Tinkara Končar: Premikamo vse drugo, le sebe – bistva – ne!

Tinkara Končar: Premikamo vse drugo, le sebe – bistva – ne! (foto: Danijel Čančarević) Danijel Čančarević
25. 4. 2018

Tinkara Končar, ustanoviteljica in idejni vodja Tinks Yoga centra za Bežigradom v Ljubljani, je po izobrazbi plesalka. Po uspešno opravljeni diplomi na Akademiji za ples v Amsterdamu se je pridružila eni od najprepoznavnejših plesnih družb na Nizozemskem. A že med študijem je povsem po naključju zavila na uro bikram joge.

"Morda bi bila lahko moja zgodba navdih tudi za mlade, da ni nujno, da takoj veš,
kaj bi rad delal in kaj boš delal. Tudi ples in joga sta nekaj povsem drugega, morda sta oba povezana z gibanjem, a to je neka povsem druga zgodba," za ogrevanje modro razmišlja Tinkara, ki se je po uspešno opravljeni diplomi na Akademiji za ples v Amsterdamu pridružila eni od najprepoznavnejših plesnih družb na Nizozemskem.

Pol leta je s skupino plesala na križarki, nato pa se je odločila, da jo še sama mahne po svetu. Med odkrivanjem sveta se je začela intenzivno izobraževati za inštruktorico bikram joge v Los Angelesu, nekaj tečajev pa je naredila v Mehiki in na Havajih, kjer je dokončala drugi certifikat za učiteljico vinyasa flow in obnovitvene joge s svetovno priznano Tiffany Cruikshank in Yoga Medicine, ki so trenutno pionirji v razširjanju joge kot medicine in prilagajanju položajev na telo.

Nazaj v Slovenijo

Po devetih letih življenja v tujini se je Tinkara vrnila v Sloveniji: "Živela sem v Amsterdamu, v Londonu, na križarki, potem sem potovala po svetu – Avstralija, Indija, Tajska, večina Evrope, bila sem na Havajih, a čeprav sem rada potovala in živela v tujini, si tam vedno vendar le tujec. Naenkrat sem si želela, da bi se tudi znotraj sebe počutila doma, zato sem se vrnila v Slovenijo. Zdaj sem tukaj že dve leti in pol, studio pa imam s partnerjem Simonom leto in pol. Mislim, da imajo naš studio ljudje radi, ker so nam pomembni in ker je pri nas res pomembna joga. Joga ni podloga, lepa obleka in kokosova voda, ampak je res zmožnost premikanja svojega telesa v danem trenutku. Pomembno je, da opazimo, kdaj moramo narediti manj, da naredimo več. Želimo se vračati k pravi tradiciji joge, ko še ni bilo podlog, studiev in joga paketov," malce hudomušno pripoveduje Tinkara in doda misel vaditeljice Sherie iz Nizozemske, ki je pred dnevi gostovala v Tinks Yoga centru: "Po jogi se počutiš bolje, ker na joga podlogi ti premakneš sebe, kar je bistvo. Premakneš svojo raven energije in to bomo vedno bolj iskali in to je pravzaprav bistvo joge."

Ali kot pravi Tinkara: "Bistvo joge je, da premaknemo lastno telo. Vse drugo premikamo, skodelice, avtomobile, obleke, samo bistvo – svoje telo – pozabimo premakniti."

Kaj je bistvo bikram joge?

"Bikram joga ima 26 položajev in njihova sekvenca je določena. Torej, vedno ko prideš na bikram jogo, delaš isto, kar je v bistvu zelo fino za naše možgane. V zunanjem svetu je že tako ali tako veliko sprememb, ki so zdaj edina konstanta, zato je fino, da vemo, kaj nas čaka, da vemo, k čemu se vračamo, ko gremo na jogo. Seveda so kdaj fina odstopanja od rutine, a dejstvo je, da je rutina odlična za možgane. Bikram je fina vadba zaradi tega, ker veš, v kaj se podajaš, čutiš varnost in zaupanje, potem znotraj vadbe raziskuješ svoje telo, kaj mu paše, kaj ne, kaj zmore in kako napreduje. Um je med vadbo bikram joge sproščen, ker točno ve, kaj dela, ne razmišlja, čelni reženj počiva in to je popolna sprostitev."

Vročina

Bikram joga je znana po tem, da se izvaja v toplem prostoru, ki ima pri Tinkari vedno 36,5 stopinje Celzija, se pravi manj od naše telesne temperature. Toplota je odlična za vse, tudi za tiste, ki imajo kakršnekoli bolečine: "Danes imamo praktično vsi neke bolečine – bolijo nas kolena, ramena, vrat, veliko je išiasa, in ker je toplo, je vadba veliko lažja. Topel prostor je blagodejen tudi za vsa revmatična obolenja, za artritis. Vročina je odlična za naše sklepe. Bikram joga je edina joga, ki je nastala, da zdravi telo in poškodbe. Ta sekvenca položajev pri bikram jogi je narejena tako, da vpliva, zbudi celotno telo, da zbudi krvni obtok, dihanje, limfatični sistem, hrbtenico. Vročina prečisti tudi naš največji organ – kožo. Zagotovo pa bikram joga ni za vse, vročina ne ustreza vsem, zato je pomembno, da vsak najde vadbo, ki mu ustreza."

Pranajama - kako pomembno je pravilno dihanje

Tinkara pravi, da je joga dobra za vse, ampak ne le joga položaji, ampak predvsem pranajama – zavestno vodenje dihanja: "Ne morem dovolj poudariti, kako pomembno je pravilno dihanje, predvsem v teh časih, ko vsi zaradi stresa dihamo plitko. Pranajama so dihalne tehnike, ki bi jih morali delati vsi. Vsakodnevna vadba pranajame brez dvoma spreminja naše bistvo, naše počutje. Dihamo avtomatično, in ko smo v stresnih situacijah, dihamo le z vršički pljuč – zelo hitro in plitvo. Odsekan dih ne podpre vseh naših vitalnih organov in procesov od prebave naprej, kar pomeni, da naše vitalne funkcije večino dneva niso podprte, tukaj ni kaj dodati."

Iz priloge Aktivni, pomlad 2018