13 navad, ki vzgajajo dobro prilagojene otroke

13 navad, ki vzgajajo dobro prilagojene otroke (foto: shutterstock) shutterstock
7. 7. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Starši v današnjih časih se pogosto sprašujemo, ali prav vzgajamo svoje otroke?

Tam je vendar pisalo, da je treba … Kaj delam narobe? Ali moj otrok res zvečer težko zaspi zato, ker je čez dan predolgo gledal televizijo, tablični računalnik?

Zavedajte se, da se vsaka sprememba začne z enim staršem in enim otrokom. Odprite vama to čudovito okno priložnosti za izgraditev temeljev in meja. Vaš otrok vas nujno potrebuje, še več – dobesedno hrepeni po njih. In tako se v njem razvijajo velikodušnost, odgovornost, hvaležnost, toplina, prijaznost, pripravljenost pomagati in delovna etika.
 
Navajamo 13 preprostih načinov, ki vam pomagajo vzgojiti dobro prilagojenega otroka.
 
Meje

Težko jih je postaviti in se jih držati. Zlasti če vas otrok odrine ali pa vam celo reče, da vas sovraži. Zapomnite si, da se takrat odziva na način, ki ga pozna.Meje vašemu otroku pomagajo, da uspeva, ne pa, da se počuti omejenega. Meja mora biti kot zid, in ne kot vrata, ki se od časa do časa na stežaj odprejo. Otrok se bo zaletaval v ta nevidni zid, toda sčasoma se bo naučil na drugačen način zadovoljevati vaše in svoje potrebe.

Rutina

V otroštvu je toliko novega in izzivov. Otroci se morajo naučiti samoobvladanja in sočutja. Kako najdejo prijatelja in kako se vedejo do njih. To se zanje VELIKE stvari. Rutine otrokom pomagajo pri občutkih nadzora, če pa bodo vedeli, kdaj so obroki, kdaj se igramo, kdaj se gre spat, bo to v njihova življenja prineslo pravo olajšanje.
 
Zgodnje odhajanje v posteljo

Spanec je nujen za zdrav razvoj možganov. Pomaga predelati dnevne dogodke in se nekaj iz njih naučiti. Otroški možgani se neprestano razvijajo in ustvarjajo nove nevralne povezave.
Otroci danes odhajajo v posteljo vse pozneje, v postelji pa še težko zaspijo. Pomagajte jim torej, da bodo začeli odhajati v posteljo precej bolj zgodaj.

Sočutje

Otrok za srečo in uspeh potrebuje predvsem sočutje. To je veščina, ki se nam pomaga postaviti v
kožo drugega. Raziskave kažejo, da sočutje igra veliko vlogo pri napovedi otrokove sreče in uspeha.
  
Objemi

Ugledna družinska terapevtka Virginia Satir meni, da potrebujemo štiri objeme na dan za preživetje, osem objemov za vzdrževanje zadovoljstva, dvanajst objemov na dan pa za rast.
Objemanje sproži izločanje oksitocina, ki ima pomembne učinke na naše telo – med drugim tudi na rastni hormon.

Igrivi starši

V življenju ne najdemo več dovolj časa za zabavo in igre. Naši dnevi so polni stresa, obveznosti in dela in mnogo staršev niti ne opazi, da nimajo prav nobene povezanosti s svojim otrokom.
Vzemite si čas in odložite telefon ter ugotovite, kaj potrebuje vaš otrok. Zabavni filmčki in recepti ter novice bodo še vedno na svojem mestu tudi čez nekaj let, vaš otrok pa ne bo nikoli več majhen.

Zunanje aktivnosti

Igre zunaj izboljšajo kreativnost, šolski uspeh in tudi čustveno stabilnost. Otroci, ki jim primanjkuje igranja zunaj, se veliko jočejo, težko držijo svinčnik, drugih otrok pa se ne dotikajo ravno ljubeče.

Več omejitev tehnologije

Za razvoj možganov otrok potrebuje tudi določene stimulacije iz zunanjega okolja. Toda teh ni na zaslonih računalnikov ali televizije.

Opravila

Od njih imajo otroci le koristi. Raziskave kažejo, da imajo otroci, ki morajo opravljati določena domača opravila, višjo samozavest, so bolj odgovorni, se bolje spopadajo z jezo in so tudi uspešnejši v šoli. Raziskava Martyja Rossmana tudi kaže, da ima to pozitiven učinek tudi v odraslem življenju.

 
Počasni dnevi

Od časa do časa si vzemite čas in samo opazujte otroke med igro, pisanjem naloge, ko jedo prigrizek. Zapomnite si, kako izjemni so vaši otroci.

Glasba

Znanstvene raziskave so pokazale, da možgani otrok, ki se učijo igrati glasbilo, slišijo in procesirajo zvoke, ki jih drugače ne bi slišali. To jim pomaga pri ‘nevropsihološkem razlikovanju’ med določeni zvoki, ki lahko pomagajo pri pismenosti, in to se kaže tudi v boljših šolskih rezultatih.

Berite jim knjige

Začnite že, ko so dojenčki in nato vse do let, ko znajo brati že sami. Otroci se med branjem počutijo blizu svojim staršem, ti jim pomagajo razumeti svet okoli njih in iz njih razvijajo sočutne osebe.
  
Izkušnje, ne stvari

Otroci potrebujejo manj stvari in veliko več pomembnih izkušenj. Ne bodo si zapomnili, kaj so imeli, temveč prej, kako so skakali v vodo, kako sta skupaj gradila peščeni grad na plaži … Najboljše življenjske izkušnje so skoraj zastonj – piknik v parku, pihanje mehurčkov na dvorišču, risanje s kredo po asfaltu ali pa brcanje z žogo. Ena stvar pa je vsemu temu skupna: počnete jih skupaj z otrokom.