3 pokazatelji, da še NI čas za razhod

21. 2. 2023
Deli
3 pokazatelji, da še NI čas za razhod (foto: Profimedia)
Profimedia

Ljudje v svojih romantičnih odnosih kdaj pridejo do točke, kjer se vprašajo, če je še smiselno nadaljevati zvezo ali jo končati. Toda kako vedeti, kdaj je še možnost, da se zveza obdrži?

Pokazatelji, da je zvezo še dobro obdržati:

Niste se še pogovorili o težavi in je vzajemno skušali rešiti

Če razmišljate o razhodu s partnerjem kot o takojšnjem odzivu na nov izziv v razmerju, se morda splača najprej upočasniti in resnično razmisliti o svojih možnostih. Kadar vam je za nekoga resnično mar, je treba odločitev, da se z njim razidete, vzeti resno.

Resnica je, da je skoraj vsako težavo v razmerju mogoče odpraviti, obvladati ali kako drugače rešiti, če sta se oba pripravljena potruditi. Če se s partnerjem še niste pogovorili o težavi in vzajemno poskušali odpraviti težave, je to morda možnost, ki jo je treba raziskati, preden se razidete.

Prizadevate si, da bi odnos deloval in tudi partner se trudi

Včasih še tako obetajoč odnos zameglijo rane iz otroštva, ki se pričnejo odpirati in zrcaliti določene čustvene ranjenosti tako pri enem kot pri drugem partnerju. Čez to je večkrat zelo težko objektivno videti realno situacijo. Razreševanje stvari, ki jih je potrebno, da bi se odnos izboljšal, je dober znak, da se dejansko tudi lahko izboljša.

Če si odnosa v sebi želite in je tako tudi z druge strani, ter si oba prizadevata za to, da bi uspelo, je to znak, da bi morala ostati skupaj, da vidite, ali je mogoče vaše izzive rešiti. Za spremembe je potreben čas, a če ste ji že uvedli oziroma jih še boste, vam bo morda koristilo, da malce počakate, da vidite kaj in v katero smer se bodo razpletle.  

Razlog morebitnega razhoda so osebni strahovi, ki nimajo veze s kakovostjo razmerja

Na splošno velja, da če nenehno razmišljate o razhodu s partnerjem, je to običajno znak, da z razmerjem niste povsem srečni ali zadovoljni. Toda, lahko so vmes tudi težave, ki jih imate izključno vi in s tem, da želite prekiniti zvezo, dejansko odnos sabotirate.

Včasih ljudje čutijo potrebo po prekinitvi celo dobrih razmerij zaradi svojih osebnih strahov - na primer strahu, da bi bili prizadeti ali zapuščeni, strahu, da bi jim razmerje vzelo svobodo, da bi bili kako drugače nesrečni, ali bojazni, da bi zamudili nekaj boljšega.

Ti strahovi morda nimajo nobene zveze s kakovostjo razmerja, v katerem ste, zato se zazrite vase in temeljito razčistite razloge za željo po prekinitvi razmerja. Če želite oditi, ker vas je strah dobre stvari, vam bo morda bolj koristilo, če se boste naučili sprejeti nekaj tveganja in ranljivosti, da bi v svoje življenje sprejeli ljubezen. Če veste, da imajo pretekle travme ali osebne težave, ki niso povezane s trenutnim razmerjem, vpliv, lahko poiščete svetovanje, da bi se spoprijeli s temi vprašanji in dali razmerju priložnost.