20 resnic, ki vam bodo olajšale življenje

20 resnic, ki vam bodo olajšale življenje (foto: Profimedia) Profimedia
8. 9. 2021

Vedno se da še kaj spremeniti in popraviti na bolje, da nam bo v življenju lažje. Preberite spodnje resnice, ki jih marsikdaj pozabimo in dovolimo, da nas po nepotrebnem preplavijo skrbi.

1. Ljudje pridejo in grejo

S staranjem se naš krog prijateljev manjša. Nekega dne nam je nekdo zelo všeč, potem pa se naša osebnost spremeni in presenečeno ugotovimo, da nas nič več ne povezuje. To ni nič hudega. Če iz našega življenja nekdo odide, nastane prostor za drugo osebo. Najbolje je, da to sprejmemo in gremo naprej.

2. Vsaka lekcija ima svojo ceno

Vsak kdaj trpi, vsak pozna bolečino – brez nje ne bi poznali užitka in veselja. Enkrat nekoga prizadenemo mi, drugič pa nekdo prizadene nas. Dobro je, da se naučimo soočati z to žalostjo – da si dovolimo jokati in občutiti vsa tista čustva, ki bi jih najraje potlačili. … Potem pa obrnemo nov list! Ne smemo pustiti, da nam uničena pretekla razmerja in slabe izkušnje ubijejo vero v ljubezen in prijateljstvo. Z vsako izkušnjo smo bogatejši.

3. Negujte svoje odnose

Ljudje, ki nas imajo radi in tisti, brez katerih si ne predstavljamo življenja, so zelo dragoceni. Potrudite se, da ostanejo v vašem življenju. Ne dovolite, da med vas pridejo vsakdanje obveznosti, dolge ure v službi in druge stvari, ki čez nekaj let sploh ne bodo več pomembne. Ljudje, ki so bi dali za vas roko v ogenj, so redki. Zapomnite si to.

4. Če hočete imeti dobre odnose, morate v to vlagati energijo

Negujte odnose z vsemi, ki jih imate radi. Še najbolj s tistimi, ki jih včasih jemljete za same po sebi umevne: starši, partner, otroci. Ko se nekdo preneha truditi, izkazovati pozornost, ko pusti, da čas naredi svoje, je ponavadi že prepozno. Ne pustite, da globoke vezi umrejo.

5. Trava je bolj zelena, če ima dovolj vode

Včasih ste ljubosumni na prijatelje, sorodnike in znance, ki so po vašem mnenju bolj uspešni. Morda je to samo v vaši glavi. Pa vendar: vsi se morajo zelo truditi, da dosežejo cilje, četudi je slika od daleč morda videti drugačna. Namesto, da se primerjate, se osredotočite na svoje sanje in aktivno zasledujte svoje cilje. Nič ne pade z neba.

6. Ne morete zadovoljiti vseh

Nikakor. Nikdar. Potrudite se za tiste, ki vam veliko pomenijo, ni pa vam treba iti prek sebe, da bi nekomu dokazali, da ste vredni pozornosti in ljubezni. Ne morete biti všeč vsem in prej ko se sprijaznite s tem, lepše življenje boste imeli. Ne spreminjajte se, da bi nekoga očarali. Tisti, ki so vas vredni, vas bodo sprejeli točno takšne, kot ste. Vi pa njih.

7. Zavedajte se, kateri 'poslovni' odnosi so pomembni

Ne pravimo, da se je treba določenim ljudem prilizovati, ampak nič ne škodi, če vzpostavite dobre odnose s tistimi, od katerih je delno odvisna vaša prihodnost. Tukaj mislimo na profesorje, šefe in razne uradnike. Poskusite se jim približati, spoznajte, kaj imajo radi in kakšni so kot osebnosti. Osebni pristop vas lahko pripelje mnogo dlje kot hladna profesionalna distanca.

8. Veze in poznanstva so pomembna

Žal, tako pač je. Če hočete uresničiti svoje sanje, boste potrebovali zaledje. Zato se spravite ven in spoznavajte ljudi. Četudi vam je mingljanje zoprno, vam bo koristilo, verjemite. Nekje je treba začeti. Opravljajte prostovoljna dela, poletne praske, službice za polovični delovni čas … predstavite se vsem, ki vam lahko na vaši poti kakorkoli pomagajo. Večji krog poznanstev boste imeli, več ljudi bo vedelo za vas in vas komu priporočilo. 

9. Briga jih!

Ljudje nimajo časa, da bi razmišljali o vas ali pa se sekirali zaradi vaših težav. Vsak ima polno dela s seboj. Zato se nehajte že enkrat pritoževati in igrati žrtev. Če ste nezadovoljni, ukrepajte! Vsak je odgovoren za svojo srečo.

10. Nihče vam nič ne dolguje

Vsak je sam odgovoren zase – starši so vas vzgojili, zdaj pa ste prepuščeni sami sebi. Ne morete se nenehno zanašati nanje in na njihovo pomoč (pa naj bo finančna ali emocionalna). Če nekaj hočete, se potrudite, da to dobite. Nikomur ni bilo še nič podarjeno. Če vam nekdo pomaga, bodite hvaležni, nikar pa ne pričakujte, da bodo drugi vedno reševali vaše težave in vam krili hrbet. Če boste trdo delali, se bo obrestovalo. Zagotovo!

11. Videz ni vse – bolj pomembna je energija, ki jo oddajate

Razumite vendar, da je mnogo bolje, če vas nekdo ljubi zaradi vaše (p)osebnosti, kot pa zato, ker imate dolge noge ali plosk trebuh. Bodite spoštljivi do sebe in se zavedajte svojih kvalitet. Bolj, ko se staramo, manj pomemben je videz. In verjemite: ko nekoga prvič vidimo, na nas naredi vtis – ali pa nas odbije - njegov odnos, ne lepota. Kar je pomembno je, kako se ob nekom počutimo, ne kako ta človek izgleda. Saj veste: ko ste zaljubljeni, sploh ne vidite dejanskega obraza vaše ljubljene osebe - opazite žar v očeh, jamice v licih ... ne glede na vse: takrat je ta človek za vas najlepši na svetu.

12. Včasih je treba požreti ponos

Naučite se prepoznavati svoje napake in se zanje tudi opravičite. Prijateljstva so vredna več od vašega ega. Dobri odnosi vsem olajšajo življenje. Spomnite se na to, ko ste v družbi ljudi, ki vam niso najbolj po godu. Četudi sovražite šefa, mu zaželite dobro jutro. To bo obema bolj koristilo, kot skisan nasmeh.

13. Samo če ste pomirjeni s seboj, ste lahko srečni

Ne iščite potrditve s strani drugih, saj boste pogosto razočarani. Sami ocenite svojo vrednost. Ne računajte na to, da vas lahko osrečijo drugi. To ni njihovo delo. Imejte se radi. Bodite samozavestni. To je tisto, kar dela človeka seksi!

14. Ne bojte se zavrnitve in posmehovanja

V človeški naravi je, da sodimo druge. To hote ali nehote počnemo vsi. Kar navadite se: pogosto boste slišali komentarje, ki vam ne bodo po godu. Nič zato. Vztrajajte se svoji začrtani poti in ne dovolite, da vam kdorkoli ubija duha. Naučite se smejati na svoj račun! Ne jemljite vsega tako osebno. Naučite se sprejeti konstruktivno kritiko in zavreči bedarije, ki jih slišite.

15. Ne, življenje ni pošteno

Se trudite in trudite, pa ni vidnega uspeha? Življenje ni pošteno in nikoli ne bo. Če se boste trudili še naprej, boste dosegli svoj cilj – dajte času čas.

16. Živite po svojih načelih

Držite se svojih vrednot, ne glede na mnenje okolice. Če hočete biti vegan, se mirne vesti poslovite od živalskih produktov. Če verjamete v drugo priložnost, si jo dopustite. Če hočete biti prijazni do vseh, bodite. Samo tisti, ki se ravnajo po svojem notranjem glasu, so zares srečni.

17. Bodite hvaležni

Vedno! Nikoli ne bomo dobili vsega, kar si želimo – ampak, če iskreno premislimo, veliko stvari že imamo. Ne smemo jih jemati za samoumevne. Nikdar. Vedno bo obstajal nekdo, ki je boljši, pametnejši, lepši, bolj bogat … od nas. In obratno. Vse, kar lahko naredite je, da se trudite biti najboljša verzija sebe.

18. Pametno izbirajte svoje bitke

Premislite, katere stvari so vredne vaše pozornosti in opustite vse tisto, kar vas izčrpava. Poslovite se od negativizma in od čustvenih vampirjev. Če ste prepričani, da vam nekaj pripada, pa se borite, borite in še enkrat borite. Določite svoje prioritete in se jih držite. Bodite ponosni na male zmage.

19. Poskusite videti širšo sliko

Kadar ste razburjeni, ne morete videti stvari takšnih, kot so v resnici. Umaknite se, vzemite si čas in poskusite na stvar pogledati še iz drugih zornih kotov. Ne odločajte se impulzivno. Pogosto vidimo stvari samo tako, kot si jih želimo videti. Znak, da smo zrele osebnosti, je tudi to, da se ne bojimo resnice. Kdor se je sposoben soočiti z njo, je zares močen.

20. Bodite prijazni

Do sebe, do drugih ljudi, do živali in do planeta. Prijaznost nas prav nič ne stane, veliko pa pove o naši osebnosti – kadarkoli in kjerkoli.Preberite še: 11 namigov, kako poskrbeti za vsakodnevne trenutke sreče v svojem življenju 15 stvari, za katere bi si morali (spet) vzeti čas

Vir: Thought Catalog