10 stebrov zdravega in trdnega razmerja - na koliko teh sloni vajino razmerje?

10 stebrov zdravega in trdnega razmerja - na koliko teh sloni vajino razmerje? (foto: Profimedia) Profimedia
5. 9. 2021

Velika verjetnost je, da vajin odnos že stoji na teh stebrih, vendar ...

V službi ste se odrezali. Projekt, na katerem ste delali zadnja dva meseca, se je izkazal za več kot uspešnega in deležni ste bili pohval. Zasluženo. Zaradi tega ste dobesedno poleteli med oblake.

Vse dokler … Niste začeli razmišljati o enem delčku, ki bi ga bilo morda »treba malce izboljšati«.

Čez nekaj dni ... Na kaj najprej pomislite, ko pomislite na projekt? O tistem »negativnem« delu seveda. Zavedate se, da je povsem nesmiselno, da vas ta malenkost moti. Navsezadnje je pri projektu veliko več dobrega kot slabega. A preprosto si ne morete pomagati.

Na žalost enako počnemo v romantičnem razmerju ...

Imamo to težnjo, da se osredotočamo ne slabe vidike izkušenj. Zaradi tega smo bolj kritični kot je potrebno. Kmalu dobre čase jemljemo za samoumevne in ti postanejo podcenjen del našega partnerstva.

In težave? Te izstopajo. Partnerjevi brezčutni komentarji, razpoloženje in neurejenost redno pritegnejo vso našo pozornost. Če gre za odnos, kjer ni več iskric, na koncu težko opazite kaj drugega kot težave.

Kot pojasnjuje Daniel Kahneman v knjigi Thinking, Fast and Slow, vidimo le tisto, kar je pred nami, in spregledamo, česar v tistem trenutku ni tam. Ko so problemi vse, kar vidimo, se zdi, da je to vse, kar je ostalo v razmerju.

Pravzaprav imamo tako močno tendenco po osredotočanju na slabe stvari, da lahko celo ustvarimo težave, ki sicer ne obstajajo. Študija, objavljena v Science, je pokazala, če v odnosu ni večjih težav, bomo verjetno nekoč majhno težavo šteli za zelo problematično.

Ko ves čas zapravimo za osredotočanje na stvari, ki so slabe … Seveda ne moremo imeti časa, da bi cenili vse dobro, kar imamo. To ne pomeni samo, da je naš pogled o odnosu izkrivljen, ampak tudi, da zamujamo smiselno priložnost.

Medtem ko je reševanje težav eden od načinov za izboljšanje dolgoročnega romantičnega razmerja, je enako pomembno, da razmislite o partnerjevih dobrih lastnostih in pozitivnih vidikih vaše zveze.

Preusmerite pozornost, osredotočite se na tiste mirne trenutke, na katere tako hitro pozabimo – ker prav ti so vir moči.

V nadaljevanju preverite 10 stebrov zdravega in trdnega razmerja

1.

Lahko ste to, kar ste

S partnerjem se sprejemata prav takšna, kakršna sta – ne poskušata spremeniti drug drugega. Ohranite lahko svojo identiteto, brez skrbi, da bi vas partner obsojal.

2.

Sta najboljša prijatelja

Vaš partner je tudi vaš najboljši prijatelj in obratno. Kar je zelo dobra novica, saj raziskave kažejo, da so si partnerji, ki poudarjajo pomen prijateljstva, bolj predani.

3.

Počutita se udobno in blizu sta si

Brez težav in brez skrbi delita svoje občutke, se zaneseta drug na drugega in pokažeta svojo ranljivo plat.

4.

Med vama je več podobnosti kot razlik

S partnerjem imata veliko skupnega, kar pripomore k bolj zadovoljivemu odnosu.

Seveda razlike izstopajo, a pod tem kontrastom sta si v mnogih pogledih zelo podobna. Vaš partner denimo obožuje akcijske filme, vi imate raje rom-come. Zdi se velika razlika. Kar vaju povezuje je, da oba uživata v pripravi prigrizkov, s katerimi se potem zlekneta na kavč in gledata TV, medtem pa se pogovarjata še o življenjskih odločitvah ali pa se pošalita na račun drug drugega.

5.

Počutita se kot ekipa

Pogosto uporabljata midva, najino, skupaj …

6.

Zaradi partnerja rastete in postajate boljša oseba

Partner vam pomaga, da posajate boljši. Ne, partner ne prevzame kontrole in ne določa, kaj morate spremeniti, temveč vas podpira pri odločitvah.

Skupaj iščeta nove zanimive izkušnje, ki prispevajo k osebni rasti. Ko tako rasteta vidva, to počne tudi vajin odnos, pravijo raziskovalci.

7.

Delita si moč

Vsak ima svoje (strokovno) področje, na katerem je dober. Eden se morda odlično znajde, ko gre za tehnične rešitve, drugi je dober, ko gre za notranjo opremo.

Ko gre za odločanje, se moč in vpliv deli med vama. Oba imata besedo.

8.

Dobri osebi sta

Kakšno osebo si vsak želi ob sebi? Odgovor je presenetljivo preprost: nekoga, ki je zanesljiv, topel, prijazen, pošten, zaupanja vreden in inteligenten. To so lastnosti, ki poskrbijo za neuničljiv odnos.

Po mnenju raziskovalcev čustvena stabilnost pomeni bolj zadovoljiv odnos.

9.

Zaupata si

Na partnerja se moramo zanesti. Ne samo da partnerju zaupamo geslo svoje e-pošte ali mu damo dostop do bančnega računa, vemo, da partner vedno deluje v najboljšem interesu odnosa. In bo tam, ko ga boste potrebovali.  

10.

Nimata večjih težav

So problemi. In so PROBLEMI. Včasih z lahkoto spregledamo alarmne lučke – ker se preprosto ne želimo soočiti z njimi. Nespoštovanje partnerja, prevara, ljubosumje, čustvena zloraba … Vse to uničuje zvezo.

Za konec ...

Vzemite si nekaj časa in razmislite o teh desetih točkah – kako se vsaka od teh nanaša na vajin odnos. Koliko jih lahko potrdita? Koliko jih manjka?

Zelo verjetno je, da so prisotne vse – ključno je, da si vzameta čas in jih opazita. Opazujta, kaj deluje in kaj ne in gradita. 

Če ste opazili pozitivne plati, ki niso na tem seznamu, pa sploh odlično, saj seznam nikakor ni izčrpen.

A na tem mestu velja tudi opozoriti: to seveda ne pomeni, da nekaj teh pozitivnih lastnosti upravičuje vztrajanje v sicer slabi zvezi. Osredotočite se na prednosti, ki so dobre in koristne, če ste v dobrem razmerju in si želita, da bi bil še boljši. Dober odnos temelji na medsebojnem spoštovanju, ljubezni in prijateljstvu. In velja enako za oba.

Prav tako je pomembno, da se ne pretvarjate, da je vse v redu in da težave ne obstajajo. Vendar pa, ko boste cenili, koliko dobrega je v vajinem razmerju, bodo tudi vse težave, ki se bodo morda pojavile, lažje rešljive.

Prirejeno po 10 Pillars of a Strong Relationship, dr. Gary W. Lewandowski Jr.

Preverite še: