4 znaki, da se je prijateljstvo zaključilo in je čas, da odidete

4 znaki, da se je prijateljstvo zaključilo in je čas, da odidete (foto: lehandross | Pexels) lehandross | Pexels
28. 4. 2021

Dinamika življenja se spreminja z leti in zdi se, da z njo tudi naši odnosi. Pa naj bodo to romantični ali prijateljski odnosi.

Morda pogosteje slišite ljudi, ki pravijo, da se zveza ni obnesla, ker sta se odtujila – a to se lahko zgodi tudi, ko gre za prijateljstvo. Danes se počutimo povezane, že jutri lahko postane prijateljstvo polno ovir. Številna prijateljstva prav zdaj doživljajo prelomno točko.

Kako veste, da se je dolgoletno in sicer globoko prijateljstvo končalo?

Ti štirje znaki vam lahko pomagajo ugotoviti, ali sta res oba/obe tako zasedena/i ali pa preprosto nimate več želje po ohranjanju tega prijateljstva:

1. Zdi se, da so vajini pogovori precej nespodbudni in enostranski

»Hej, kaj počneš?« je povsem v redu vprašanje … Bilo ... Ko sta bila/i v srednji šoli. Toda zdaj naj bi bili pogovori globlji in naj bi imeli namen. Vam pa se vse bolj zdi, da vas prijatelj/prijateljica pravzaprav ne posluša.

Pomembno je tudi, da imata obe osebi enako veliko časa za pogovor. Ker je sicer občutek, da ste neplačani terapevt in ne prijatelj precej obremenjujoč.

2. Nič takega se ni zgodilo, zaradi česar bi se vaše prijateljstvo spremenilo

Z odraščanjem se spreminjajo naše prioritete in miselnost. Zato ni nujno, da mora priti do velikega prepira, ki bi bil razlog, da z najboljšo prijateljico ali najboljšim prijateljem kreneta vsak svojo pot. Preprosto se odtujita.

3. Vašemu življenju ne dodaja več vrednosti

Včasih prerastemo drug drugega – duhovno. Kar je zelo pomembno, saj v svojem življenju potrebujemo ljudi, ki nas spodbujajo in ob katerih lahko rastemo, nikakor ne takšnih, ki nas vlečejo navzdol.

4. Dovolj imate dejstva, da v odnos vlagate veliko več kot oni

Prijateljstvo je morda res sukulenta – precej samozadostna rastlina, ki preživi tudi, če je ne zalivate tako pogosto. Vendar tudi ta rastlina potrebuje nekaj nege.

Prijateljstva potrebujejo vztrajnost ... Čeprav je povsem v redu, če se s prijateljem/prijateljico nekaj časa ne slišite, je pomembno, da ohranjate nekakšno doslednost. Prijateljstva potrebujejo tudi pozitivnost in morate se dobro počutiti. Nič ni boljšega kot motivacijski pogovor s prijateljem, zaradi katerega se počutite kot bi lahko prevzeli cel svet!

Vseeno še ni vse izgubljeno in veliko odnosov se še da rešiti. Vzemite v roke telefon in pokličete svoje prijatelje, pošljite jim sporočilo, tudi, če se že dolgo niste slišali, potem določite še dan za srečanje ali klic, ki ga boste opravili vsak mesec.

Zato smo za vas pripravili tudi izziv, ki ga morate opraviti skupaj s prijatljem al prijateljico: TUKAJ

Preverite še: