V Črni na Koroškem odprli najdaljšo jeklenico za spuste v Sloveniji! Minuta spusta in 120 km na uro

V Črni na Koroškem odprli najdaljšo jeklenico za spuste v Sloveniji! Minuta spusta in 120 km na uro (foto: Občina Črna na Koroškem) Občina Črna na Koroškem
6. 7. 2020

V Črni na Koroškem so v soboto odprli novo turistično atrakcijo, najdaljšo neprekinjeno jeklenico za adrenalinske spuste v Sloveniji. V poklon sedmim domačinom, ki so bili udeleženci zimskih olimpijskih iger, so novo atrakcijo poimenovali Olimpline.

Obiskovalci Črne so dogajanje lahko spremljali prek velikega zaslona, ki so ga postavili pred črnjanskim kulturnim domom.

Sicer pa 1260 metrov dolga jeklenica za adrenalinske spuste poteka z Navrškega Vrha nad Črno navzdol proti črnjanskemu smučišču. Pristajalna ploščad je v bližini kmetije Kogelnik.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1260m čistega užitka po tem, ko enkrat zbereš pogum 🔥🤩 #olimpline #geoparkkaravanke @obcinacrnanakoroskem @feelslovenia @discover_koroska @olimplinecrna

A post shared by Iza Mlakar (@izamlakar1) on

Po 'zip linu' se je med prvimi spustila tudi odlična odbojkarica s Koroške Iza Mlakar.

Občina Črna na Koroškem

Višinska razlika med začetno in končno točko je 200 metrov. Spust po jeklenici traja približno eno minuto, adrenalinski navdušenci pa lahko pri tem dosežejo hitrost do 120 kilometrov na uro.

Po jeklenici so se že spustili nekateri nekdanji olimpijci in drugi koroški športniki, za ostale obiskovalce jeklenico odpirajo v četrtek, 9. julija.

Olimpline je del čezmejnega projekta Naravni geološki igralni prostor Peca z akronimom NatureGame, ki se izvaja na območju Geoparka Karavanke. V okviru programa sodelovanja Interreg Slovenija-Avstrija je projekt sofinanciran s sredstvi evropskega sklada za regionalni razvoj in sredstvi avstrijske dežele Koroške.