Da disleksija ni nujno ovira, kažejo mnoge slavne in uspešne osebnosti

Kdor ni dislektik, si najverjetneje zelo težko predstavlja, s čim se morajo soočati tisti posamezniki, ki se spopadajo s težavo pri branju in pisanju.

Da disleksija ni nujno ovira, kažejo mnoge slavne in uspešne osebnosti - Foto: Shutterstock.com

Disleksija je nevrološko pogojena motnja, ki se povezuje z branjem in pisanjem ter v določenih primerih tudi s prepoznavanjem številk. Težave se pri otrocih začnejo kazati v prvih razredih osnovne šole, ko spoznavajo različne črke in številke ter prvič pišejo in računajo. Le odlični učitelji lahko hitro zaznajo dislektično motnjo pri učencih in jim tako lahko ustrezno pomagajo ter jih napotijo do primerne strokovne pomoči.

Kdor ni dislektik, si najverjetneje zelo težko predstavlja, s čim se morajo soočati tisti posamezniki, ki se spopadajo s težavo pri branju in pisanju. Predstavljajte si, da črke abecede vidite le delno. To pomeni, da lahko opazite le desno ali le levo polovico črk ali pa se vam zdijo prepolovljene. Česar ne vidite, morate ugotoviti sami. Seveda bi to na začetku naše bralne poti vsem predstavljalo izredno velik zalogaj in bi le s težavo odkrili, katero besedo imamo pred seboj. Nekaterim se tudi zgodi, da jim črke poplesujejo na listu ali pa neprestano zamenjujejo črki b in d, b in p, m in n ter še veliko drugih. Težave jim povzročajo tudi besede, ki so grafično ali fonetično podobne, pa še veliko težav bi lahko našteli. Pri nekaterih dislektikih se pojavi tudi težava in zmeda pri podobnih številkah (kot sta na primer števili 1 in 7) ter pri dvomestnih številkah (npr. 23 in 32). Težave imajo tudi pri vseh računskih operacijah. 

Disleksija je pri nekaterih skorajda neopazna, pri nekaterih otrocih pa je zelo izrazita in ravno ti otroci imajo na začetku šolanja izredno velike težave. Ravno zato je izredno pomembno, da se motnja pravočasno opazi ter se takemu otroku nudi dodatna strokovna pomoč, s katero lažje prebrodi celotno osnovno šolo.

Nekateri starši se težko soočijo z disleksijo

Žal je za veliko staršev disleksija velik tabu in se zato izredno težko soočajo z dejstvom, da je njihov otrok dislektik. Poleg tega pa tudi nekateri učitelji nimajo najboljšega pristopa do učencev, ki se soočajo z bralnimi težavami. Nekateri otroci tako postanejo zaznamovani, kar jih lahko spremlja celo življenje.

Vendar pa se vedno bolj glasno poudarja tudi dejstvo, da je marsikateri svetovno znan in uspešen posameznik dislektik. Med njimi so glasbeniki, umetniki, znanstveniki, atleti, politiki, igralci ter tudi pisatelji. Če omenimo le nekaj najpomembnejših imen, naj izpostavimo Mozarta, Johna Lennona, Leonarda Da Vinci, Alberta Einsteina, Pabla Picassa Walta Disneyja, Napoleona, J.F. Kennedyja, Toma Cruisa, Robina Williamsa, Marka Twaina, Hansa Christiana Andersena ter še veliko ostalih, ki so kljub težavam uspeli na želenem področju.

Na svetu je ogromno uspešnih dislektikov

V današnjem času pa vedno več izredno uspešnih podjetnikov, ki so ustvarili velika podjetja, ki so znana po celem svetu. Čeprav nekateri izmed njih tudi sami priznajo, da jim ni bilo preprosto priznati, da se spopadajo z disleksijo, s svojo zgodbo vlivajo veliko upanja v vse, ki se v šolskih klopeh in v vsakdanjem življenju spopadajo s težavami pri branju in pisanju. Tako lahko vsak šolar, ki je zaradi nerazumljenosti in odrinjenosti zasovražil šolo ter jo pahnil na stranski tir, z upanjem in veseljem razmišlja o uspešni prihodnosti.

Med njimi najdemo Tommya Hilfingerja, ki je ustanovil uspešno blagovno znamko in svoja oblačila uspešno trži po vsem svetu. Sam pravi, da mu je v šoli šlo izredno slabo in da so ga zaradi disleksije imeli za neumnega. Še vedno ima težave z branjem in potrebuje veliko koncentracije, da se prebije čez eno stran.

Richard Branson je eden od najbogatejših zemljanov in vodja letalske družbe Virgin. Že pri šestnajstih letih je zapustil šolanje, saj so ga učitelji obtožili, da je len. Pravi, da ga je prav disleksija vodila do pravilnega načina komuniciranja s strankami, v zadnjih letih pa veliko časa posveča okoljevarstvu.

Vsem dobro poznani kuharski mojster Jamie Oliver, ki ima veliko uspešnih restavracij in je izdal že 16 kuharskih knjig, je ravno tako dislektik. Nato je tu še ustanovitelj Ikee Ingvar Kamprad, ki je zaslovel tudi zaradi zanimivih imen, s katerimi je poimenoval svoje pohištvo. Ted Turner, ustanovitelj znamenitega CNN-a, Henry Ford ameriški industrialec, ki je znan po ustanovitvi podjetja Ford Motor Company, najpomembnejši izumitelj vseh časov Thomas Edison in še bi lahko naštevali.

Torej lahko po vpogledu v vse uspešne zgodbe z zadovoljstvom potrdimo, da je naš uspeh odvisen od nas samih in ni pogojen s pomanjkljivostmi, ki nam jih je 'podarilo' življenje. Za lasten uspeh pa se seveda vsakdo ni pripravljen dovolj potruditi in hitro poišče izgovor v svojih šibkih točkah. Vsekakor pa bi vsakomur, ki ima težave z disleksijo, morali zaupati vsaj eno izmed uspešnih zgodb, saj bodo tako lažje in uspešnejše zaključili šolanje.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza