7 nasvetov, kako izboljšati otrokov imunski sistem

Eden od pogostih vzrokov zbolevanja otrok je pomanjkanje vitaminov, ki jih otroci ne uživajo ali pa se premalo gibljejo na svežem zraku.

7 nasvetov, kako izboljšati otrokov imunski sistem - Foto: Profimedia

Naloga imunskega sistema otrok in odraslih je varovanje pred vdorom nezaželenih vsiljivcev, kot so na primer bakterije, virusi, glivice ter različne strupene snovi. Imunski sistem skrbi tudi za odstranjevanje strupov, ki so nastali med naravnimi presnovnimi procesi v telesu. Ko pa se ta neželenih snovi ali vsiljivcev ne more več znebiti, naši otroci ali mi sami zbolimo.

Pri otroku se oslabeli imunski sistem prepozna ne le po okužbah, ampak po utrujenosti in izčrpanosti. Otroci pogosto zbolevajo ob menjavi letnih časov, s toplejšega na hladnejše obdobje ali obratno ter ko prihaja do večjih temperaturnih nihanj. Eden od pogostih vzrokov zbolevanja otrok je tudi pomanjkanje vitaminov, ki jih otroci ne uživajo ali se premalo gibljejo na svežem zraku.

Če razumemo imunski sistem, ga bomo znali ojačati

Otroci imajo v krvi poleg rdečih krvničk še bele krvne celice imenovane levkocite, katerih naloga je požirati ali uničiti mikrobe. Levkociti otrokom predstavljajo obrambne ali imunske celice. 

Nasprotniki imunskega sistema so mikrobi, ki jih delimo na bakterije, glive, viruse in parazite. Nekateri izmed njih so neškodljivi oziroma nam njihova prisotnost celo koristi. Tem mikrobom pravimo mikrobna flora, naseljujejo se v prebavilih, zgornjih dihalih, sluznici spolovil in sečnici. S svojo naselitvijo jemljejo življenjski prostor škodljivim bolezenskim mikrobom. Bolezenski mikrobi so v otroku škodljivi in povzročijo, da naš otrok zboli, če nima dovolj odpornega imunskega sistema.

1. Zdrava prehrana otroka je ključ do odpornega imunskega sistema

Otroški imunski sistem pridobiva najboljšo obrambo že v dobi, ko ga mama doji. Že takrat je pomembno, da se tudi mama prehranjuje zdravo, saj s tem ne ohranja le svojo odpornost, ampak tudi dojenčkovo. Če bo mama uživala zelenjavo in sadje, potem je veliko verjetnosti, da njen otrok ne bo imel težav s tem.

Otroški imunski sitem se lahko zelo hitro poslabša, če je v njegovi prehrani preveč dodatkov, prezervativov in sladkorja. Zato je pomembno, da otrokom zagotavljamo dnevno dovolj sadja in zelenjave, če je le možno iz domačega vrta. Otrok naj uživa čimbolj raznovrstno hrano in pije zadostne količine vode. Čim manjkrat otroku ponudimo ocvrto hrano, sladkarije, prigrizke, sladke pijače, obarvane sokove in gazirane pijače.

2. Otroku vzdržujte dobro črevesno mikrofloro

Prehrana otroka naj vključuje številna fermentirana živila, s katerimi bo otrok zaužil probiotike, ki s svojo prisotnostjo v črevesju ščitijo prebavni trakt, pomagajo pri prebavi hrane, pomagajo pri odstranjevanju toksinov in otroka ščitijo še pred vsiljivimi bakterijami in virusi. Za vzdrževanje ravnovesja otrokove mikroflore je priporočljiv navadni jogurt ali kefir.

3. Otroci naj ne bodo z aktivnostmi preobremenjeni

Dandanašnji ritem otroka je prav tako hiter kot ritem odraslega človeka. Številni otroci so preobremenjeni, saj imajo poleg šolskih obveznosti še številne druge aktivnosti. Ko so otroci utrujeni in ne zmorejo več natrpanega urnika, se na to stresno situacijo odzivajo tako kot odrasli. Dvigne se jim raven kortizola in adrenalina. Če je raven stresnih hormonov stalno povišana, se prične rušiti imunski sistem. Zato je pomembno, da imajo otroci dovolj prostega časa za sprostitev, časa za ustvarjalno igro ali le dovolj časa za počitek. Kar otroci resnično potrebujejo vsak dan, je gibanje na svežem zraku.

4.  Z dobrim spancem se otroški imunski sistem krepi

Otroci dnevno potrebujejo od deset do 14 ur spanca. Seveda je odvisno, koliko so otroci stari. Pomembno je, da otroci spijo kvalitetno. Da se ponoči pravilno izloči hormon melatonin, morajo otroci spati v temi brez luči, zato poskusite otroka že od majhnega navaditi na spanje brez nočnih lučk. Prav tako izklopite vse elektronske naprave v otroški sobi, saj je dokazano, da elektro magnetno valovanje vpliva na kakovost spanca.

5. Vročina pomaga v boju z okužbami

Ko otroci zbolijo, mnoge starše zagrabi panika že ob prvem dvigu telesne temperature. Vendar je treba vedeti, da je vročina le znak in ne bolezen sama. Vročina je torej odziv otroškega organizma na okužbo in brez nje ne bi bilo tako učinkovito v boju z boleznijo. Marsikateri zdravnik spodbuja svoje paciente, da vročine ne zbijajo takoj, saj imunski sistem otroka pri povišani temperaturi deluje bolje.

6. Otrokom dodajte naravne dodatke in zelišča

V kolikor želite otroke še pred zimo preventivno zaščititi, jim podprite imunski sistem na naraven način s prehrano, z zelišči, začimbami, eteričnimi olji in naravnimi zdravili. Najboljši naravni dodatki za krepitev otrokovega imunskega sistema so beta-glukan, vitamin D in vitamin C. Najboljši čas za začetek preventive oziroma krepitve obrambnih moči je jesenski čas. S pomočjo ameriškega slamnika lahko otroku močno pomagamo v boju proti stresu. Če pa boste poskrbeli za redno uživanje sadja in zelenjave, verjetno ne bo potrebno posegati po prehranskih dopolnilih.

7. Zadostno uživanje vode krepi otrokov imunski sistem

Hidracija telesa je za otroški imunski sistem pomembna tako poleti kot pozimi. Pitje vode, in ne sladkih pijač, omogoča številne funkcije v telesu ter skrbi za redno čiščenje telesa, s čimer imunskemu sistemu pomaga pri razbremenitvi. Če so otroci dovolj hidrirani, potem so sluznice dihal normalno prekrvavljene in vlažne, kar omogoča normalno obrambo. Te se lažje uprejo vdorom patogenih mikrobov, ki jih je v zaprtih prostorih z veliko ljudmi ogromno.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza