Endometrioza - ginekološka bolezen, najpogostejša v reproduktivni dobi

Endometrioza je med ženskami vse pogostejša. Najpogosteje prizadene ženske v reproduktivni dobi, zato so težave z zanositvijo in neplodnostjo velikokrat spremljajoč pojav.

Endometrioza - ginekološka bolezen, najpogostejša v reproduktivni dobi - Foto: Shutterstock.com

Zaradi kronične narave bolezni, ki je nagnjena k ponavljanju, se ženske lahko znajdejo v brezizhodnem položaju, zato smo v pomoč združili znanja zahodne in starodavne vzhodne kitajske medicine. Informacije smo zbrali pri specialistki ginekologije in porodništva doc. dr. Heleni Ban Frangež, dr. med. s Kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike v Ljubljani ter zdravnici tradicionalne kitajske medicine in specialistki klinične akupunkture dr. Wei Tian iz ordinacije Dao TKM.

ZAHODNA MEDICINA

Enometrioza je obolenje, pri katerem se sluznica, ki je normalno prisotna znotraj maternične votline, začne razraščati zunaj nje. Najpogosteje se pojavi na jajčnikih, na potrebušnici (to je tanka membrana, ki prekriva notranje organe v trebuhu), na jajcevodih, lahko se vraste v steno mehurja ali črevesa. Endometriotična žarišča imajo podobne lastnosti kot sluznica znotraj maternice, kar pomeni, da imajo prav tako ciklične spremembe. Tekom menstrualnega ciklusa se zadebelijo, ob menstruaciji pa zakrvavijo. Ker so na nepravem mestu, ta kri ne more odteči (kot odteče kri pri menstruaciji iz maternice), temveč je ujeta na mestu, kjer nastane. Če je to v jajčniku, nastane t. i. ‘čokoladna cista’, ki je z notranje strani opeta z endometriozo in se ob vsaki menstruaciji malo poveča. Kadar gre za žarišče v steni mehurja ali črevesa, lahko ob menstruaciji opazimo krvavo blato ali krvav urin.

Je bolezen žensk v reproduktivni dobi, z vrhom pojavljanja med 20. in 35. letom. Dr. Ban Frangeževa opisuje, da več menstruacij ima ženska in daljše ter močnejše so, večje je tvega nje za nastanek endometrioze.

Torej zgodnji pojav prve menstruacije in krajši menstrualni ciklusi (manj kot 27 dni) pomenijo večje tveganje. Nižja starost pri prvem otroku in večje število otrok zmanjšuje tveganje za nastanek. »Zanimivo, da imajo ženske z endometriozo praviloma nižji indeks telesne mase (torej so bolj suhe po postavi), čeprav imajo močnejše ženske zaradi večjega deleža maščobnega tkiva pravzaprav več estrogenov. In estrogeni so tisti, ki ‘hranijo’ endometriozo. Več je opažamo tudi pri ženskah z razvojnimi nepravilnostmi maternice, saj je pri nepravilni obliki maternice več retrogradne menstruacije. Težko tudi rečemo, ali je dedna ali ne – res opažamo, da se pogosteje pojavlja v določenih družinah, vendar kot je videti, ne gre za določen gen, ampak za skupek genov, ki določijo nagnjenost k endometriozi, nato pa še drugi dejavniki (okolje, starost pri prvi nosečnosti …) dodajo svoj delež,« pojasnjuje specialistka ginekologije in
porodništva.

Vzrok še ni pojasnjen

Dr. Ban Frangeževa razloži, da klinična slika endometrioze slabo sovpada s težavami, ki jih ženska ima oziroma čuti. »Občasno dobimo pacientko, ki je brez težav, a je ginekolog ob rednem pregledu na ultrazvoku našel endometriozo na jajčniku. Prav tako pri neplodnosti, ko z laparoskopijo (to je kirurški poseg, ko pregledamo trebušno votlino in rodila) iščemo vzrok neplodnosti, pogosto najdemo endometriozo. Sicer pa večina žensk navaja predvsem boleče menstruacije, bolečine ob (in tudi po) spolnih odnosih, kadar je prizadeto črevo, navajajo hude bolečine ob odvajanju blata med menstruacijo in tudi kri v blatu ter podobno, kadar je prizadet mehur – bolečine ob uriniranju in kri v urinu med menstruacijo. Ženske z endometriozo so pogosteje neplodne, imajo močnejše menstruacije in tudi izvenciklične krvavitve. Kadar je črevo toliko prizadeto, da je moten prehod črevesne vsebine, navajajo napihnjenost, slabosti, težave z odvajanjem blata,« pove specialistka ginekologije in porodništva.

Vzrok nastanka endometrioze pa žal še ni pojasnjen. »Teorij je več, vsaka pa ima kakšno pomanjkljivost, prav zato še vedno ne vemo, katera najbolj drži. Najstarejša teorija je o retrogradni menstruaciji – ta pravi, da ob vsaki menstruaciji odteče nekaj menstrualne krvi (vključno z endometrijskimi celicami (torej celicami maternične sluznice)) skozi jajcevoda v trebušno votlino. Te endometrijske celice, ki se ujamejo v trebušni votlini, se lahko implantirajo
tako na jajčnik kot tudi na potrebušnico in živijo dalje ter začno tvoriti žarišča endometrioze.

Druga teorija je, da se tako celice potrebušnice kot tudi zarodne celice (v primerih oddaljene endometrioze) lahko v primernem hormonskem okolju (pod vplivom estrogena v zgodnjem obdobju razvoja zarodka) spremenijo v endometrijske celice, ki se pozneje, s pojavom pubertete, razvijejo v endometriotična žarišča. Spet tretja teorija pravi, da lahko endometrijske celice potujejo po krvi in limfi na oddaljena mesta in se tam vgnezdijo. Endometriotična žarišča lahko najdemo tudi na brazgotinah po porodu, kjer je bil prerezan presredek, ali v rani po carskem rezu. Tudi to nakazuje, da so se celice maternične sluznice sposobne naseliti in razviti žarišča zunaj maternične votline,« pojasni dr. Ban Frangeževa.

Zdravljenje ostaja operativno in hormonsko

Večjih novosti pri zdravljenju endometrioze ni. Tako kirurgija (odstranitev žarišč) in hormonsko zdravljenje ostajata glavni orodji. »Pa vendar smo v zadnjih 10 letih pri zdravljenju endometrioze zelo napredovali, predvsem v smislu organizacije, ki je omogočila pacientkam boljši dostop do ustreznega zdravljenja. Na Ginekološki kliniki v Ljubljani smo pred štirimi leti ustanovili Dnevni center za endometriozo, v katerem smo v tem času obravnavali že več kot tisoč pacientk, saj so se ginekologi v Sloveniji odlično odzvali in pacientke, pri katerih sumijo na endometriozo, napotijo k nam. Namen centra je, da endometriozo prepoznamo (kar ni vedno preprosto), pravilno obravnavamo (nudimo ustrezno celostno zdravljenje) ter tudi spremljamo pacientke (tako po kirurški kot ob medikamentozni terapiji), kar nam omogoča, da bolezen čedalje bolje poznamo in obvladamo,« sklene dr. Ban Frangeževa.

VZHODNA MEDICINA

Zdravnica tradicionalne kitajske medicine dr. Wei Tian iz ordinacije Dao TKM pravi, da kitajska tradicionalna medicina (TKM) bolezenska stanja opisuje in diagnosticira drugače kot zahodna medicina. »Kitajska medicina pod imenom endometrioza ne pozna ničesar. Bolezenske tipe opredeljujemo na drugačni osnovi. TKM išče vzroke, ki so pripeljali do določenega stanja v telesu, širše. Sicer pa je večina zdravnikov seznanjena tudi z boleznimi, ki izhajajo iz zahodne medicine,« pripoveduje dr. Wei Tian.

