Trening se začne v glavi

Trening se začne v glavi (foto: profimedia) profimedia
20. 4. 2020 Promocijsko sporočilo

Kdor nima v glavi, ima v petah,« pravi star pregovor. To pa ne drži povsem. Pravzaprav bi se moral glasiti tako: »Vse, kar je v petah, je najprej v glavi.« Natančneje: v možganih. 

Del, ki nadzoruje poteke premikanja, v nevroznanosti imenujejo motorični korteks. Razteza se kot trak preko glave, od enega ušesa do drugega. Motorični korteks prek nevronov oddaja električne impulze mišičnim vlaknom, kar povzroči premikanje mišic. S številnimi posameznimi impulzi in kontrakcijami mišic, ki jim sledijo, nastanejo kompleksni premiki.

Naši možgani se učijo s sistemom ponavljanja. V znanosti to označuje pojem nevroplastičnosti. Možgani krepijo obstoječe povezave nevronov ali oblikujejo nove znotraj procesa učenja. Tako iz negotovih premikov začetnika nastanejo natančni poteki premikov profesionalca. 

In zakaj je vse to pravzaprav pomembno?

Ker vas želimo opomniti, da kljub samoizolaciji ne smete pozabiti nase in zanemariti tega, kar telo potrebuje. Med potrebami je tudi redna vadba, ki vas bo ohranila pri zdravi pameti in poskrbela za dobro počutje. 

Tega se zaveda tudi Merkur zavarovalnica, ki je v svoji rubriki Wellife za vas pripravila uporabne nasevte, na aktivni.si pa je sponzorsko podprla projekt Moj aktivni plan 2020. 

Z Merkur zavarovalnico že danes poskrbite za vaš jutri, kar je še posebej v trenutnih razmerah več kot pomembno. Našli boste idealne rešitve za zavarovanje vašega življenjskega sloga, prav tako vam bodo znali priskočiti na pomoč v kateremkoli starostnem obdobju. 

Preverite pa tudi ponudbe življenjskih zavarovanj, ki jih prilagodijo vam in vašim potrebam.