8 načinov, kako prelisičiti možgane in zatreti željo po sladkorju in nezdravi hrani

8 načinov, kako prelisičiti možgane in zatreti željo po sladkorju in nezdravi hrani (foto: Profimedia) Profimedia
21. 6. 2017

Ste tudi vi naveličani nenehnih dvigov in padcev sladkorja v krvi ter s tem povezane utrujenosti in nihanja razpoloženja? Hkrati pa opažate, da vaš način prehranjevanja sabotira vsa vaša prizadevanja, da bi se spravili v formo? Preizkusite naslednje trike.

Za nami je že 15 dni izziva Naj si telo odpočije od nezdravih navad, ki poteka v sklopu naše nove rubrike Mesec solat. Danes zaključujemo 2. del. Če se nam še niste pridružili, vabljeni. Na spodnjih povezavah (na koncu članka) boste izvedeli, o čem smo že pisali.

Sodelujete pa lahko tudi v super preprostem natečaju in osvojite super nagrade! Za več kliknite na povezavo Natečaj - mesec solat.

Pa preverimo ...

2. del – 5. dan

Obstajajo živila, ki v resnici lahko povzročijo odvisnost. Toda med temi so tudi takšna, ki se pridno 'skrivajo' za oznakami zdravo, brez maščob, brez dodanega sladkorja … in prav tako kvarijo vaš načrt. 

Kako pogosto si zaželite sladkarij in t. i. junk hrane?

Velja preizkusiti naslednje trike:

1. Pravilo petih sestavin. Kako deluje? Preprosto. Začnite brati označbe na živilih. Če ima živilo več kot pet sestavin, ga postavite nazaj na polico. Prav tako živila ne kupujte, če ste si ga v resnici samo zaželeli za posladek. To je eden preprostejših načinov, kako se izogniti impulzivnim nakupom.

Dobro je vedeti: sestavina, ki je na prvem ali drugem mestu, je je v živilu največ. Sladkor se skriva tudi pod drugimi imeni, poučite se o tem.

2. Razbijte rutino. Ljudje zelo hitro pademo v rutino. Par tednov potrebujemo, da nekaj postane navada, pravijo raziskave. Torej, če imate navado okoli 2. ure skočiti do avtomata s prigrizki, zdaj ob 2. uri vstanite in se sprehodite, spijte kozarec vode ali si pripravite čaj (če je to mogoče).

3. Ne črtajte prigrizkov. Vendar velja pravilo: slabe zamenjajte z dobrimi. Uganete, kateri posladek je eden najboljših in najlažjih? Sadje. Grozdje, jagodičje, grenivke …

4. Pravilo treh barv. Raziskava je pokazala, da imamo radi, če so na naših krožnikih tri različna živila in treh različnih barv. Vendar namesto pisanih bombončkov za malico raje izberite: nekaj oreščkov, nekaj koščkov sadja in košček temne čokolade. Tri živila, tri barve.

5. Zdrava živila imejte vedno pri roki. V hladilniku, na kuhinjskem pultu … Na primer: pripravite domači humus in narežite svežo zelenjavo (kumare, papriko, korenček …). Vse skupaj shranite v hladilniku. Na pultu naj bo sadje. V omari pa namesto čipsa oreščki.

6. Razmislite, katera živila vas spravijo iz tira. Ste nori na čokolado ali vam ustrezajo slani prigrizki? Pogosto spraznite banjico sladoleda ali bi zvečer brez težav pojedli še kakšen hamburger? Razmislite, katera živila so tista, ki vam povzročajo največ težav. In jih odstranite iz kuhinje.

7. Poučite se o tem, kaj v resnici jeste, ko jeste procesirano, v naprej pripravljeno hrano. Kaj se v resnici skriva v ribjih palčkah, od kje v resnici prihajajo vitamini, ki se jih dodaja nekaterim jogurtom, kje porabijo ovčje salo, ali je v slaščici maščoba, ki je pridobljena iz trebuha in ledvic prašiča … Včasih se lažje odrečemo nečemu, ko vidimo, kaj se v resnici skriva zadaj.

8. Žvečite. Žvečite celo dlje, kot je to potrebno. In naslednji grižljaj zaužijte, ko s prejšnjim čisto zaključite.

Privoščimo telesu počitek - kako začeti?

Če ste se nam pravkar pridružiti, preberite:

1. del

1. dan: Kako zelo ste zasvojeni s sladkorjem? Test. 

2. dan: Največji sovražnik – skriti sladkor: izognite se naslednjim živilom 

3. dan: Preprosti napotki, kako zmanjšati količino sladkorja 

4. dan: 3 sladke poslastice brez peke (in brez sladkorja) 

5. dan: 12 stvari, ki se bodo zgodile, če ne boste uživali sladkorja

2. del

1. dan: Ali maščobe redijo enako kot sladkor? 

2. dan: Posledice pomanjkanja omega-3 maščobnih kislin so lahko resne 

3. dan: 3 lahka kosila, ki vsebujejo dobre maščobe

4. dan: 20 dobrot, ki jih še danes uvrstite na jedilnik 

Nasvete vam bomo vsak torek brezplačno poslali tudi na vaš elektronski naslov. Če jih želite prejemati in še niste prijavljeni na redne tedenske e-novice, to storite na TEJ POVEZAVI.