Ženske, ki imajo diagnosticirano endometriozo, pomoč v ordinaciji TKM običajno poiščejo zaradi ponavljajoče se narave bolezni. Dr. Wei Tian razlaga, da za kitajskega zdravnika informacija, ali ženska že ima postavljeno diagnozo ali ne, ni najbolj pomembna, je pa lahko koristna. »Nas zanimajo druge stvari: kakšne in kako redne oz. neredne menstrualne cikluse ima ženska, ali so prisotne bolečine, kakšna je barva krvavitve, kako dolgo traja krvavitev, in na drugi strani, kakšen življenjski slog in navade ima ženska. Na podlagi pogovora in pregleda napišemo diagnozo, seveda po sistemu TKM, in poiščemo celostni vzrok, ki je pri ženski pripeljal do tega stanja.«

Glavni vzrok po TKM: zastajanje telesnih tekočin in krvi

Vzrokov za nastanek endometrioze po TKM je skoraj toliko,mkot je žensk. Zelo veliko je sekundarnih, vendar pa med vsemi obstaja eden, ki je najpomembnejši izmed vseh, to je zastajanje oz. pomanjkanje krvi oz. zastajanje telesnih tekočin v telesu in predvsem znotraj maternice. »Do zastajanja pride, ker je v maternici in/ali reproduktivnih organih naseljeno preveč hladu ali preveč vročine, preveč vlage in sluzi. Pri endometriozi je sicer najbolj pogosto prevladujoč hlad, zaradi katerega nastane vlaga in iz nje sluz, ta pa s časom začne krčiti notranje organe in povzročati zastajanje tekočin, tako izbruhne bolezen. Odkrivanje vzroka za nastanek hladu, vlage in sluzi je zato bistveno in je po sistemu TKM kompleksno – odvisno od vsake ženske posebej. K endometriozi so bolj nagnjene tudi ženske, ki so imele carski rez, so splavile ali umetno prekinile nosečnost. Vsak poseg v telo pravzaprav povzroči nepretočnost energijskih kanalov in vitalna energija začne zastajati. Vzrokov je zares veliko. Tako TKM lahko pomaga pri lajšanju negativnih in bolečih simptomov, da pa bi bilo z njeno pomočjo možno 100-odstotno pozdraviti endometriozo – to pa žal ne.

Se pa z rednim izvajanjem akupunkture in zeliščno podporo ter doslednim upoštevanjem nasvetov zdravnika stanje lahko občutno izboljša,« opisuje zdravnica TKM.

Hlad, vlaga in sluz – kako jih odpraviti?

Na splošno ločimo hlad, ki prihaja od zunaj skozi naše pore in prek dihanja, ter hlad, ki prihaja od znotraj, ta je bolj škodljiv in nastaja predvsem zaradi napačnega prehranjevanja in neustreznega življenjskega sloga. Dr. Wei Tian tudi pravi, da so različne ciste, miomi, izrastki, strdki in podobne forme pravzaprav trša oblika formacije vlage v telesu, ki povzroča tudi razraščanje endometrijev in torej tudi endometriozo.

Po sistemu TKM hlad v telesu pomeni tudi odsotnost jang elementa, to je toplote. »Pri vas ženske delate največjo napako, ker uživate hrano, ki je neprimerna za določen letni čas in neskladna z vašim notranjim delovanjem. Vitamini in minerali so zelo pomembni, vendar je treba izbrati prava živila. Zelena solata na primer, ki jo pri vas uživate ob vseh letnih časih, tudi pozimi, telo zelo hladi in je zato za zimski čas pravzaprav neprimerna, saj še dodatno vnaša hlad v telo,« opisuje zdravnica TKM.

Ženska, ki ima v telesu veliko hladu, mora dodajati hrano oz. živila, ki so po lastnostih vroča in jo bodo ogrela, to pa so: ingver, cimet, kardamom, brokoli, čebula, česen, ovčje meso, pelin, živila, ki pospešujejo cirkulacijo, so navadno vedno topla živila po lastnostih, tudi vse pekoče stvari, kot so kari, kurkuma, čili. Telo lahko ogrevamo tudi z moksibustijo, kjer gre za uporabo kitajskega divjega pelina v obliki cigare, s katero si ogrevamo določene akupunkturne točke, ki nam jih svetuje zdravnik TKM, pomagata lahko tudi akupunktura in izvajanje joge. Pomemben element zdravja in dobrega počutja po sistemu TKM pa so tudi čustva in primerno izražanje teh. »Zadrževanje čustev vpliva na zakrčenost organov in seveda tudi na neravnovesje v telesu. Predvsem negativno čustvo, ki ga gojimo predolgo časa, povzroča ujetost vitalne energije v telesu in posledično bolezen,« sklene dr. Wei Tian.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza