8 odličnih razlogov za telovadbo, ki nimajo nobene zveze z videzom

8 odličnih razlogov za telovadbo, ki nimajo nobene zveze z videzom (foto: Profimedia) Profimedia
28. 6. 2017

Ja, redno gibanje se obrestuje. Bolj, kot si lahko mislite. Predstavljamo 8 odličnih razlogov za telovadbo, ki nimajo nobene zveze z videzom.

K dobremu počutju in skrbi za vitalno telo sodi tudi gibanje. Zato 4. del naše akcije Naj si telo odpočije od nezdravih navad, ki poteka znotraj naše nove rubrike Mesec solat, namenjamo prav temu – gibanju. Ki obenem prinese številne pozitivne stvari tudi na drugih področjih našega življenja.

Kako smo začeli z akcijo in o čem smo že pisali pa preverite na koncu članka.

Sodelujete lahko tudi v super preprostem natečaju in osvojite super nagrade, ki vam jih podarja Spar! Za več kliknite na povezavo Natečaj - mesec solat.

4. del – 2. dan

Preverimo 8 odličnih razlogov za telovadbo

1. Izboljša razpoloženje in poskrbi za več energije

Malo gibanja je boljše kot vsak antidepresiv, saj se v možganih sprožijo kemikalije, ki zmanjšajo stres in tesnobo, človek pa se počuti srečnejšega in sproščenega. Tudi energijo dvigne. Vadba 3-krat na teden vsaj za 20 odstotkov dvigne energijo in kar za 65 odstotkov zmanjša utrujenost. Razlog: izločanje pota pospeši vaš metabolizem in v možganih poveča proizvodnjo dopamina, ki pripomore k večji spočitosti.

Če se počutite na tleh, si boste naredili veliko uslugo, če si privoščite telovadbo. Zelo dober učinek ima glasbe, ples in družba. Odlična je zumba, pravijo raziskovalci. Zakaj? Glasba, ples, družba, gibanje ... Popolna kombinacija za dobro voljo.

2. Dvigne samozavest

Že to, da veste, da imate telo, ki je sposobno odličnih fizičnih sposobnosti, vam dvigne samozavest.

Fit telo pa seveda s seboj prinese tudi zvrhano mero zadovoljstva, no, vsaj veliko večje kot pa zasopla pljuča. Večja samozavest vam bo prinesla več zadovoljstva v praktično vseh sferah vašega življenja.

3. Zmanjša menstrualne krče

Preden posežete po protibolečinskih tabletah, dajte priložnost tudi lažjemu gibanju. Gibanje namreč sprosti endorfine, ki so kakor naravni opiati in bodo ustavili vašo redno agonijo z menstrualnimi krči.

Preberite: Kaj vse o vašem zdravju izdaja menstruacija

4. Ščiti pred nadležnimi prehladi in gripami

Dejstvo je, da zdravo telo, ki je v dobri kondiciji, ne zboli tako hitro.

Gibanje pa lahko tudi hitro ozdravi številne akutne težave. Več o tem si lahko preberete v članku Gibanje je najboljše zdravilo.

5. Zmanjša tveganje za nastanek raka

Ni še znano, koliko in kaj moramo vaditi, da zmanjšamo tveganje za nastanek raka, a vseeno raziskovalci trdijo, da je psihično-fizična aktivnost izredno pomembna za naše zdravje.

Posebno se zmanjša tveganje za nastanek raka na prsih in endometrialnega raka (raka maternične sluznice).

6. Za boljši spanec

Gibanje je naravno uspavalo. V ZDA so naredili prvo raziskavo o spanju, ki je pokazala, da 67 ljudi, ki se redno giba, nima nobenih težav s spancem. In prav nič ni pomembno, ali si športne copate nataknete zgodaj zjutraj ali pozno zvečer – gibanje vam bo zagotovilo mirno, prespano noč.

7. Za boljši seks

S telesno aktivnostjo in zdravo prehrano ne zmanjšujete le tveganja za bolezni srca in ožilja, težave z visokim krvnim tlakom ..., moški s tem rešujejo tudi svojo moškost. Raziskave namreč kažejo, da je pri moških, ki se redno gibajo in se izogibajo slabim navadam, manj verjetnosti, da se bodo pojavile erektilne motnje.

8. Gibanje krepi spomin

Strokovnjaki za možgane so ugotovili, da gibanje pripomore k višjemu nivoju hormonov, ki so odgovorni za dober spomin. Telovadba in gibanje pa ne pomagata le pri višanju novoja hormonov temveč tudi pri obnavljanju celic.

In ko smo že ravno pri možganih, naj omenimo še vpliv gibanja na kreativnost. Med tekom, plavanjem ali kolesarjenjem bodo odlične ideje kar švigale po vaših možganih. Zakaj je tako? Ko je telo enkrat v gibanju in mu to ne pomeni več napor, vse svoje sile usmeri v možgane, ki med treningom kar zacvetijo, saj imajo končno čas le zase.

Tudi vrtnarjenje je pravo zdravilo za dušo. Dobro je predvsem za starejše.

  • Nasvet:

Če ste pred pomembnim sestankom, predstavitvijo ali pred izpitom, predlagamo, da prej vsaj za nekaj minut skočite na kolo ali si privoščite kratek tek.

Naj si telo odpočije od nezdravih navad

Če ste se nam pravkar pridružiti, preberite:

1. del

1. dan: Kako zelo ste zasvojeni s sladkorjem? Test. 

2. dan: Največji sovražnik – skriti sladkor: izognite se naslednjim živilom 

3. dan: Preprosti napotki, kako zmanjšati količino sladkorja 

4. dan: 3 sladke poslastice brez peke (in brez sladkorja) 

5. dan: 12 stvari, ki se bodo zgodile, če ne boste uživali sladkorja

2. del

1. dan: Ali maščobe redijo enako kot sladkor? 

2. dan: Posledice pomanjkanja omega-3 maščobnih kislin so lahko resne 

3. dan: 3 lahka kosila, ki vsebujejo dobre maščobe

4. dan: 20 dobrot, ki jih še danes uvrstite na jedilnik 

5. dan: 8 načinov, kako prelisičiti možgane in zatreti željo po nezdravi hrani 

3. del

1. dan: 10 nasvetov za boljše počutje in hitrejše razstrupljanje 

2. dan: 10 poletnih zajtrkov za vitko postavo 

3. dan: 5 top poletnih kosil 

4. dan: 3 obroki za čiščenje telesa 

5. dan: Napihnjen trebuh? Teh 10 živil bo poskrbelo, da bo spet plosk

4. del

1. dan: Kako med hojo porabiti več kalorij

Nasvete vam bomo vsak torek brezplačno poslali tudi na vaš elektronski naslov. Če jih želite prejemati in še niste prijavljeni na redne tedenske e-novice, to storite na TEJ POVEZAVI.