3 meje, ki jih mora postaviti vsaka samska ženska (za njeno dobro!)

3 meje, ki jih mora postaviti vsaka samska ženska (za njeno dobro!) (foto: profimedia) profimedia
27. 4. 2021

Pravzaprav moramo meje postaviti čisto vsi, da bi lahko napredovali in se zavzemali za vrednote, ki jih postavljamo na prvo mesto. Tokrat se osredotočimo na to, kakšne meje naj postavijo samske ženske. 

Najprej poglejmo, kaj sploh pomeni postaviti meje. Govorimo o takšnih omejitvah, ki bodo samskim ženskam pomagale krmariti med zmenki in potencialnimi partnerji in s katerimi bodo lahko ostale zveste samim sebi.

Meja mora določati, kaj je še sprejemljivo za žensko in kaj ne. Ne gre za nadzorovanje ostalih, ampak za skrb zase. Meje pomagajo razumeti, kdaj narediti korak naprej in kdaj se je bolje umakniti, reči ne. O njih ni potrebno razlagati drugim, pomembno je le, da ženska sama ve, kje jih je postavila. 

Katere 3 pomembne meje mora samska ženska postaviti?

1. Fizična meja

Tvoje telo je sveto in samo tvoje. Sama lahko določiš, kaj bo prestalo in česa ne. Pri postavljanju mej bodi pozorna na to, da le-te podpirajo tvojo vrednost, samozavest in samopodobo. Pomembno je, da se zavedaš, kako daleč si pripravljena iti na prvih zmenkih, in ko pride do intimnosti. 

Zapomni si: vsak, ki te bo vreden in bo hotel postati del tvojega življenja, te bo zaradi postavljenih mej cenil. Kdor jih ne bo razumel, ni vreden tvojega časa. 

2. Čas je dragocen

Nihče ne mara čakanja in vsi imamo prijatelja, ki vedno zamuja. Morda za samske lahko celo rečejo, da imajo tako ali tako več časa ... Pa to ne bo držalo. 

Če se osredotočimo predvsem na zmenke in ljubezensko življenje, ne dovoli, da bi te pustili čakati. Včasih se zgodi nepredvidljivo in takrat je zamuda seveda opravičena, a nikoli ne čakaj osebe vedno, ko se dobita. Tvoj čas je vreden in tega se zavedaj! Prav tako se ne zapletaj dolgo z nekom, ki si vzame nekaj dni, preden odgovori na sporočilo in naredi načrte. Se boš večno prilagajala in tik pred zdajci odpovedovala srečanja?

Še najpomembnejše: če od nedolžnih zmenkov želiš narediti korak naprej, druga oseba pa bi se rada še malo zabavala, pojdi naprej. Sama. In najdi nekoga, ki bo vreden tvojega časa. 

3. Čustvene meje

Vsak človek si zasluži, da mu izkažejo spoštovanje. Tudi če gre za prve zmenke, na katerih se zabavaš in še ne razmišljaš o resni zvezi, poskrbi, da nihče ne prestopi čustvenih mej. Konec koncev ljubezen ni le igra, saj gre za resnične ljudi, njihova čustva, veselje in povezanost. 

Jasno začrtaj, kako dovoliš, da ljudje ravnajo in govorijo s tabo in kakšnih besed ne boš prenašala. To bo olajšalo izbiro, kdo je primeren potencialni partner in kdo ne.