Veliko lahko proti zaprtju in prebavnim težavam naredite sami

Veliko lahko proti zaprtju in prebavnim težavam naredite sami (foto: Enemon) Enemon
15. 2. 2023 Promocijsko sporočilo

Prebavni organi nas oskrbujejo s hranilnimi snovmi in energijo, bakterije v prebavilih pa nas ščitijo pred okužbami in uravnavajo imunski sistem. Zato je zelo pomembno, da skrbimo za urejeno prebavo.

Ali blato odvajate redno? Ste napihnjeni in imate krče v trebuhu? Neravnovesje v prebavnem sistemu je lahko odgovorno za veliko bolezenskih stanj, zato morate redno skrbeti, da je z vašo prebavo vse v najlepšem redu.

Najprej preverite, ali morda počnete kaj, kar vašo prebavo moti:

Jeste takoj, ko vam zakruli

Kdor ob vsakem kruljenju nekaj poje, na dolgi rok preobremeni črevesje. Zakaj? Črevesje ne sme biti stalno polno, saj potrebuje tudi čas za prebavljanje. Pri tem sproža zvoke, ker mora transportirati, kar smo pojedli. Zato večinoma ne drži, da nam želodec z vsakim kruljenjem sporoča, da je lačen. 

Zanemarjate opozorilne znake

Razdraženost črevesja, zaprtje, bolečine in tiščanje v želodcu morate vzeti resno. Povsem normalno je, če greste na blato trikrat dnevno ali pa enkrat na tri dni. A če mine več kot tri dni, bodite vendarle pozorni na zaprtje in naredite vse, kar je v vaši moči, da boste čim prej opravili veliko potrebo. Če je za napihnjenost kriva določena hrana, če denimo ne prenašate mlečnega sladkorja, vas bo vsakokrat bolel trebuh, pojavi pa se lahko tudi driska. Tudi to na dolgi rok škodi črevesju.

Pogosto menjate ritem odvajanja

Vaše črevesje ima rado zanesljivost in red. Vstajanje ob isti uri, sproščeno kopel po večerji ... Zmede ga lahko že dopust. V takem primeru je pomembno, da spet vzpostavite rutino, ne pritiskate nase, kdaj morate iti na potrebo, in daste črevesju čas, da se privadi na nove okoliščine.

Stres

S prebavnim organom so tesno povezana tudi vaša čustva. Zato lahko stres hitro spravi iz ravnotežja občutljiv prebavni trakt. Stresni hormoni se zelo radi 'usedejo' na črevesje. Poskrbite, da se znate v dnevu tudi sprostiti. Sprehod v naravi, branje knjige ... odločitev je vaša. Odlična za spodbudo črevesja je na primer joga. S prstom v smeri urinega kazalca nekaj minut krožite okoli popka. To bo pomirilo trebuh, možgane in psiho.

Veliko lahko proti zaprtju in prebavnim težavam naredite sami:

• Pijte več vode in nesladkanega čaja ter manj sladkih sokov, gaziranih pijač in alkohola.

• Uživajte veliko vlaknin, ki vas nasitijo in pomagajo pri normalnem delovanju prebave. Vlaknine vsebujejo sadje, zelenjava, ovseni kosmiči, zelena listnata zelenjava ...

• Gibanje veliko pripomore k uravnovešenemu delovanju prebave. 

PROMO

• Pripravite si osvežilni napitek Laxemon, ki nežno in učinkovito rešuje težave z zaprtjem. Na naraven način​ bo pripomogel k rednemu in olajšanemu praznjenju črevesja, saj gre za edino laktulozo v obliki tekočine, ki deluje prek naravnih mehanizmov. Napitek se enostavno odmerja in je primeren za redno ali občasno uporabo, poleg tega je odličnega okusa po gozdnih sadežih in ne vsebuje dodanih sladkorjev.

Primeren je tako za otroke in odrasle, uporabljajo pa ga lahko tudi diabetiki, nosečnice in doječe matere.

Kaj je laktuloza? Laktuloza ima več kot 60-letno zgodovino varne uporabe, med drugim tudi kot sestavina mlečnih formul.

Odvajanje blata pri otrocih
Pri otrocih se navade, povezane z odvajanjem blata šele razvijajo, zato se v tem obdobju pridobljene navade ohranijo tudi v odrasli dobi. Pomembno je torej poiskati vzrok zaprtja in ga odpraviti. Če težave trajajo dalj časa, se morate posvetovati s pediatrom.

Laxemon je na voljo na voljo v spletni trgovini Enemon
Značke: Enemon