Domače ukrepanje ob pikih insektov

Spomladanski čas nikakor ne mine brez insektov, ki so pogosto izjemno nadležni. Ker se nam najpogosteje zgodi, da nas pičijo prav doma, na domačem dvorišču oziroma travniku, je dobro vedeti, kako lahko najlaže omilimo pik, ki nam ga zadene nadležna žuželka.

Domače ukrepanje ob pikih insektov - Foto: Profimedia

Zavedamo se, da obstajajo tudi nevarnejši piki, ki so potrebni strokovne oskrbe. A tokrat se bomo osredotočili na pike insektov, ki so zdravju povsem neškodljivi, vseeno pa jih je potrebno omiliti. Taki piki namreč lahko povzročajo izjemno srbečico, ki je za nas prav moteča.

V nadaljevanju navajamo pet izdelkov, ki jih imejte v domači lekarni in jih lahko brez skrbi uporabite na mestu, kjer vas je pičil nadležni insekt.

Surov krompir

Če nas piči komar ali čebela, je izjemno dobra rešitev surov krompir. Tega je potrebno narezati ali naribati na manjše koščke. Nato krompir postavite na mesto pika. Pred tem morate seveda odstraniti žrelo insekta. Krompir pustite delovati nekaj časa, da bo učinek čim boljši.

Kis

Če se vam bo zgodilo, da se vas bodo lotili komarji in boste popikani po celem telesu, potem je najbolje, da si privoščite kopel s kisom. V kad zlijte nekaj skodelic kisa. Strokovnjaki priporočajo predvsem jabolčnega. Ta vrsta kisa je izjemno učinkovita tudi pri piku ose ali čebele. Na mesto pika pa lahko položite tudi le obkladek iz jabolčnega kisa. Ta bo nastalo rano hitro zmanjšal in tudi ohladil.

Peteršilj in bazilika

Pri piku čebele ali komarja pomagajo tudi nekatera zelišča. Za najbolj učinkoviti zelišči pri tem zagotovo veljata peteršilj in bazilika. Naberite nekaj listov enega izmed njiju, nato jih zmečkajte ter zmečkanino položite na mesto pika. Izjemno učinkovito! Ublaži namreč srbenje, prav tako pa prepreči oteklino.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je nadvse vsestranska. Pomaga tudi pri piku insektov. Zaradi svoje alkalne narave pomaga nevtralizirati pH kože in tako zagotovi olajšanje tudi pri piku. Nekaj soda bikarbone dodajte v vodo in mešanico vtrite na prizadeto mesto. Enostavno ter izjemno učinkovito.

Zemlja

Najhitrejši pripomoček, ki ga lahko dobimo kar na licu mesta, pa je zagotovo zemlja. Strokovnjaki priporočajo predvsem glino. Glino ali le zemljo položite na mesto pika in počakajte nekaj minut. Zemlja bo našo rano hitro ohladila in tako preprečila, da bi nam nastala oteklina. Za glino pa je značilno še, da vsrka strup, ki smo ga pri piku tudi prejeli.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza