Zakaj izbrati bio?

Zakaj izbrati bio? (foto: Profimedia) Profimedia
19. 5. 2017

Ste vedeli, da lahko s hrano in pijačo povprečen prebivalec razvitih držav vsak dan zaužije tudi več kot deset različnih pesticidov?

To so umetne snovi, ki blokirajo naravne procese v telesu, zmanjšujejo odpornost, povzročajo alergije, težave s kožo ... Njim so danes izpostavljeni predvsem otroci.

Kako se zaščititi pred strupi?
  • Pijte vodo, čaj, sveže sadne in zelenjavne sokove.
  • Uporabljajte polnovredna živila.
  • Izogibajte se izdelkom z napisi 'brez maščob'.
  • Uživajte polnovredno zrnje in kalčke.

Za kar 80 odstotkov pa lahko zmanjšate količino zaužitih pesticidov, če namesto industrijsko uživate biološko oz. organsko pridelano hrano. Prava ekološka živila so vzgojena ali pridobljena brez uporabe umetnih gnojil in kemijsko sintetičnih pesticidov.

Tudi v Žitu sodelujejo s slovenskimi ekološkimi kmetijami

V Sloveniji je pristnih bio pridelovalcev žitaric le peščica. A med temi je tudi nekaj takšnih, s katerimi so se v Žitu odločili vzpostaviti partnersko sodelovanje, iz njihovih žit pa danes nastajajo izdelki blagovne znamke Natura.

Žita, kaše, kosmiči in moke blagovne znamke Natura v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci priznanih ekoloških kmetij:

  • Šiftar iz Velike Polane pri Murski Soboti,
  • Panvita, kmetijstvo in proizvodnja hrane d.d. in
  • Zadruga Križevci, Ljutomer.

Na police trgovin in na krožnike ljubiteljev naravne ekološko pridelane hrane v Žitu prinesejo prav takšne, kot jih je podarila narava. V naravno pridelanem zrnju in semenih Natura so namreč ohranjene značilnosti in raznolikosti žit na način, ki najbolje ohranijo svoje lastnosti.

Po čem se bio izdelki razlikujejo od običajnih? In kako se zagotavlja kakovost?

Bio izdelki so pridelani na popolnoma naraven način – brez umetnih gnojil in škropiv. Izdelki so označeni z evropskim znakom za certificirana ekološka živila. Pridelava je še posebej zahtevna, saj se morajo kmetje držati številnih pravil in omejitev, ki jih zahteva sama certifikacija.

Kako zagotavljate kakovost vaših izdelkov?

Kakovost naših izdelkov je za nas na prvem mestu. Zagotavljamo jo tako, da surovine kupujemo od preverjenih dobaviteljev, ki jamčijo z ustreznimi certifikati. V kolikor slovenske surovine niso na voljo, kupujemo druge surovine z ustreznimi certifikati. Certificirane surovine pregledamo v našem laboratoriju, pošiljamo pa jih tudi v analizo v pooblaščene zunanje laboratorije, da se še dodatno prepričamo o kakovosti surovin.

Z redno kontrolo še povečujemo našo kakovost, ki si jo, zaradi dragih analiz lahko privoščimo le veliki proizvajalci ekološke hrane. Na slovenskem trgu smo prvi ponudnik bio žit, zato veliko vlagamo v razvoj novih izdelkov.

Vaši bio/eko izdelki so v okviru blagovne znamke Natura – na katere štiri bi opozorili?

O vsakem izdelku bi lahko povedali kaj zanimivega. V trendu so stara, ponovno odkrita žita, ki postajajo vedno bolj popularna. Zagotovo velja izpostaviti bio žita, moke in kosmiče s slovensko surovino. S slovenskimi ekološkimi kmetijami smo vzpostavili res tesno sodelovanje, zato iz leta v leto širimo ponudbo izdelkov slovenskega izvora.

S katerih območij oziroma polj prihajajo, kdo so vaši dobavitelji?

Prihajajo skoraj iz vse Slovenije, v glavnem pa iz slovenske žitnice - Prekmurja. V letošnjem letu so za nas posejali tudi pra žita kot so: Einkorn, Emmer, Pira, Khorosan. V glavnem imamo s kmeti sklenjene pogodbe glede za naše potrebe.

Zelo bogata je vaša ponudba različnih vrst moke in kosmičev – kaj vse lahko dobimo pri vas?

Imamo res zelo široko ponudbo kosmičev: od tradicionalnih bio ovsenih kosmičev, do bio pirinih, ječmenovih, rženih, polnozrnatih pšeničnih kosmičev in mešanice kosmičev. Naša najnovejša izdelka sta Bio ovseni rahli kosmiči in Bio kvinojini kosmiči.

Med bio mokami je novost Bio moka iz pra žit, v kateri so zmleta zrna pire, enokaličnice in dvokaličnice, zelo aktualne pa so tudi pirina polnozrnata moka, ajdova moka, pšenična polnozrnata in pšenična črna moka T1100.

Kakšno zagotovilo ima kupec, da trditve o bio pridelavi držijo in na katere oznake na embalaži moramo biti pozorni?

Glavni je evropski znak, pod znakom je oznaka kontrolne hiše - v našem primeru SI - EKO - 001 (Kon-cet, Maribor) - slovenske kontrolne hiše. Pod tem je tudi navedeno poreklo izdelka. To zagotavlja, da je izdelek pod stalnm nadzorom in zagotovo iz ekološke proizvodnje.

Na naših slovenskih izdelkih imamo na embalaži sliko večjih, stalnih pridelovalcev, pri ostalih pa dopišemo naslov, kje je bilo žito pridelano.

Vir: www.okuspodobrem.si

Več o blagovni znamki Natura preverite na povezavi natura.zito.si