Ta živila bi si morali privoščiti, če po teku potrebujete elektrolite

Ta živila bi si morali privoščiti, če po teku potrebujete elektrolite (foto: profimedia) profimedia
9. 9. 2019

Po napornih treningih, kot je na primer daljši tek, telo bolj kot navadno vodo potrebuje elektrolite. Te najdete v mnogih živilih, zato ni nujno, da si privoščite ravno sladko športno pijačo. 

Med zelo intenzivnim znojenjem poleg vode izgubljamo tudi pomembne minerale, kot so natrij, kalij, magnezij in nekatere druge soli. V tem primeru pitje čiste vode (nekateri tekači jo med tekom pijejo ves čas) ni priporočljivo, saj lahko zaradi tega nastopijo vrtoglavica, slabost, glavobol, bruhanje. Telo potrebuje elektrolite.

Natrij, kalij in fosfor so pomembni elektroliti oziroma minerali, ki pomagajo regulirati živce, mišice in raven hidriranosti – vse to pripomore k boljšemu športnemu nastopu. Magnezij in kalij mišicam pomagata pri krčenju, fosfor pa povečuje aerobno kapaciteto. Ogljikovi hidrati so včasih na slabem glasu, a so v resnici ključni za vaše telo, če se veliko ukvarjate s športom. Pravzaprav so glavni vir goriva. 

Preden posežete po športni pijači (ki pogosto vsebuje veliko sladkorja in drugih nezdravih snovi), preverite, s čim lahko nadomestite izgubljene minerale in soli. 

Natrij

Pogosto slišimo nasvet, da naj odvečen natrij raje preskočimo, saj škoduje zdravju. Pri napornih treningih je ravno obratno, saj ga z znojenjem izgubljamo v največjih količinah. Njegova funkcija je pomagati telesu pri hidraciji, zato je pomembno, da ga po teku nadomestite. Vseeno se ne zaženite v celo vrečko slanih palčk. Lahko ga nadomestite z arašidovim maslom ali čokoladnim mlekom. Za športnike, ki trenirajo zelo resno, je priporočljivo, da pred vadbo pojejo slano juho, da bo telo hidrirano dlje časa in njihov športni nastop boljši. 

Klorid

Najdete ga v navadni soli, ki jo uporabljate pri kuhanju, pa tudi v procesirani hrani. Vendar raje posežite po bolj zdravih virih klorida, kot so olive, paradižnik, solata, zelena. Mineral uravnava tekočine v telesu, krvni pritisk in pH, vse to pa izgubljate med znojenjem. 

Kalij

Kalij podpira delovanje celic in srca, uravnava pritisk, pri napornih tekih pa ima ključno vlogo pri krčenju mišic. Slednje boste opazili tudi kot krče in pekoč občutek po teku. Imate kar nekaj možnosti, s čim nadomestiti kalij. Najlažje je, če s seboj na trening vzamete banano ali posušeno sadje (pomaranče, rozine in melono). Lahko pa si namesto tega privoščite solato z ohrovtom, špinačo, fižolom in avokadom. 

Kalcij

Ste že slišali, da naj bi si po treningu privoščili kozarec mleka? V njem poleg kalcija najdete še mešanico drugih mineralov, ki jih potrebujete za dobro okrevanje. Kalcij boste dobili tudi iz kosmičev (nesladkanih in ne čokoladnih) in jogurta. 

Magnezij

Tudi magnezij tako kot kalij sodeluje pri krčenju mišic, pa tudi pri delovanju živcev, aktivaciji encimov in razvoju kosti. Skriva se v zeleni listnati zelenjavi, oreških, arašidovem maslu, leči ... Magnezij se bori tudi proti utrujenosti, kar lahko izkoristite med službo ali v drugih delih dneva, ko vam pojenjajo moči. 

Že trenirate z nami? Prenesite si programe teka (za začetnike ali napredne tekače) in se z nami odpravite na tek. Šteje čisto vsak osvojen kilometer!