Vaje za um in telo

Vaje za um in telo (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
7. 7. 2013

Spodaj vam predstavljamo štiri izmed položajev, ki vam bodo pomagali prebuditi in raztegniti zaspane mišice. Z rednim izvajanjem nekaterih položajev joge lahko dosežete očiten napredek, zmanjša pa se tudi število poškodb.

Predklon

Raztezanje stegna in spodnjega dela hrbta.

S hrbtom obrnjeni proti steni se postavite v stabilen položaj. Trup spustite v predklon, kolena pri tem rahlo pokrčite, zadnjico pa prislonite k steni.

Ko imate hrbtenico popolnoma iztegnjeno, počasi iztegni­te kolena, prsni koš pa privle­cite k nogam.

Položaj za nekaj trenutkov zadržite, pri tem pa globoko dihajte. Vrat naj bo sproščen. Nato se počasi dvignite v stoječ položaj.

Predklon na steno

Raztezanje ramenske in zad­nje stegenske mišice.

Dlani v širini ramen namestite na steno, s stopali pa se pomaknite nazaj, vse dokler trupa v kolkih ne upognete za 90 stopinj glede na noge.

Z navzgor obrnjenimi prsti dlani pritiskajte ob steno. Iztegnite kolena, hrbtenica naj bo pri tem usločena. Sprostite vrat, tako da bo glava prosto visela.

Položaj zadržite za približno dve minuti, nato se dvignite v stoječ položaj.

Zanoženje ob klopi

Raztezanje prednje stegenske mišice.

Postavite se ob klop, ki je približno en meter oddaljena od stene. Nanjo namestite dlan, stopalo desne noge pa pritisnite ob steno.

Nato kole­no počasi spuščajte proti tlom. Pri tem pazite, da samo prsti ostanejo v stiku s steno. Levo nogo pokrčite v izpadni korak, vse dokler se s kolenom ne dotaknete tal, bok pri tem po­tisnite naprej.

Zadržite položaj, nato ponovite z levo nogo.

Rotacija trupa na klopi

Raztezanje kolka, trupa in zadnjičnih mišic.

Z desnim bokom se postavite ob klop, desno stopalo namestite nanjo. Z levo roko pograbite desni gleženj, levo roko iztegnite visoko navzgor. Trup nato zasukajte v desno, sočasno pa usločite hrbet.

Globoko vdihnite in položaj za trenutek zadržite. Nato enako ponovite v nasprotno stran.

Značke: joga vaje