Principi vadbe pilatesa

16. 4. 2010

Da boste pilates  vadbo res izvajali pravilno, je zelo zaželeno poznati pravila oziroma principe vadbe. Brez upoštevanja teh je vadba brezsmiselna.

Kaj je treba NUJNO upoštevati, preden se lotite te, v zadnjem času izredno priljubljene vadbe? Tudi če vadbo že poznate, strokovnjaki za pilates priporočamo, da 'osnove' vsake toliko časa ponovite, saj je to del kontrole. Svoje seksi trebušne mišice boste čutili le, če boste vaje izvajali pravilno.

Principi pilates vadbe oziroma 'pravila igre':

1. Koncentracija je prvo pravilo, ki se ga moramo držati pri vsaki vaji po principu pilates metode. Vemo, da možgani nadzorujejo telo. Zato je sposobnost konstantne koncentracije na gibanje v vseh delih telesa velik uspeh. Vadba je veliko bolj zabavna, zanimiva in predvsem učinkovita, če smo z mislimi zraven. Velja si zapomniti, da se gibanje začne v možganih, ne v mišici.

2. Dihanje je drugo pravilo. Pri pilates vadbi v glavnem dihamo v rebra (ker je trebuh potegnjen navznoter, je bistveno manj učinkovito, če dihamo v trebuh kot npr. pri jogi). Dihanje ima med vadbo dva pomena. Prvi je ta, da se z globokim dihanjem tekoče prenaša kisik po krvi (kar posledično pomeni sprostitev telesa). Drugi pa je, da pravilno pilates aktivno dihanje pripomore k temu, da vajo še bolj začutimo. Dihanje je ves čas koordinirano z gibanjem. Vdih naredimo skozi nos in izdih skozi usta, kar nam omogoča intenzivnejši stisk mišic.

3. Kontrola velja za eno najpomembnejših pravil oz. principov pilates vadbe. Kontrolirano gibanje nam da nadzor nad tem, kaj sploh počnemo. Gibanje brez kontrole lahko pripelje do nepravilne tehnike in poškodb. Kontrola je povezana s koncentracijo. Vsa gibanja so nadzorovana z mislimi.

4. Osrediščenje 'power house', v domačem izrazoslovju znan kot princip 'hiše moči' ali center. Mišice, ki jih krepimo v trupu, so steber našega telesa. Predstavljajo fizični center, iz katerega izhajajo vsa gibanja. Hišo moči sestavljalo mišice v trebuhu, na hrbtu, stranskem delu trupa in mišice medeničnega dna. Krepitev tega dela telesa je za človeško telo vitalnega pomena.

5. Natančnost je del kontrole. Izumitelj pilates vadbe Joseph Hubertus Pilates je govoril, naj se koncentriramo na pravilno in natančno gibanje vsakič, ko vadimo, drugače bomo vadili nepravilno in bomo izgubili učinkovitost treninga.

6. Tekoče gibanje je princip oz. pravilo, ki pomeni, da so vsa gibanja izvedena tekoče. Gibanje pri pilates vadbi je počasno in traja 2–3 sekunde v eno smer in 2–3 sekunde v drugo smer. Pilates vadba v osnovi ne pozna hitrih, nenadnih ali sunkovitih gibov. Vadbe ne prehitevamo, vadimo enakomerno, brez daljših ustavljanj.

7. Izolacija je pomembna, kadar želimo okrepiti točno določeno mišico ali mišično skupino, ter se uporablja predvsem v rehabilitaciji ali kadar imate težave s točno določenim delom telesa.

8. Rednost
je najpomembnejši princip vadbe, saj če vaj ne izvajamo redno (minimalno vsaj dvakrat na teden), nam vsi drugi principi čisto nič ne pomagajo. Zato je pomembno, da v vadbi vztrajamo.

Tanja Želj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri