Potrebujete motivacijo za tek? Tole v hipu deluje!

Potrebujete motivacijo za tek? Tole v hipu deluje! (foto: PROMO) PROMO
2. 10. 2020 Promocijsko sporočilo

Številne raziskave pravijo, da vam tek lahko spremeni življenje. Če se vam to ne zdi dovolj dobra motivacija, da začnete teči, je pred vami nekaj namigov, ki vam bodo skoraj gotovo pomagali narediti prvi tekaški korak. 


Namigi, ki vas bodo motivirali za tek

1. Preprosto začnite

Več dni, tednov, mesecev, celo let lahko zapravite za iskanje informacij o teku, načrtovanje treningov in iskanje najboljše opreme. Lahko pa preprosto zavežete vezalke in se odpravite ven. Vendar pozabite na tempo in razdaljo. Namesto tega začrtajte časovni cilj. Dober začetek je lahko denimo dva- ali trikrat na teden po 20 minut. Naslednji cilj je lahko 20 minut štirikrat na teden. Nato lahko začnete razmišljati o podaljševanju in tempu.

2. Metoda tek-hoja

Odločitev je padla: »Danes začnem teči.« Odpravite se ven, seveda z najboljšimi nameni, a po treh minutah vas vse boli in občutek imate, da umirate. Ne obupajte, temveč si dovolite napredovati počasi. Začnite z metodo tek-hoja. 20 minut razdelite na nekaj minut teka, ki mu sledi nekaj minut hoje, nato spet tek, hoja … Zaključite s hojo, da se ohladite.

3. Poskrbite za pravilno tehniko

Tekač ste. In tako tudi ravnajte s seboj. To pomeni, da si vedno vzamete dovolj časa za dinamično ogrevanje pred tekom in ohlajanje po njem. Prav tako nekaj časa namenite pravilni tekaški drži. Pozorni bodite na naslednje točke: prsi, roke, jedro, kolena, pete.

4. Raziščite nove kotičke

Zelo preprost način, kako ohraniti motivacijo – poiščite in raziščite nove tekaške steze. Enkrat na teden se podajte po čisto novi poti. Prav tako preizkušajte različne podlage, tudi tekalno stezo v fitnes centru.

5. Nov izziv

Ko vam 20 do 30 minut teka ne bo več poseben izziv, je čas, da si postavite novega. In nič prej! Naslednji korak: podaljšate čas teka ali dodajte trening več. (Slediti mora en ali drugi korak, nikoli oba!)
Nasvet: časa ali razdalje nikoli ne povečajte za več kot 10 odstotkov. Če v tem tednu tečete 20 minut, boste v naslednjem 22. V začetni fazi lahko zelo hitro začnete pretiravati. Ali ko se počutite odlično in se vam zdi, da že lahko pretečete polmaraton. Ali pa ko tečete v družbi prijatelja, ki je hitrejši. Preveč naenkrat lahko zaustavi vaš napredek, pride lahko tudi do poškodbe in izgubili boste motivacijo. Ne zadajte si preveč, z nikomer ne tekmujete. Preprosto uživajte v teku.

6. Ne izgubite poguma

Ko bi najraje odnehali, razmislite o naslednjih stvareh:
• Zakaj ste se odločili, da bi poskusili tek?
• Kaj pričakujete?
Užitek? Več energije? Bistre misli? Razgibano in fit telo? Karkoli že je na vašem seznamu, osredotočite se na to. Nikar pa ne premlevajte o tem, kako slabo ste pravkar odtekli. Vsem se zgodi. Tudi profesionalnim tekačem. Slab dan namreč.

7. Vodite tekaški dnevnik


Tako boste videli, kako daleč ste prišli, kaj deluje in kaj ne. Vpisujte čas, razdaljo, poseben trening (če ste ga vključili), hrano in pijačo pred, med tekom in po njem, vreme in kako ste se počutili.

8. Med tekom poslušajte glasbo


Glasba motivira pa tudi vodi tempo. Pazite le, da boste varni, čeprav ne slišite zvokov iz okolice.

9. Nagradite se


Kakovostne tekaške copate so seveda nujne, v deževnih dneh pa vas bo morda motiviral kakšen drug kos kakovostne športne opreme v živih barvah. Spremljajte Lidlovo ponudbo in ne zamudite posebnih akcij.

K tekaški motivaciji Lidl letošnjo jesen veliko prispeva tudi s svojo Vitalnico, kjer najdete odlične nasvete tako za tekače začetnike kot tiste bolj vešče tekače, v trgovinah Lidl pa tudi kakovostno opremo za tek. Lidlova Vitalnica je sicer vedno polna idej in nasvetov za boljši vsakdan in zdrav življenjski slog.