5 preprostih prehranjevalnih navad, ki vas bodo pripeljale do boljšega počutja in vitke linije

5 preprostih prehranjevalnih navad, ki vas bodo pripeljale do boljšega počutja in vitke linije (foto: Profimedia) Profimedia
13. 5. 2017

Z majhnimi zamenjavami ali minimalnimi spremembami v prehrani boste zase naredili več, kot si mislite.

1. Jejte samo polnovredno hrano

To pomeni, da si pripravite ovseno kašo z borovnicami namesto borovničevega mafina. Če kupujete vnaprej pripravljeno hrano, obvezno preverite etiketo. Vzemite le tista živila, pri katerih prepoznate sestavine, jih znate izgovoriti (torej jih ne vidite prvič) in bi jih uporabili tudi, če bi obrok pripravili sami. Če najdete vsaj eno »sumljivo« sestavino, odložite živilo nazaj na polico.

2. Obroki naj bodo preprosti

Za slastno kosilo ne potrebujete veliko sestavin. Ravno nasprotno, uporabite jih čim manj. Bodite pozorni, da v vsak obrok vključite polnozrnate žitarice, puste beljakovine in kakovostne maščobe.

Postrezite si z zelenjavno prilogo, rakci popečenimi na sezamovem olju in rjav riž. Ali pa lečino solato s proseno kašo in najljubšo zelenjavo. Sliši se kot jed iz restavracije, vendar v resnici vsebuje malo sestavin in je preprosta za pripravo.

3. Jejte počasi

Odložite pribor po vsakem ugrizu in se osredotočite na okus ter teksturo. Prepustite se in uživajte v jedi.

4. Jejte po rednem urniku

Poskusite med obroki držati razliko približno štirih ur. Reden urnik prehranjevanja pomaga uravnavati prebavni sistem, krvni tlak, raven inzulina in apetit.

5. Poslušajte svoje telo

Jejte, kadar ste lačni in prenehajte, ko ste siti. To ne pomeni, da sitost že meji na slabost, ampak da ste zadovoljni in ne občutite lakote. Naučite se zanašati na svoje občutke in telo ter prilagodite recepte glede na svoje potrebe.

Preberite še:

Značke: prehrana