4 stvari, ki lahko vodijo v razpad zveze ali zakona

4 stvari, ki lahko vodijo v razpad zveze ali zakona (foto: Profimedia) Profimedia
7. 1. 2021

To je le nekaj od razlogov, zaradi katerih se začne krhati odnos in jim vsekakor velja nameniti nekaj pozornosti.

1. Pomanjkanje komunikacije

Komunikacija je ključnega pomena za tesen odnos. S partnerjem se morata pogovarjati. O dobrih in slabih stvareh, kaj je tisto, kar cenita drug pri drugem in kaj tisto, kar vaju jezi ... Neizgovorjena čustva, zlasti negativna, začnejo ustvarjati težave.

Tudi pomanjkanje intimnosti lahko vodi v razpad zveze ali zakona, še posebej, če se o svojih težavah pogovarjate s prijatelji, s partnerjem pa ne.

2. Pomanjkanje razumevanja

V zvezi pogosto vidimo partnerja takšnega, kakršnega si želimo, da bi bil, in ne takšnega, kot je. Lahko ga idealiziramo ali povsem nasprotno, nanj projiciramo negativne lastnosti. Vidimo ga denimo kot zelo kritičnega, čeprav ni tako, vendar smo morda sami odraščali z ljudmi, ki so imeli takšne lastnosti.

Ko partnerja vidite kot podaljšek sebe, lahko ravnate napačno ali kritizirate na način, ki ruši odnos.

Težko ga/jo razumete. To nerazumevanje pa začne posegati globoko v vajin odnos. Nenadoma si ne stojita več ob strani, temveč le kritizirata. Prenehata delati tiste majhne, a tako pomembne stvari, ki vama polepšajo dneve … Iskren nasmeh, ljubeč dotik, prijazne besede.

Partnerja morate videti takšnega, kakršen je, videti morate njegove/njene prednosti in slabosti. A se ne osredotočati zgolj na njegove/njene napake ter se prepuščati kritičnim mislim.  Prav tako pa si ne smete ustvarjati grandiozne podobe.

3. Pomanjkanje izkazovanja ljubezni in naklonjenosti

V vsako zvezo se vplete nekaj monotonosti – kar ne pomeni, da je postala zveza dolgočasna ali da čustva ugašajo, temveč, da sta oba bolj sproščena.

Toda zveze kljub vsemu ne bi smela nikoli jemati za samoumevno, občasno se vrnita na začetek, ko sta poskušala oba narediti vtis drug na drugega.

4. Skrivanje ranljivosti

Ko drug pred drugim skrivata svoje strahove, negotovosti in brazgotine. In nikoli ne pokažeta svoje nežnejše in občutljivejše plati.

Naj vas ne bo strah povedati, kdaj ga/jo potrebujete. Naj vas ne bo strah povedati, da potrebujete objem ali le toplo besedo. Naj ne bo ego močnejši od vašega srca. A tudi, ko partner pokaže svojo ranljivo plat, mu/ji stopite naproti.

Seveda so razlogi za razpad zveze pogosto precej bolj zapleteni in sežejo globlje, včasih dlje v vajino preteklost, a tudi tem štirim točkam velja nameniti pozornost. Če se s partnerjem lahko zavežeta, da boste skupaj poskušala izboljšati svojo povezanost in zadovoljstvo, vam ne more spodleteti.

Preverite še:
Ali pa: