6 dobrih razlogov, zakaj je prav zdaj odličen čas, da začnete teči

6 dobrih razlogov, zakaj je prav zdaj odličen čas, da začnete teči (foto: Profimedia) Profimedia
28. 9. 2019

Se vam zdi, da zdaj ni pravi čas, da bi nadaljevali, kaj šele začeli s tekom? Morda vas naslednji razlogi prepričajo, da že danes obujete tekaške copate (preden se bo treba čisto zares preseliti v zaprte prostore).

1. Temperature. Je že res, da je vreme jeseni precej muhasto, a naj vam nekaj dežnih kapljic ne prekriža načrte. Temperature so zdaj idealne. Ni prevroče, ni še tako hladno. Zato je veliko lažje teči.

2. Več energije. V vročini se zdi, kot da energija odteka skupaj z znojem.  Zdaj bo občutek, ko se boste odpravili na tek, veliko prijetnejši. Verjetno boste tudi tekli dlje.

3. Več prostora. Če ste se poleti prerivali za svoj košček proge, vam zdaj ni treba skrbeti za to. Večina 'vremenskih tekačev' je s tekom zunaj že zaključila.

4. Motivacija. Bi bili radi v top formi za novo leto? Potem pa kar v akcijo.  

5. Rutina. Otroci imajo svoje obveznosti, več časa preživite doma … Lažje je začeti z novo rutino in si organizirati čas.

6. Tekaške prireditve. Ljubljanski maraton je sicer že zelo blizu, toda do novega leta se pripravlja še veliko tekaških prireditev. Lahko pa si postavite nov cilj - udeležba na spomladanskih tekih.

Kaj narediti, če s tekom šele začenjate?

Preveč se ne zaženite, ker lahko izgubite motivacijo za naslednje dni. Dan po prvem teku boste namreč zaradi pretiravanja čutili bolečine v mišicah.

Zato vam podajamo formulo, kako začeti s tekom, ter hkrati od njega izkoristiti največje prednosti.

Najprej hoja, potem tek.

Začnite s hitro hojo, ki ima prav tako zelo blagodejne učinke na naše srce in fizično počutje. In hitrost po tednu ali dveh redne vadbe postopoma povečujte do lahkotnega teka. Vadba naj traja 30 minut. Izvajajte jo vsak drugi dan.

Tecite oziroma hodite v pogovornem tempu.

Če sopihate, je vas srčni utrip zelo visok ali se izredno slabo počutite, ste prehitri. Šele začeli ste, zato upočasnite.

Nato tek podaljšajte za 5 do 10 sekund.

Po nekaj rednih treningih, v katere ste že vključili lahkotni tek, čas ko tečete, podaljšajte za 5 do 10 sekund. In hkrati skrajšajte čas hoje za 5 do 10 sekund. S hitrostjo teka se ne obremenjujte.

Tecite redno.

Za dober napredek je pomembno, da tečete oz. hodite redno. Bolj kot so vaše mišice utrjene za tek, manjši napor boste občutili pri vadbi, prav tako je manjša verjetnost poškodb.

Če občutite zelo hude bolečine v nogah ali vnetje, nemudoma prenehajte.

Zato je na začetku pomembna postopnost. S postopnim vpeljevanjem se namreč učinkovito pripravljate na nov, bolj aktiven način življenja.

Ne pijte ali jejte prevelikih količin hrane pred tekom.

Po teku pa le zaužijte tudi nekaj preprostih ogljikovih hidratov, saj bo to pospešilo obnovo mišičnega tkiva za vaš naslednji tek.

Najdite načine, kako lahko uživate v vsakem teku.

Tek izboljša naše celostno počutje in življenje. Naj tek postane nekaj, kar vas motivira k večji sinhroniji in produktivnosti v življenju in ne nekaj, kar je le nuja. Od vašega pristopa je odvisno, kakšne boste imeli rezultate.

Začnite kilometre seštevati v naši družbi

Prenesite si 8-tedenski program tekaških treningov

V trening vključite 5 pomembnih vaj za tekače (VIDEO)

Ali pa preprosto vajo, ki vam pomaga do boljših rezultatov

 

Značke: jesen tek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri