Tibetanski obredi

13. 5. 2010
Deli
Tibetanski obredi

Pet tibetanskih obredov, ki so znani tudi pod imenom vrelec mladosti, predstavlja preprosto celostno obliko vadbe. Te energetske vaje so zelo preproste, hkrati pa na dodelan način združujejo vadbo za moč, gibljivost in ozaveščeno dihanje.

Obredov/vaj se lahko preprosto in hitro naučimo, pomembno pa je, da postanejo del naše vsakdanje rutine in tako pripomorejo k vidnemu izboljšanju našega zdravja.

Tibetanski obredi so sestavljeni iz petih vaj. Vaje so bile v Evropi prvič predstavljene v knjigi Petra Klederja The Original Five Tibetan Rites of Rejuvenation, ki je izšla leta 1939. Knjiga je kmalu postala uspešnica in je doživela mnogo ponatisov in prevodov, tudi v slovenščino.

Obrede so izvajali v lamaističnem samostanu v Tibetu in menihi so iz roda v rod prenašali znanje o ohranjanju večne mladosti. Pet predstavljenih vaj tako pospešuje pretok energije skozi sedem glavnih energetskih centrov (čaker). S staranjem ali boleznijo se pretok energije skozi centre zmanjšuje, redna vadba pa nam pomaga ta pretok ohranjati in ojačati.

Vaje so preproste, a celostne in krepijo celotno telo, z ozaveščenim dihanjem pa umirijo tudi naš um.

Tibetanski obredi odpravljajo težave s hrbtenico, sklepi, odpravljajo stres ter pomagajo pri povečanju produktivnosti. Z redno vadbo tibetanskih obredov bomo izboljšali telesno in mentalno zdravje.

Pravilna izvedba vaj zahteva koncentracijo pri povezovanju diha z gibanjem. Tibetanski obredi so primerni za vse starosti, pomembno je le, da izvedbo ponovitev vaj prilagodimo svojim sposobnostim.

Končno število ponovitev vsakega obreda je 21, kar zahteva že dobro telesno pripravljenost.

Za vse, ki nimate posebnih fizičnih težav, se vadba začne s tremi ali petimi ponovitvami. Vsak teden počasi povečujemo število ponovitev – ob tem pazimo, da vedno izvajamo liho število ponovitev. Tako bomo postopoma napredovali do končnega števila 21 ponovitev. Celotno zaporedje traja približno 20 minut.

Ob izvajanju tibetanskih obredov dihamo skozi nos globoko in počasi.

Pet tibetanskih obredov:

1. obred – vrtenje:

Pri tej vaji se vrtimo okoli svoje osi, v smeri urinega kazalca. Vaja bo po lamaističnem prepričanju pospešila pretok energije skozi energetske centre.

Iztegnemo roke, dlani so obrnjene navzdol in začnemo se vrteti v smeri urinega kazalca, od leve proti desni. Vrteti se poskušamo v enakomernem ritmu, hitro, a brez občutka vrtoglavice. Obred končamo tako, da spustimo roke ter pogled usmerimo v tla pred seboj. Poskušamo zaznati dvig energije iz stopal po telesu navzgor.

2. obred – dvigovanje nog:

Ko končamo prvo vajo, se uležemo na tla. Roke iztegnemo ob telesu in dlani položimo na tla. Ob globokem vdihu dvignemo glavo in noge navpično navzgor. Pazimo, da lopatic in medenice ne dvigamo od tal. Noge morajo biti iztegnjene.

Potem počasi izdihnemo, najprej začnemo spuščati noge in potem še glavo. Z vdihom ponovimo vajo. Pazimo, da so trebušne mišice ves čas aktivne.

Obred aktivira tudi centralni meridijan (po tradicionalni kitajski medicini), ki poteka od presredka do brade, po sredini telesa.

3. obred – upogib nazaj:

S to vajo odpremo predel pleksusa in prsnega koša. Na energetskem nivoju je to področje povezano s čustvi, sočutjem in ljubeznijo. S fiziološkega vidika pa je v predelu pleksusa živčni splet, ki skrbi za številne vitalne funkcije.

Postavimo se na kolena in pazimo, da so ta naravnost pod kolčnimi sklepi. Roki postavimo na hrbet in z izdihom spustimo glavo proti prsnici. Z vdihom odpremo prsni koš, se upognemo nazaj in nežno potisnemo komolce bolj skupaj. Spodnji del telesa ostaja čim bolj nepremičen. Ob izdihu se zravnamo in pritisnemo glavo na prsni koš. Z vdihom ponovno odpremo prsni koš.

4. obred – dvig trupa:

V tem obredu bomo ozavestili in ojačali hrbtne in zadnjične mišice ter hkrati povečali gibljivost ramenskega obroča.

Usedemo se in iztegnemo noge. Prsti na nogah vlečejo proti stropu. Pazimo, da se držimo pokončno, roki položimo ob telesu tako, da so prsti usmerjeni naprej. Zapestji sta v liniji ramen.

V začetnem položaju glavo z izdihom potisnemo proti prsnemu košu. Ob vdihu glavo nagnemo nazaj in dvignemo trup do vodoravne pozicije ter pri tem pokrčimo noge, kolena ostajajo vzporedna.

Stopala ves čas ostajajo na istem mestu. Ob izdihu se počasi vrnemo v začetno pozicijo. Glavo potisnemo proti prsnemu košu. Z vdihom se ponovno dvignemo.

5. obred – strešica

Povečuje gibljivost mišic rok in nog, utrjuje hrbtne ter trebušne mišice in vzpostavlja povezavo celotnega telesa.

Začnemo v usločenem položaju. Roke in noge, ki so v širini bokov, so iztegnjene, prsti na rokah so usmerjeni naprej. Teža telesa je razporejena med roke, kolena, ki se dotikajo tal, in prste na nogah. Ob vdihu dvignemo zadnjico in trup, na koncu glavo potisnemo proti prsim. Pete porinemo proti tlom. Potem globoko izdihnemo, medenico spustimo proti tlom, usločimo hrbtenico in glavo nagnemo nazaj. Vajo z enakomernim dihom ponovimo.

Daša Lakner, Agniyoga center


Pet tibetanskih obredov