Znaki, da nujno potrebujete premor

Znaki, da nujno potrebujete premor (foto: Profimedia) Profimedia
5. 7. 2017

"Živimo v času, ko se preveč dela in premalo vzgaja. V času, ko ljudje postajajo slaboumni od dela," je zapisal Oscar Wilde že v predpreteklem stoletju. Ja, in danes ni nič bolje.

Pred nami je še 5. (in zadnji) del akcije Naj si telo odpočije od nezdravih navad, ki poteka v okviru naše nove rubrike Mesec solat.

V 1. delu smo se lotili, vsaj za večino, najtršega oreha – sladkorja, v 2. delu preverili, kakšne spremembe v prehrani so še dobrodošle in ugodno vplivajo na počutje, v 3. delu našli nekaj super idej za slastne poletne obroke in 4. del namenili gibanju. Povezave do vsebine boste našli na koncu članka.

V rubriki smo vam pripravili tudi super preprost natečaj. Ste že sodelovali?

Potem pohitite, v petek bomo žrebali še zadnje nagrajence, ki bodo prejeli super nagrado. Podarja jo Spar Slovenija. 

Za več kliknite na povezavo Natečaj - mesec solat.

5. del – 4. dan

Prehrana in gibanje sta pomemben del vsake transformacije, pot do boljšega počutja. Zdaj pa je čas, da ’pometemo’ še s stresom in poskrbimo, da nam ne upade motivacija.

Kdaj nujno potrebujete premor?

Hitimo na vseh življenjskih področjih, stalno smo dosegljivi in ves čas na spletu, neprestano se bojimo, da nam bo kaj ušlo. Čutimo, da nam stalno zmanjkuje časa, hrepenimo po prostem času in se istočasno bojimo trenutkov, ko nam ni treba delati.

Psihologi in strokovnjaki zato svetujejo, da se je treba od časa do časa ustaviti.

Sliši se zelo enostavno, toda ...

Številni začutijo občutke krivde, če nič ne delajo. Pa vendar je to tako zelo dobrodejno. Takrat postanemo kreativni in se odločamo pametneje.

Naši možgani nikakor niso nedejavni – prav nasprotno: večina predelov je med sanjarjenjem ob belem dnevu, spanjem ali meditacijo celo še bolj aktivna kot pri ciljno usmerjenem razmišljanju. To pojasni tudi nenadne prebliske, ki nas prebudijo sredi noči. Kadar ni zunanjega dotoka informacij, možgani namreč posežejo po velikanskih zakladih spominov in pozabljenega.

Biologi so poleg tega ugotovili, da lenarjenje zmanjšuje krvni tlak, pospešuje prekrvavitev, izboljša pretok energije, zmanjša stres in okrepi imunski sistem.

Če bi radi vedeli, ali potrebujete tak premor, se zvečer vprašajte, ali vam je uspelo kaj kreativnega. Če boste ugotovili, da le še urejujete, garate in se odzivate, nujno potrebujete premor. In to vam bo uspelo čisto enostavno.

Mi pa vam bomo pomagali z nekaj navodili.
1. Umirite duha

Najenostavneje bo z meditacijo. Pri njej zaidemo v stanje, v katerem najdemo sozvočje s samim seboj: vse mišice so sproščene, oči zaprte, roki počivata na trebuhu, dihanje je globoko in se izvaja s trebuhom. Poskusite izvajati enako dolge vdihe in izdihe – po približno 4 sekunde. To je najboljše zdravilo za telo in duha.

2. Odpravite se na fantazijsko potovanje

Zaprite oči in se prestavite v preteklost. Spomnite se na srečne poletne dni svojega otroštva. Ali pa si naslikajte čudovito prihodnost. Poskusite si natančno predstavljati tudi sanjsko okolje okoli sebe – skupaj z vonji in zvoki.

3. Ostanite v postelji

Je zjutraj še tako zelo prijetno v postelji? Ostanite v njej ali pa vstanite. Naredite, kakor vas je volja. Bistveno je, da ostanete sproščeni. Zdrgnite zelišča med prsti in poskusite listič bazilike iz lončka. Veselite se malih stvari, saj nas prav te osrečijo vsak dan.

4. Močno zazehajte

Iztegnite roke in se dobro raztegnite, zazehajte na ves glas – tako boste sprostili tudi vse notranje mišice. Zehanje se začne kot majhen vrtinec v glavi, se v spiralnih vijugah razširi po telesu in razširi v žrelo, goltanec, nosne odprtine in bronhije. Oči se navlažijo. Rame se dvignejo, prepona se zniža, tako da se lahko razširijo tudi pljuča. Pri zehanju se pospeši utrip srca in v možgane pride več krvi – vse to se zgodi v manj kot šestih sekundah. Po zehanju smo sproščeni in prebujeni.

5. Od časa do časa si privoščite opoldanski spanec

Med dremežem se odvijejo zelo komplek­sni psihološki procesi. Kar na zunaj deluje kot lenoba, je dejansko aktivno notranje stanje z veliko nevronskimi iskricami v možganih. Že po 20 minutah spanca se izboljšajo odpornost proti stresu, pozornosti in sposobnosti presojanja.

6. V miru uživajte v pridihu prepovedanega

Tako bo dan za lenarjenje res nekaj dragocenega. Uživači morda nimajo za pokazati velikih uspehov, toda ker do idej in energij pridejo spontano, lahko iz njih nastane vse mogoče, za kar v zelo natančno strukturiranem dnevu ne bi nikoli bilo dovolj prostora. Torej: občasno ne počnite prav ničesar – in tako vam tudi prihod­nji stres ne bo mogel do živega.

Če ste se nam pravkar pridružili, preverite, kako smo začeli ...

1. del

1. dan: Kako zelo ste zasvojeni s sladkorjem? Test. 

2. dan: Največji sovražnik – skriti sladkor: izognite se naslednjim živilom 

3. dan: Preprosti napotki, kako zmanjšati količino sladkorja 

4. dan: 3 sladke poslastice brez peke (in brez sladkorja) 

5. dan: 12 stvari, ki se bodo zgodile, če ne boste uživali sladkorja

2. del

1. dan: Sovražnik št. 1: Maščoba ali sladkor?

2. dan: Posledice pomanjkanja omega-3 maščobnih kislin so lahko resne 

3. dan: 3 lahka kosila, ki vsebujejo dobre maščobe

4. dan: 20 dobrot, ki jih še danes uvrstite na jedilnik 

5. dan: 8 načinov, kako prelisičiti možgane in zatreti željo po nezdravi hrani 

3. del

1. dan: 10 nasvetov za boljše počutje in hitrejše razstrupljanje 

2. dan: 10 poletnih zajtrkov za vitko postavo 

3. dan: 5 top poletnih kosil 

4. dan: 3 obroki za čiščenje telesa 

5. dan: Napihnjen trebuh? Teh 10 živil bo poskrbelo, da bo spet plosk

4. del

1. dan: Kako med hojo porabiti več kalorij

2. dan: 8 odličnih razlogov za telovadbo, ki nimajo nobene zveze z videzom 

3. dan: VIDEO: 10 minut na dan za boljšo gibljivost in osredotočenost 

4. dan: Je zdravo dan preživeti v postelji? 

5. dan: 7 idej za izlete in pohode po Sloveniji 

5. del

1. dan: 4 preprosti koraki za povečanje motivacije 

2. dan: 12 pomembnih sprememb, ki jih potrebujete, če se ta trenutek počutite tako 

3. dan: Zakaj bi vsak moral poskusiti z meditacijo 

Nasvete vam bomo vsak torek brezplačno poslali tudi na vaš elektronski naslov. Če jih želite prejemati in še niste prijavljeni na redne tedenske e-novice, to storite na TEJ POVEZAVI.