V Sloveniji s koronavirusom trenutno šest okuženih, a panika še vedno ni potrebna

Tudi v Sloveniji po potrditvi prvih primerov okužbe z novim koronavirusom marsikje sprejemajo previdnostne ukrepe. Prav ti bodo zajezili širjenje.

V Sloveniji s koronavirusom trenutno šest okuženih, a panika še vedno ni potrebna - Foto: Profimedia

V Sloveniji prvih 6 okužb

Prvi trije so bili na desetdnevnem potovanju v Maroku, potovali pa so prek dveh italijanskih letališč. Dva okužena, ki s prvimi tremi nista povezana, sta bila nedavno v Italiji. Šesti okuženi je 32-letni uslužbenec UKC Maribor. Vsi se počutijo v redu, so pa izolirani in na opazovanju.

Preventivno prepovedani obiski v domovih za starejše in v bolnišnicah

Ker so najbolj ogroženi predvsem starejši, je danes ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predlagalo popolno prepoved obiskov v domovih za starejše.

Da bi preprečili možnost širjenja okužbe z novim koronavirusom, so v slovenskih bolnišnicah že minuli teden začeli prepovedovati obiske hospitaliziranih.

Odpovedani pa so tudi nekateri javni dogodki. Če se odpravljate na katerega, preverite na spletnem mestu organizatorja, če je dogodek morda odpovedan.

Če zaznate simptome koronavirusa, pokličite svojega osebnega ali dežurnega zdravnika

Bolezen se kaže s:

 • slabim počutjem,
 • utrujenostjo,
 • nahodom,
 • vročino,
 • kašljem in
 • pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka.

Iz poročanja Kitajske lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Po poročanju Kitajske se ocenjuje, da je smrtnost 2 % - 4 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica.

Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.

Če ste bili na potovanju v tujini, naslednja 2 tedna po prihodu domov spremljajte svojo počutje. Če zaznate slabo počutje, pokličite svojega osebnega zdravnika ali dežurnega zdravnika. Nikar pa ne hodite do zdravnika osebno!

Nikar ne paničarite in si umivajte roke

Pri preprečevanju okužbe s koronavirusom je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

 • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
 • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 • Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Več informacij in aktualno spremljanje razmer spremljajte na spletnem mestu Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza