3 nevsakdanje spolne prakse, ki koristijo vašemu zdravju

3 nevsakdanje spolne prakse, ki koristijo vašemu zdravju (foto: Profimedia) Profimedia
13. 3. 2021

Vam kri po žilah požene kakšna deviantna spolna praksa, ob kateri drugi ljudje neodobravajoče odkimavajo? Znanost pravi, da je verjetno dobra za vaše zdravje.

Odkrivanje kompatibilnega spolnega partnerja je ena zahtevnejših življenjskih preizkušenj. Ker smo si vendarle vsi zelo različni in to raznolikost potem prevajamo tudi v seksualne želje. Najti nekoga, ki se bo s temi željami strinjal ali pa jih vsaj razumel, je potem le ena velika tombola.

A naj vas potolaži vsaj to – bolj nenavadna je spolna praksa, h kateri ste nagnjeni, bolj se verjetno znanost strinja, da je koristna za vaše zdravje.

Tule so tri, za katere so našli celo dokaze.

BDSM (vezanje-dominacija-sadomazo) koristi mentalnemu zdravju

Le kako naj ne bi, saj je bil Christian Grey iz Petdesetih odtenkov vrhunski bogataš že pri tridesetih. No, v kolikor pogrošne romane ne sklepate za akademsko literaturo, pa se lahko zanašate na publikacijo Journal of Sexual Medicine, v kateri je bila objavljena študija z 902 udeleženci, ki prakticirajo BDSM aktivnosti in 434 udeleženci, ki jim je preferenčna seksualna aktivnost misijonarski položaj ob glasbi saksofona.

In študija je pokazala, da so ljudje, nagnjeni k BDSM praksam, mentalno bolj zdravi kot tisti, ki prisegajo na popolnoma nevtralen seks.

Razlog tiči v ekstrovertiranosti ljudi, ki so odprti za nenavadne spolne praske, kar posledično pomeni, da so bolj odprti za nove izkušnje in zato manj nevrotični, kažejo manj znakov anksioznosti in paranoje.

Prav tako so bolj zaupljivi do partnerjev, verjetno tudi zato, ker jih imajo z verigo priklenjene na ogrodje postelje. Hah, saj se samo hecamo.

Seks med menstruacijo ublaži krče

Večina ljudi se zgrozi ob misli na menstrualno kri, zato bi verjetno mnogi najraje kar preskočili ta del.

A počakajte – za fasado neprijetnosti se skriva odlično zdravilo za njene krče. Orgazmične kontrakcije maternice so namreč po besedah znanstvenikov kot nežna notranja masaža, kar močno olajša menstrualne krče.

Prav tako so njeni nežni predeli v tem obdobju veliko bolj občutljivi, kar avtomatično pomeni boljši seks. Zato le pograbite dodatno brisačo in izkoristite ta čudoviti termin.

Poliamorija je ključ do kvalitetnejših razmerij

Wikipedija nas pouči, da je poliamorija pretenciozna grška beseda za odprta razmerja.

Ali bolj natančno: poliamorija se prakticira iz želje po več kot enem intimnem razmerju v soglasju z ostalimi udeleženci. V prevodu to pomeni, da se oba partnerja v paru odločita seksati z drugimi ljudmi, medtem ko ljubita le drug drugega. Po potrebi lahko sicer začneta ljubiti tudi druge ljudi, da se potem vse skupaj razvije v kompleksno multi-razmerje.

Znanost pravi, da so ljudje v odprtih razmerjih, torej tistih najbolj osnovnih variantah poliamorije, kjer moški in ženska sicer sta v odnosu, a drug drugemu dovolita, da imata druge spolne partnerje, v bistvu v najbolj trdnih razmerjih!

Verjetno se v tej točki sprašujete, kako je to mogoče. Kaj pa ljubosumje? Posesivnost? Nezaupanje? Biblično zapovedana monogamija?

Razlog, zakaj so poliamorični odnosi tako kvalitetni, tiči v komunikaciji. Komunikacija je v takšnih razmerjih še bolj pomembna, saj mora odnos temeljiti na odkritosti.

In kot nas učijo vsi strokovnjaki za odnose, je komunikacija v odnosu najpomembnejši faktor.

Ljudje v poliamoričnih odnosih so tako preprosto boljši v odnosih kot ostali – ne le, da več komunicirajo, ampak tudi nimajo problemov z ljubosumjem (ker tako ali tako za drug drugega vedo, da seksa z drugimi), nimajo težav z zaupanjem (ker je odnos tako ali tako odprtega značaja) in se znajo bolje posvečati drug drugemu takrat, ko to šteje. Plus verjetno to, da s svojih zunajzakonskih pohodov domov nosijo vedno nova seksualna odkritja.

Preverite še: