates pomaga zapolniti to vlogo in vrača mišice in sklepe v njihovo naravno anatomsko dolžino.

Hkrati je pilates odličen za postrehabilitacijo, saj lahko predstavlja vmesni korak med gibanji brez sil in eksplozivnimi gibanji odprte kinetične verige. Usmerjenost v mobilnost, gibljivost in moč prek serije različnih ravnin gibanja pomaga obnoviti poškodovano tkivo do stanja, kakršno je bilo pred poškodbo.

V postrehabilitaciji je pilates uporabljeno orodje v različnih fazah vračanja normalnega funkcionalnega telesnega vzorca, ki ga potrebuje športnikovo telo. Pilates torej uči športnike, kako biti bolj miselno prisoten pri svojih gibanjih, da lažje integrirajo gibanja medenice, trupa in ramenskega obroča v varnem, a hkrati za njih naprednem vzorcu gibanja, da jim še vedno predstavlja izziv in možnost pri izboljševanju njihovih zmogljivosti.

Katere so neposredne prednosti pilatesa za športnika?
 • Pomaga dosegati celostno zavedanje telesa in s tem večji nadzor pri izbranem športu.
 • Pomaga pri postrehabilitaciji po poškodbi ali deluje kot preventiva.
 • Zmanjšuje neposredne obremenitve na sklepe in športniku pomaga pri boljši koncentraciji.
 • Izboljša kapaciteto pljuč, posledično je boljša oksigenacija krvnega sistema.
 • Izboljšuje vzdržljivost, koordinacijo in gibljivost.
Povzetek

Tradicionalni način treningov omogoča razvijanje mišic, ki so potrebne za določen šport, a to večinoma ni dovolj za stabilizacijo sklepov in krepitev mišičnih sistemov, odgovornih za ta mehanizem.

Pilates vaje so bolj kompleksne od tradicionalnega načina treniranja športnikov in posledično način krepitve pri pilatesu učinkovito vpliva na več mišičnih sistemov naenkrat ali pa krepi samostojno mišico prek različnih ravnin, kotov obremenitve in obsegov giba.

Pri pilatesu se lahko krepi tudi izbrana izolirana mišična skupina, ko se prek serije določenih vaj izvaja tarčna krepitev v različnih ravninah gibanja. Športniki so kot rezultat vedno bolj odprti za vključevanje pilates treninga v svoj način treniranja, saj pridobivajo na športnih sposobnostih na fizični ravni, medtem ko uporabljajo svoj notranji mehanizem telesa in krepijo lastno zavedanje.

Špela Jakša, uni.dipl. biokem., direktorica pilates studia Peti element, stott pilates certificirani inštruktor