Na izlet z otroki: Muzej Stara dama v Predjami - zgodbe 1. svetovne vojne in lovstvo

Na izlet z otroki: Muzej Stara dama v Predjami - zgodbe 1. svetovne vojne in lovstvo (foto: /www.muzej-predjama.si) /www.muzej-predjama.si
3. 7. 2020

Muzejski zbirki "Pri stari dami" predstavljata zgodbi 1. svetovne vojne in lovstva na Slovenskem. 

Območje Zelenega krasa je bilo od nekdaj izredno pomembno strateško ozemlje, ki so ga skozi stoletja zavojevale številne vojske. Zgodba 1. svetovne vojne je predstavljena z razstavnimi predmeti z območja Soške fronte, lovska zbirka pa predstavlja bogato tradicijo lovstva na Postojnskem in širšem slovenskem območju. V zbirki je predstavljen živalski svet gozdov, z največjimi evropskimi zvermi (rjavi medved, ris) ter lokalnimi posebnostmi kot je npr. polharstvo.

O zbirki prve svetovne vojne

Predmeti, fotografije in pisma iz obdobja prve svetovne vojne (obdobje od 1914 do 1918) predstavljajo tematsko bogat in pomemben del zapuščine.
Vezane so predvsem na soško bojišče in na njegovo neposredno zaledje, od koder prihaja tudi zbiratelj Marko Bajc.

/www.muzej-predjama.si

Uvodni del muzejske postavitve je predstavitev nasprotujočih si strani na Soški fronti. Na desni vidimo avstro-ogrskega poveljnika Svetozarja Boroevića, na levi pa italijanskega poveljnika Luigija Cadorno. Pod njima je rekonstrukcija delčka kamnite krajine, v kateri so posejani ostanki vojnih bojišč.

V razstavnih vitrinah vidimo osebne premete vojakov, pisma, ki so jih z bojišč pisali svojim najdražjim, odlikovanja ter seveda opremo in orožje. Posebej nas pritegnejo rekonstrukcije bivalnih prostorov in kovačije, opremljene z originalnimi predmeti iz tistega časa.

Panoramski pogled na prizorišče najhujših bojev, Krnsko pogorje, ima v ospredju rekonstrukcijo strelskih jarkov s smrtonosnim orožjem. Razkošna lepota pokrajine v trpkem nasprotju z najbolj strašnim orožjem tistega časa. Težko dostopna skalna pobočja in vrhovi, na katerih so se uničevalni grožnji nasprotnikovega orožja pridružile še naravne sile kot so snežni plazovi, viharji, strele in mraz.

/www.muzej-predjama.si

Z razstavo te izjemno raznovrstne zbirke se poklanjamo spominu na vojake vseh narodov, ki so umrli v strelskih jarkih na skalnatih bojiščih nad reko Sočo: Slovencem, Italijanom, Nemcem, Madžarom, Hrvatom, Srbom, Bošnjakom, Čehom, Slovakom in drugim. Zbirka v našem muzeju je s tem pomembna za evropsko dediščino ter za zgodovinsko zavest narodov, živečih v prostoru nekdanje Avstro-Ogrske monarhije in Kraljevine Italije.

Naj nas spomin na prvo svetovno vojno, znano tudi kot véliko vojno, opomni, kako krhka smo človeška bitja in kako morami vsi skupaj in vsak posebej po svojih močeh prispevati, da bi na tem svetu vladal MIR.

  • V muzeju je gostinski lokal z manjšo vinoteko.

  • V muzeju v Predjami lahko poleg ogleda muzejskih zbirk kupite izdelke lokalnih pridelovalcev in obrtnikov: vina iz vinorodnih okolišev Goriška Brda, Kras, Vipavska dolina in Slovenska Istra, medice in žganja postojnskih proizvajalcev, med okoliških medarjev, izdelke domače obrti in spominke.

Urnik: junija je muzej odprt do 20. ure julija, avgusta in septembra pa od 10. do 20. ure.

Informacije

Muzej Stara dama
Predjama 13
6230 Postojna

T: 00386 41 730 690
E: info@muzej-predjama.si
http://www.muzej-predjama.si/sl/

Preberite še: Ljubljana domače turiste vabi z dvodnevnimi paketi. Posebne ponudbe za družine!  ali Kateri kotiček v Sloveniji bi po vašem mnenju morali vsi obiskati?