Produktiven dan se začne s formulo 20/20/20

Ali kako NE zapraviti prve ure dneva. Izziv za zaspance, jutranje ptice in tiste vmes.

Produktiven dan se začne s formulo 20/20/20 (foto: Profimedia)
Profimedia

Poznate formulo 20/20/20, ki jo je v svoji knjigi Ob 5-ih vstani in svet ti bo ležal na dlani opisal Robin Sharma? Avtor je s to formulo opisal, kako porabiti prvo uro v dnevu.

Ideja je: če prvo uro dneva nameniš sebi (jo torej vložiš vase), se ti bo ta prva ura povrnila v preostalih 23.

Formula 20/20/20

1.

Prvih dvajset minut je namenjenih telovadbi (športu). Dvajsetminutna vadba ne bo le pognala kri po žilah, ampak tudi poskrbela za dozo serotonina in dopamina, ki optimizirata kognicijo in energijo, zato se boste počutili budne in zbrane.

2.

Naslednjih dvajset minut je namenjenih refleksiji – ki bo vaše noge postavila trdno na tla. In jih tam obdrža, ne glede na to, kaj bo prinesel dan, ki je pred vami. Teh 20 minut lahko uporabite za pisanje dnevnika ali za načrtovanje najpomembnejših stvari za tisti dan. Lahko tudi meditirate ali sedite v tišini.

3.

Zadnjih dvajset minut je namenjenih učenju – osebni rasti (ki seže dlje od družbenih omrežij, novic in smešnih videov!). Berite knjigo, učite se od nekoga, ki ga res občudujete ali se udeležite brezplačnega spletnega tečaja. Naj bo nekaj, kar vas resnično zanima, nekaj, kar bo vaše možgane pognalo, ne ravno obratno – da bodo ti otopeli.  

Razmislite, kako bi lahko te elemente po svoje vključili v svoje življenje.

Robin Sharma s svojo jutranjo rutino začne ob 5. uri zjutraj – in tako počne že 20. V teoriji se sliši odlično, kaj pa če imaš doma malčka, ki te že tako ali tako prebudi ob 5. uri zjutraj? Ali šefa, ki pričakuje, da boste na njegovo e-sporočilo odgovorili ob 11. uri zvečer?

Večina nas razume, kako pomembno je posvetiti čas fizični aktivnosti. Vendar telo potrebuje tudi mentalno telovadbo. Zato se za začetek osredotočite na to, da najdete način, kako tri elemente izvajati redno.

  • Če imate zjutraj na voljo 30 minut, razdelite rutino na 10/10/10. Ali celo 5/5/5. Pomembno je, da začnete – čas namenjati sebi namreč in ne hiteti.

Ste že rešili test Kateri tip jutranjega človeka ste?

Potem hitro skočite na Je jutranja rutina res za vsakogar? in preverite. Hkrati se bose potegovali tudi za fantastične nagrade!