5 pomembnih vaj za tekače (VIDEO)

5 pomembnih vaj za tekače (VIDEO) (foto: Arhiv) Arhiv
25. 9. 2019

Obujete športne copate in se podate na najbližjo tekaško stezo. Pohvalno, če niste pozabili na ogrevanje in v trening že vključujete vaje za moč. A ne pozabite na še ene zelo pomembne vaje za tekače - tiste namreč, s katerimi boste izboljšali tehniko teka in s tem poskrbeli bolj ekonomično gibanje.

Zakaj je tehnika teka tako pomembna?

Dobra tehnika teka = boljši tekaški korak oz. bolj ekonomično gibanje + manj poškodb.

Ne glede na to, ali se pripravljate na tekaško tekmovanje ali tečete rekreativno, k tekaškemu treningu je potrebno vključiti tudi druge oblike vadb: vadbo za moč, intervalni trening, predvsem pa ne smete pozabiti na dobro tehniko teka. To je najboljše preventiva pred poškodbami.

Razmišljati je treba, kako tečete in kako bi lahko tekli še boljše. Pri tem vam bodo pomagale posebne vaje, ki med drugim utrdijo sklepe in učvrstijo mišice, s tem pa se boste izognili tudi številnim poškodbam.

Maruša Stermecki, dipl. športna pedagoginja in trenerka atletike, je pripravila 5 pomembnih vaj za vse tekače, ki jih lahko izvajate poleg tekaških treningov.

Vaje, ki jih boste izvajali:
  1. Enonožni visoki skipping 2x30 m
  2. Tritaktni visoki skipping 2x30 m
  3. Grabljanje 2x30 m
  4. Tek s poudarjenim enonožnim odrivom 2x30 m
  5. Tek s poudarjenim odrivom 2x30m

Ali kdaj začutite, da vas pri gibanju zateza v križu, zadnjici in zadnjih stegenskih mišicah?

Morda gre za piriformis sindrom, ki je ena pogostejših težav pri tekačih.

Piriformis je mišica, ki se nahaja globoko med zadnjičnimi mišicami - razteza se od točke, kjer se konec hrbtenice dotika medenice, pa do zgornjega dela stegnenice.

Mišica igra pri teku ključno vlogo - obrača in izravnava vaše boke, prav tako pa stabilizira medenico. Če je šibka, se lahko pojavijo težave

TUKAJ preverite, kako naredite TEST in preverite, ali gre pri vas za ta sindrom.