Če le lahko, bolnika vedno razveselite s šopkom rož

Študije in raziskave so dokazale, da imajo rože in rastline terapevtski učinek na bolnike.

Moja diagnoza, 30. 11. 2019
Če le lahko, bolnika vedno razveselite s šopkom rož - Foto: Profimedia

Rože v vsakomur vzbudijo pozitivna čustva, izboljšajo razpoloženje in pomagajo uravnavati  ter izboljšati počutje. V slabih dneh nas spravijo v dobro voljo, njihove lepe barve nas pomirijo in nam omogočijo vzpostaviti energijsko ravnovesje.

Rože nas spremljajo v vseh najpomembnejših obdobjih našega življenja

Podarimo jih ob rojstvu, rojstnem dnevu, obletnici, poroki, smrti ter tudi, ko obiščemo bolnega človeka. Ravno zato nas rezultati raziskav, ki pravijo, da rože odlično vplivajo na človeka in celo zmanjšajo bolečino, ne presenečajo.

Rože in zelene rastline pomagajo do hitrejšega okrevanja

Člani ameriškega združenja za hortikulturo so hoteli vedeti, kakšen je vpliv rož in rastlin na človeško telo. Izvedli so preizkus, v katerem so spremljali 90 bolnikov, ki prestali zahtevno operacijo. Sobe ene skupine bolnikov so okrasili z zelenimi rastlinami in rožami, v sobe druge skupine pa niso namestili nobene rože. Kdo je po vašem mnenju hitreje okreval?

Po nekaj dneh so zdravniki pregledali bolnike obeh skupin. Ugotovili so, da so se osebe, ki so spale v sobah okrašenih z rožami, počutile bolje kot osebe, ki ob sebi niso imeli rastlin. Zanimivo je, da so pacienti z rožami občutili manj bolečin, tesnobe in utrujenosti. Vsi pacienti so povedali, da so do okrašenih bolnišničnih sob gojili pozitivne občutke in so se na splošno bolje počutili kot skupina bolnikov, ki je okrevala v sobah brez rastlin.

Okrašene sobe so se izkazale za odličen podporen način okrevanju

Študije in raziskave so združenju pomagale dokazati, da imajo rože in rastline terapevtski učinek na bolnike. Vendar pa to ni edina študija o rastlinah, ki je potrdila pozitiven učinek rastlin na človeško zdravje. Veliko raziskav je že potrdilo, da so rože odlične za pooperativno okrevanje, saj zmanjšujejo utrujenost in napetost ter potrebo po jemanju protibolečinskih tablet, znižujejo krvni tlak, izboljšujejo človekovo počutje in pripomorejo k boljšemu in hitrejšemu okrevanju.

Kakšne rože lahko podarimo?

Vsekakor pa moramo pri obdarovanju bolnika v bolnišnici paziti, kakšne rože bomo kupili. Šopek, ki ga bomo izbrali, ne sme biti prevelik, ne sme imeti premočnega vonja ter ne sme vsebovati cvetja, ki oddaja preveč cvetnega prahu, saj bi to ostale paciente lahko motilo. Poskrbeti moramo tudi za vazo, v kateri bodo rože stale in jim ob obisku redno zamenjati vodo.

Vsakdo si lahko izboljša počutje z rožami

Pozitivne učinke rož pa lahko izkoristimo tudi doma ali na našem delovnem mestu. Rastline nas bodo pomirile, ko bomo nemirni in živčni. Vpliv rož na počutje so znanstveniki preučevali tudi na univerzi v Floridi. Študija, ki so jo izvedli, je preučevala stres na 170 ženskah starih med 18 in 65 let, v obdobju 12 dni. Na polovici preizkusa so ženske razdelili v 3 skupine. Prvi skupini so podarili šopek rož, drugi skupini dekorativno svečo, tretji skupini pa niso podarili ničesar. Tista skupina, ki je dobila rože, je potrdila, da je darilo v obliki rož znatno izboljšalo njihovo počutje.

Rože lahko podarimo ob vsaki priložnosti

Vsak prostor, ki bo okrašen z rožami, bo zagotovo bolj prijeten in bo v ljudeh vzbudil pozitivna čustva. Ravno zato jih ljudje vedno radi postavijo v jedilnico, kuhinjo ali v dnevno sobo ter tudi v delavne pisarne, saj zmanjšujejo vsakodnevni stres.

Prednosti stika z rožami na človeško zdravje

 1. Rože prinašajo dobro voljo, saj njihova aroma in vonj ljudi sprosti ter izboljša njihovo počutje.
 2. Rože dobro vplivajo na medsebojne odnose. Ko nekomu podarimo rože, okrepimo medsebojne in prijateljske vezi.
 3. Rože delujejo terapevtsko. Kontakt z rožami nam pomaga, da bolje nadzorujemo našo impulzivnost ter si ob pogledu nanje sprostimo možgane.
 4. Rože spodbuja dobro počutje, saj oseba, ki rože prejme, občuti veselje, radost in mir.
 5. Rože ustvarjajo občutek zadovoljstva, saj na človeka vplivajo pozitivno in ga usmerjajo k sreči.

Kakšno barvo rož bomo izbrali

 • Z rožami rdeče barve, bomo izrazili ljubezen in globoko spoštovanje.
 • Rože v roza barvi izražajo veselje in nežnost.
 • Rumene rože so primerne za izražanje prijateljstva, z oranžnimi rožami pa bomo izrazili zaupanje in veselje do življenja.
 • Bele rože predstavljajo čistost in iskrena čustva, ravno zato jih velikokrat podarjamo ob rojstvu otroka.
 • Za obeležitev slavja pa bomo podarili vijoličen šopek rož.
 • Modri cvetovi pa so odlični za zmanjševanje stresa.

Zagotovo bomo že z majhno rastlino ali z dehtečim šopkom razveselili vsakega obdarovanca, ravno zato pravimo, da so rože balzam za dušo, saj nežno pobožajo vsakogar, ki jih prejme.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza