5 čustvenih potreb, ki morajo biti uslišane v vsakem partnerskem odnosu

5 čustvenih potreb, ki morajo biti uslišane v vsakem partnerskem odnosu (foto: Unsplash) Unsplash
28. 7. 2019

Vsako razmerje je edinstveno, pa vendar imamo vsa človeška bitja fundamentalne potrebe, ki morajo biti uslišane, da lahko ljubezenski odnos dobro funkcionira. Preberite, na kaj biti pozorni, da bo vaše partnerstvo prežeto s pozornostjo in občutki pripadnosti!

Da bi se v odnosu čutili ljubljeni in globoko povezani, je treba aktivno delati na tem, da se izpolnjujejo naslednje potrebe:

1. Biti slišani

Vsi potrebujemo občutek, da smo nekomu pomembni, da nas ceni in razume. To pa se najbolje manifestira preko aktivnega poslušanja. Ni se vam treba strinjati prav z vsem, kar partner pove, dolžni pa ste poslušati, ko izraža svoje potrebe in želje.

Spoštovanje mnenja vaše druge polovice je pomembno za vsako trdno zvezo! Na podlagi tega, kar vam zaupa, delite svoj pogled na stvar in potem skupaj najdita ustrezno rešitev, ki enakopravno upošteva oba.

2. Občutek sprejetosti

Nihče ni popoln in vedenje, da nas partner ljubi kljub našim kapricam, dvomom in napakam, je neprecenljive vrednosti.  

Vsak, ki je v resnem in predanem razmerju, bi moral imeti občutek, da skupaj s partnerjem tvori močno, nepremagljivo celoto, da zveza obema daje upanje in zagon za druge projekte in za premagovanje težav.

V zdravem razmerju je ključnega pomena, da lahko oba delita svoje občutek, pomisleke, strahove in sanje brez skrbi, da bi bile lahko zasmehovane. Preden pa lahko delimo vse, kar nam leži na vesti, moramo trdno verjeti, da ne bomo zavrnjeni – četudi bomo morda v nekaterih primerih nerazumljeni. Tu pa spet nastopi pogovor ... Ker molk težav ne odpravi, le okrepi jih.

3. Zaupanje in občutek varnosti

Občutek, da smo v razmerju varni in da nam partner zaupa, je najpomembnejši. Sem prištevamo marsikaj, bistveno pa je, da se oba odrečeta neutemeljenemu ljubosumju, spekulacijam in očitkom, ki temeljijo na lastni negotovosti.

Partnerja morata drug drugemu z dejanji in z besedami pokazati, da lahko vedno računata drug na drugega, ne glede na to, kaj življenje pripelje naproti.

Preberite še: 5 stvari, ki jih v razmerju ne smete tolerirati 

4. Biti na prvem mestu

Vsak si želi biti pri svojem partnerju na prvem mestu; pred prijatelji, pred družinskimi člani, pred službo. Seveda to ni vselej mogoče, a vendar mora v dobri zvezi obstajati trdno prepričanje, da si oba želita drug z drugim kvalitetno preživljati čas – ob času, ki ga vsak potrebuje (in si ga zasluži) tudi zase.

5. Zaželenost in poželenje

Globoka intima ne pomeni nujno seksualnega maratona na tedenski bazi, ampak občutek, da si nas partner želi mora biti prisoten v vsaki zvezi.

Ne pozabite na majhne pozornosti: na poljub pred službo, objem med ogledom filma, ljubezensko sporočilo, kadar ste odsotni … vse te stvari dajo vašemu bližnjemu vedeti, da mislite nanj in si ga želite – da je za vas privlačen tako fizično kot mentalno!

Preberite še:

Vir: Psychology today

Foto: Unsplash