7 zanimivih in zabavnih dejstev o hrani

7 zanimivih in zabavnih dejstev o hrani (foto: Profimedia) Profimedia
28. 5. 2017

Otroci postavljajo veliko vprašanj, ki se nam zdijo samoumevna, vendar v resnici spodbujajo k razmišljanju. Tokrat napnite možganske celice in preverite, kaj se skriva za barvami ter okusi določenih živil.

Zakaj imajo krekerji luknje?

Izkazalo se je, da so luknjice v priljubljenih slanih piškotih tu z razlogom. To ni neke vrste dekoracija ali posledica tovarniškega procesa, kot bi lahko predpostavljali. Brez lukenj se krekerji ne bi spekli pravilno. Skrivnost je v pari, ki med pečenjem uide skozi odprtine. To daje piškotu ploščato obliko in preprečuje, da bi »zrasel« kot normalno pecivo. Število in razmik med luknjami je odvisno od velikosti. Če so luknjice preveč tesno skupaj, bo piškot suh in trd, če so preveč narazen, pa se bo malce napihnil in ustvaril mehurčke, kar ni privlačno na pogled.

Zakaj je mleko bele barve?

Mleko je sestavljeno iz 87% vode in 13% trdnih snovi, kot so maščobe in beljakovine. Med njimi je »šef« kazein, ki je glavna beljakovina v mleku prežvekovalcev in predstavlja 80% beljakovin. Navadno je razporejen enakomerno. Beli delci se pojavijo takrat, ko se zgodi svetlobna difuzija in se noben del vidnega spektra ne odbija bolj kot katerikoli drug delec svetlobnega spektra. Povedano drugače, kazein in nekatere maščobe v mleku raztrosijo svetlobo enakomerno glede na spekter, zato ga vidimo bele barve.

Zakaj so feferoni pekoči?

Pekoč okus po zaužitju feferona povzroči kapsaicin, ki je alkaloid brez barve in vonja. Veže se z določenimi senzoričnimi receptorji, ki prelisičijo vaše telo v mišljenje, da gori ali je izpostavljeno veliki vročini, čeprav v resnici poleg vas ni nobenega ognja.

Zakaj je meta 'hladna'?

Razlog je podoben kot pri feferonih. Mentol prepriča možgane, da so deli, ki pridejo z njim v stik, izpostavljeni hladnemu okolju, čeprav je temperatura v prostoru nespremenjena. Mentol se veže predvsem z receptorji, ki so občutljivi na mraz in jih naredi še bolj občutljive, kot so sicer.

Zakaj ima švicarski sir luknje?

V tem primeru so luknje stranski produkt nekaterih mikrobov, ki so dodani mleku za izdelavo sira. Navadno so pri izdelavi švicarskega sira uporabljene 3 primarne bakterije: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus helveticusi in Propionibacterium shermani. Prva dva tipa bakterij proizvedeta veliko količino mlečne kisline, ki jo kasneje porabi tretji tip. Slednji prevzema odgovornost za nastanek lukenj. Pri procesu se kot stranski produkt ustvarijo acetat, priponska kislina in ogljikov dioksid. Ogljikov dioksid oblikuje mehurčke, ki ostanejo v siru med vrenjem, kar se kasneje opazi v luknjastem videzu.

Zakaj pokovka poka?

To je odvisno od treh elementov, ki oblikujejo koruzna zrna, ki počijo. To so: procent vodne vsebine, trdna, nepoškodovana, neprepustna lupina in škrobnata sredina. Ko se jedrca segrejejo, se voda prične spreminjati v paro. Če lupina ni razpokana, to ustvari majhen parni lonec, škrob pa se spremeni v želatinasto snov. V trenutku, ko pritisk postane prevelik, lupina poči. Hkrati se para hitro razširi in posledično se v mehko peno razleze tudi želatinasta snov. Hlajenje škrob in beljakovinske polimere spremeni v bele kosmiče, ki jih poznamo pod imenom pokovka.

Zakaj hamburgerju pravimo hamburger?

V 18. stoletju so Nemci med potovanjem po Aziji opazili, da domačini »tlačijo« govedino med sedlo, kar jo med jahanjem zmehča za kasnejšo uporabo. Ideja o mehkem, začinjenem mesu jim je bila všeč, zato so jo odnesli s seboj domov v Hamburg. S časoma so mu nadeli ime Hamburško meso. V letih, ko so nemški imigranti prispeli v Ameriko, so predstavili svoj recept za meso. Ni trajalo dolgo, ko so ljudje pričeli jed pripravljati malce po svoje. Legenda pravi, da je prvi hamburger na svetu, v smislu kot ga poznamo danes, izdelal človek po imenu Charlie Nagreen. Svoj »ameriški hamburger« je predstavil v Seymourju leta 1885.

Preberite tudi:

Sodelujte v natečaju in osvojite lepe nagrade

Na Aktivni.si smo vam pripravili 4-tedenski brezplačni program, da boste do poletja telo (in misli) pripeljali v vrhunsko formo.

Tu pa je še super lahek izziv za vas. Zbiramo zanimive recepte za lahek izviren obrok, bogat zajtrk, slasten sladki ali slani prigrizek, pripravljene z žiti, kašami, mokami, kosmiči ...

Pripravili smo lepe nagrade.

Ste že sodelovali?

Podrobnosti preverite na: Prijavite se na 4-tedenski program Lahka kuhinja za sončne dni in sodelujte v natečaju