2 koraka, ki jima nujno sledite za bolj trdno zvezo

2 koraka, ki jima nujno sledite za bolj trdno zvezo (foto: Profimedia) Profimedia
19. 2. 2021

Po mnenju strokovnjakov gre zveza skozi pet faz, od spoznavanja do konca. Skupni cilji pa odločajo o tem, v katero smer se bo razmerje nadaljevalo in ali bo prišlo do zadnje faze – konca. Z naslednjimi koraki obogatita življenje in okrepita vajino zvezo.

Zastavljanje osebnih ciljev s partnerjem je lahko dvorezni meč.  Po eni strani, če jih dosežete, občutite veselje zaradi uresničitve aspiracije, vendar če vam to ne uspe, občutite razočaranje in ste »prisiljeni« ponovno skupaj ovrednotiti svoje ambicije.

Z vidika osebnega razmerja pa lahko zastavljanje skupnih ciljev, seveda z veliko mero osebnega dogovora in pogovora, tudi obogati življenje para ter podpre njuno vez.

Anatomija razmerja

Nobeno razmerje ni enako drugemu, prav tako kot se ljudje spreminjajo skozi čas, se tudi razmerje. Po besedah Donalda Petersona, enega od avtorjev knjige z naslovom 'Koncepti ciljev v osebni in družbeni psihologiji', obstaja pet glavnih stopenj, ki jih izkusimo pri bližnjih razmerjih, in sicer:

  • spoznavanje,
  • gradnja,
  • nadaljevanje,
  • poslabšanje in
  • konec.
Seveda vsa razmerja ne gredo skozi naštete faze in tudi ne po istem vrstnem redu, vendar naj bi bili prav skupni cilji določujoči pri tem, v katero smer se bo razmerje nadaljevalo.

Stephen John Read in Lynn Carol Miller, nadaljnje govorita o tem, da številni posamezniki kreirajo projekcije o uspešnosti odnosa na podlagi tega, kako se ujemajo in usklajujejo z življenjski cilji in stili.

Ideja, da se nasprotja privlačijo je bila spovržena kot mit, saj številne raziskave dokazujejo, da so si poročeni posamezniki večinoma med seboj podobni, vsaj kar se tiče življenjskih ciljev, interesov, vrednot, osebnih prepozicij, prav tako pa v stopnji izobrazbe, ekonomičnega statusa in drugih družbenih spremenljivkah. Če ne drugače, pa stremijo k temu, da bi si bili podobni.

Z drugimi besedami, tudi pri ovrednotenju potencialnega partnerja, ljudje gledajo na to, da lahko dosežejo skupne cilje, na primer z intelektualno stimulativnimi pogovori, imeti otroke, ustvariti določen način življenja itd.

2 koraka, ki jima nujno sledite za bolj trdno zvezo

Cilji odnosa lahko zajemajo širši obseg spremenljivk, vključno s problemi reševanja, obsegom čustvene podpore, finančnih ciljev, ustvarjanja družine.

Eden izmed načinov skupnega zastavljanja ciljev, kar okrepi vajino zvezo, je ...

Da imata s partnerjem vsakotedenski sestanek, kjer si zastavita ključne točke, ki jih želita spremeniti ter s tem posledično okrepiti razmerje.

Naslednji teden zopet preglejta ugotovitve iz prejšnjega tedna, da jasno uvidita, na čem morata še vedno delovati.

Pri procesu pogovarjanja in ustvarjanja skupne vizije prihodnosti delite

  • vsaj tri pozitivne stvari, ki jih cenite, ki jih je partner storil v preteklem tednu,
  • ter eno negativno stvar, ki vam ni bila všeč.

Čez čas posameznika namreč prevzameta navado odprtega pogovora o tem, kje se nahajata pri odnosu ter v katero smer želita, da napreduje.

Drugi način, kako si lahko s partnerjem zastavite cilje je ...

Da sledite navodilom, opisanih v knjigi: 'Zastavljanje ciljev: Kako ustvariti plan delovanja in doseči cilje'.

Avtorja Susan B. Wilson in Michael S. Dobson svetujeta, da si skupne cilje zapišeta, skupaj z datumi uresničitve, zato da jih potem tudi udejanjita.

Del določanja teh ciljev je preverjanje in zagotavljanje, da so realistični, spremljanje napredka in povratne informacije. Pri tem svoje želje izrazita na način, ki ne bo spodbudil dolgotrajnih zamer, ter razvijajta smernice za gradnjo kratkoročnih in dolgoročnih ciljev.

Od zunanje do notranje motivacije.

V nedavni študiji so raziskovalci preučevali razmerje med samoregulacijo in zadovoljstvom v razmerju. »Posamezniki, ki izkušajo višjo raven zadovoljstva v razmerju, kažejo večjo raven samonadzora, osredotočenja na cilje, zaznano podporo partnerja ter pozitivna občutenja pri uresničevanju ciljev.«

Z drugimi besedami, ko se zadovoljstvo v vašem razmerju poveča, se poveča tudi motivacija za učinkovito samoregulacijo svojih dejanj in kreacijo napredka pri doseganju ciljev.

Sodeč po Petersonu, se cilji med partnerjema po navadi nagibajo k temu, da pokrivajo vzajemno transformacijo oz. osebno preobrazbo.

Kot primer: osebo, ki je prenehala kaditi, da bi ugodila svojemu partnerju, dogovori resnično privedejo do tega, da ji kajenje postane odvratno. Spremembe v osebnih prepozicijah so neodvisne od razmerja, vendar ko se zgodijo, so uspešne, ker z nagradami v razmerju preusmerijo motivacijo iz zunanje v notranjo. 

Vsaka unija je omejena z biološkimi in osebnimi željami posameznikov v razmerju, njihovo redno spremljanje pa lahko dolgoročno okrepi skupne interese in vrednote.

Vir: www.livestrong.com

Preberite še: Ko nekoga zares ljubite, mu pogosto zastavite teh 10 vprašanj