Kaj je prostovoljstvo v resnici?

Vsak prostovoljec pravi, da moraš dar prostovoljstva imeti v sebi; da je to način življenja. Prostovoljec je torej oseba, ki se zavestno odloči, da bo svoj prosti čas, svoje znanje in izkušnje posvetila nekomu ali nečemu, ne da bi zahtevala kaj v zameno. To bo naredila iz solidarnosti ter želje po pomoči drugim.

Kaj je prostovoljstvo v resnici? - Foto: Shutterstock.com

Na svetu nismo sami in kdor je prostovoljec, se ne zanima samo za lastne potrebe, temveč velikokrat na prvo mesto postavi potrebe tistih, ki potrebujejo pomoč. S tem prevzame odgovornost, da bo našel rešitev ter delo dobro opravil. Prostovoljstvo namreč ni improviziranje, ampak zahteva sposobnost organiziranega in sistematičnega dela v skupini. 

Biti prostovoljec pomeni dati košček sebe nekomu drugemu  

Želja po prostovoljnem delu izhaja iz zavesti solidarnosti. Brez solidarnosti bi vsak človek živel v svojem majhnem svetu in bi skrbel samo za lastne interese. Zato lahko rečemo, da je solidarnost esencialen princip človeškega razvoja, brez katere človeštvo ne bi zmoglo doseči svojega popolnega razvoja. In ravno zato je solidarnost temeljna dolžnost vsakega posameznika.

Kaj nam torej predstavlja pojem prostovoljstvo?

Prostovoljstvo ima na prvem mestu velikodušnost in altruizem ter zavest, da moramo dati najbolje od sebe.

Prostovoljstvo nam v zameno prinese veliko dobrega. Človek, ki svoj čas posveča prostovoljstvu, bogati sam sebe. Prostovoljstvo namreč okrepi in ustvari vez med osebo in skupnostjo, v kateri oseba opravlja prostovoljno delo. Omogoča nam razvoj socialne senzibilnosti in zmožnost iz sebe potegniti le najboljše lastnosti, saj pri tem razvijamo čut za solidarnost, razumevanje, občutljivost, človekove pravice, pravičnost ter hvaležnost. Poleg tega si izboljšamo samozavest in perspektivo nad lastnim življenjem, saj ob tem, ko pridem v stik z različnimi osebami v stiski pridobimo zavest o tem, kar imamo in znamo zato bolj ceniti svojo službo in družino, svoje ekonomsko ter fizično stanje. Ob strani pustimo slabe lastnosti, kot sta egoizem in individualizem, ter v celoti postanemo boljši ljudje. S tem, ko sodelujemo pri prostovoljnih projektih, postanemo protagonisti socialnih in družbenih sprememb na bolje.

Večina ljudi pa si pojem prostovoljstva še vedno predstavlja tako, da daruje določeno vsoto denarja. Na ta način zagotovo naredimo veliko dobrega, saj podarimo svoj denar tistim, ki ga potrebujejo. Vendar moramo poudariti, da pravi prostovoljec vloži tudi svoj čas, znanje, navdušenje in dobro voljo, z namenom da bi izboljšal okolje ali življenje določene skupnosti. Velikokrat se prostovoljci povežejo z različnimi neprofitnimi organizacijami, ki pomagajo pri različnih projektih ter tako omogočajo boljše življenje ljudem v stiski.

Biti prostovoljec pomeni biti drugačen od drugih, ker s tem po pomagaš drugim in tako spremeniš svoje življenje ter posledično prejmeš v zahvalo več ljubezni, prijateljev in topline.

Če bi bilo na svetu več prostovoljcev, bi svet v zelo kratkem času postal kraj ljubezni, razumevanja, naklonjenosti ter sočutja. S tem, ko pomagamo ljudem v drugačnih kulturah, pozabimo na predsodke in kulturne razlike ter vidimo v drugi osebi to kar v resnici smo. Vidimo, da so vsi ljudje.

Če želiš spremeniti svet: »Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu.« (Mahatma Gandhi)

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri