4 načini, kako se sprostiti v 5 minutah

4 načini, kako se sprostiti v 5 minutah (foto: Profimedia) Profimedia
6. 3. 2022

Čeprav se sliši skoraj preveč lepo, se stresa s pravim pristopom lahko otresemo zelo na hitro.

Zagotovo poznate situacije, ko gre kar naenkrat vse narobe – stojite v koloni in zamujate v službo, v najbolj neprimernem trenutku se vam pokvari računalnik ali pred pomembnim službenim sestankom doživljate napad panike.

Tu je nekaj tehnik, ki hitro in učinkovito pomagajo pri tem, da se boste umirili, ponovno vzpostavili fokus in rešili situacijo:

1. Samo dihaj

Če ne veste, kaj bi storili, potem – samo dihajte. Nekaj globokih vdihov in še globljih izdihov v udobnem položaju z zaprtimi očmi vedno pomaga. Povezava med dihanjem in reakcijami telesa je zelo velika. Človek v stresu diha hitro in plitko, povečata se srčni utrip in krvni tlak. Toda, ko se dihanje zavestno umiri, se umiri tudi telo in posameznik je zopet sposoben razsodnega razmišljanja.

2. Stopite na zrak

Še ena instantna rešitev pri soočanju s stresom je svež zrak. Že samo pogled na naravo in drevesa deluje zelo blagodejno. Če k temu prištejete še svež zrak, ki ob globokem vdihu preplavi pljuča, je boljše počutje zagotovljeno.

3. Igrajte se

Sliši se zelo otročje, ampak igra je nekaj izjemno priporočljivega za vse generacije. Če imamo na voljo zgolj 5 minut, potem pridejo v poštev žogice za sproščanje stresa, vrtavke ali morda frnikole. Kar želite doseči je, da se fokus z vašega problema prenese v igro.

4. Naredite seznam

Če ste v stresu, ker se vam zdi, da so se vam na glavo zvrnili vsi problemi tega sveta in enostavno ne veste, kje pričeti z reševanjem – potem naredite seznam. Ko so stvari zapisane, jih boste mnogo lažje obvladovali in vsaka prečrtana alineja je dobra motivacija ter korak bližje cilju.