Podcast, ki ga ne smete zamuditi: Zgodba o jogi Tine Košir

Podcast, ki ga ne smete zamuditi: Zgodba o jogi Tine Košir (foto: profimedia) profimedia
24. 2. 2022

Tina Košir se je z jogo ukvarja že 20 let. Z njo se je na poseben način srečala v poznem najstniškem obdobju, ko se je znašla sredi viroze. Spomni se, da je takrat brskala po maminih knjigah in ji je z visoke police na glavo treščila knjiga indijskega duhovnega mojstra Šri Aurobinda z naslovom Integralna joga.

Za Tino joga pomeni stik, povezanost z božanskim, svetim, presežnim v sebi in v vsem. "Karkoli me spomni na ta stik, je to zame joga," pravi. Praksa joge - pozorno izvedeni telesni položaji, pranajame in meditacija - so izjemna orodja, ki nam ga ponuja celostna joga. "Zame je bilo to pravo odkritje, celo čudežno doživetje", se spominja. Vendar pa jogijska praksa ne prenese tekmovalnosti. "Telesni položaji so tukaj zaradi mene in ne obratno."

Kako delovati, ko vam pri izvajanju vsakodnevne prakse joge pada motivacija, kaj je bistvo ljubeče prisotnosti, kakšne so tehnike za revitalizacijo, ki jih lahko uporabite na skrivaj v pisarnah, boste izvedeli v podkastu s Tino Košir.  

Knjiga ndijskega duhovnega mojstra Šri Aurobinda z naslovom Integralna joga je bila pravzprav Tinina iniciacija (posvetitev) v jogo. Pravi, da se ji je v tistem trenutku vrnil občutek povezanosti s tem, kar nas presega, ki ga je v sebi tako zelo pogrešala. Ta občutek od takrat v njej ni več nikoli izginil, tudi v težkih časih ne. Jogi se je povsem posvetila tudi v okviru svojega študija. Diplomirala (Bhagavatgita) in doktorirala (kašmirski šivaizem) je iz indijske duhovne in kulturne tradicije ter za svoje diplomsko delo prejela študentsko Prešernovo nagrado.

Pri devetnajstih letih je Tina stopila na pot Biharske šole joge ter se dvanajst let učila pri indijski učiteljici Swami Vishwashakti Saraswati v ljubljanskem Tara Yoga Centru. Večkrat je po nekaj tednov bivala v indijskih ašramih in se udeležila številnih mednarodnih srečanj ter izobraževanj. Zdaj jogo tudi sama poučuje v okviru programov, ki jih je poimenovala Pot navznoter.