Sezonske alergije so prava nadloga

Študije kažejo, da na alergijo vpliva tudi psiha. Približno 75 % prizadetim se v primeru stresa alergija okrepi.

Sezonske alergije so prava nadloga - Foto: profimedia, Shutterstock.com

V Evropi kar 13 milijonov ljudi trpi za senenim nahodom, številka pa se iz leta v leto le še povečuje. Gre za to, da vaš imunski sistem cvetni prah zazna kot napadalca. Ko pristane na sluznici, se želi ubraniti, in sicer s solzami in izcedkom iz nosu. Ne glede na to, kdaj udarijo, ti simptomi kažejo na istega krivca: sezonske alergije. Spodbudita jih cvetni prah ali plesen.

Tovrstne alergije poznamo tudi po imenih alergijski rinitis ali seneni nahod in nikakor niso mačji kašelj – simptomi lahko postavijo na glavo vaš spanec, razpoloženje in celo produktivnost. Zato jih ne smete obravnavati kot zgolj alergije, opozarjajo strokovnjaki. Poiščite pomoč, ker je trpljenje brez potrebe nesmiselno.

Si lahko sami postavimo diagnozo?

Zelo težko je natančno ugotoviti zgolj na podlagi simptomov. Čas pojavljanja simptomov sicer močno nakazuje na točno določene alergije. Odvisno od tega, kje živite, koncentracija cvetnega prahu svoj vrhunec doseže v aprilu in maju, pri ambroziji pa od avgusta do oktobra. Pogosto pa se lahko kaže tudi na videz klasična reakcija na določen sezonski alergen, pri testiranju pa rezultati pravijo, da gre denimo za alergijo na pršice.

Razen v primeru, ko so simptomi zares hudi, si lahko pomagate z zdravili brez recepta. Ta zdravila delujejo tako, da blokirajo histamin, eno izmed substanc, ki so gonilna sila alergijskih simptomov. Če vas pečejo in srbijo oči, lahko pomagajo kapljice.

Naravna rešitev za lajšanje simptomov

Za učinkovito se je izkazalo izpiranje nosu s solno oziroma fiziološko raztopino, ki vam bo pomagala odmašiti nos, hkrati pa odgnala alergene in vnetne celite, ki povzročajo simptome.

Raztopino lahko pripravite tudi sami. Le poskrbite, da bo voda prekuhana. 

V čisti posodici zmešajte 3 zvrhane čajne žličke soli in 1 čajno žličko jedilne sode ter mešanico shranite v nepredušno zaprti posodi. Za izpiranje žličko pripravljene suhe mešanice vmešajte v 2 decilitra destilirane ali prekuhane vode. Če tekočina povzroča pekoč občutek, zmanjšajte količino suhih sestavin. Tekočine ne uporabljajte, če imate nos popolnoma zamašen. Nehajte izpirati, če občutite bolečino v nosu in če se pojavijo kakršnekoli druge težave. Seveda pa je vedno primerno, da se o tem, kaj bi bilo najbolje za vas, pogovorite s svojim osebnim zdravnikom. Posvet je posebno priporočljiv v primeru, da jemljete še druga zdravila ali imate kronične zdravstvene težave.

Gibanje v naravi

Pomlad poleg otoplitve prinese tudi veliko alergij. Če trpite za katero, se najprej z zdravnikom pogovorite o zdravilih in naredite vse, kar lahko, da preprečite neprijetne reakcije, ki bi vam oteževale gibanje v naravi. Če je alergija prehuda in ne morete opraviti treninga zunaj, boste (na žalost) še nekaj časa morali ostati v telovadnici, kjer boste lahkom nadzirali zdravstveno stanje. Vseeno se dobro pripravite, da boste zunaj lahko samo še stopnjevali dobre športne nastope.

Pripravljeni na potovanja

Pri načrtovanju potovanj bodite pozorni na druge vrste alergenov na vaši destinaciji. V Sredozemlju se je že začela sezona trav in oljke, v srednji in severni Evropi je v zraku še vedno cvetni prah breze.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza